Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

bröddjävulen

Glutenintolerans ökar bland vuxna

Sverige har den klart högsta förekomsten av celiaki i både Europa och USA. Vad det beror på vet man inte säkert men nu ska den stora mjölkonsumtionen utredas av Umeå Universitet tillsammans med ett forskarteam i Nederländerna.

Glutenintolerans,  celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten förstör det tarmludd som finns i tarmen. Symptom som trötthet, diarré eller förstoppning, svårt att bli gravid, blåsor i munnen, gaser i magen, brist på järn, B12, zink eller folsyra samt värk i skelettet kan vara tecken på glutenintolerans. Tarmen läker och bildar nytt tarmludd på ett par månader om man slutar äta gluten. Idag är en livslång glutenfri diet den enda behandling som finns för att läka inflammationen i tarmen som orsakas av gluten.

 

Celiakiepedemi
På 70-talet var celiaki ovanlig och diagnostiserades endast hos 0,1 % av alla barn. Mellan 1984 och 1996 drabbades Sverige av en ”celiakiepidemi” bland barn under två år. Antalet fall ökade kraftigt för att efter cirka tio år minska lika plötsligt och sedan återgå till den tidigare nivån. Men Sverige är fortfarande på en rekordhög nivå jämfört med andra länder.

Tidigare var de små barnen drabbade men nu ökar gruppen äldre barn och vuxna som får glutenintolerans och cirka 50 procent av alla svenskar har genetiska förutsättningar att få glutenintolerans.
– När vi kontrollerade barn som föddes efter att vi slutade med de olämpliga rekommendationerna hade 2,2 procent celiaki. Det är fortfarande förskräckligt många jämfört med andra västländer. Jag är säker på att ännu fler av dem kommer att insjukna när de blir äldre, säger Anneli Ivarsson, barnläkare och celiakiforskare vid Umeå universitet till Dagens Nyheter.

Flera olika faktorer
Bertil Wosk, näringsterapeut och hälsoprofil,  anser att det finns många faktorer som gör oss överkänsliga för gluten.
– Vi är känsligare och mer allergiska på grund av många faktorer: Gifter, antibiotika, fler vaccinationer samt dålig kost med mycket snabba kolhydrater, framför allt vete, och för lite andel grönsaker och fermenterade produkter, antibiotika, mer vaccinationer. Detta leder till sämre tarmflora, säger Bertil.

Vetet är inte längre vad det ursprungligen var.
– Man har förädlat vete under mer än 100 år. Det innehåller allt mer gluten och även mer svårsmält gluten. Detta för att industrin vill det, inte konsumenterna. Ursprungligt vete som exempelvis dinkel ger inte alls samma problem.

Vi får även i oss en betydligt större andel gluten än någonsin tidigare.
– Industrin lägger till extra gluten i bröd som de bakar (förutom det som finns i mjölet). Detta för att brödet ska få bättre bakegenskaper.

 

Summan av allt detta är att vi får fler glutenallergiker.
– Livsmedelsverket har givit folk olämpliga rekommendationer i decennier där folk uppmanats att äta mycket bröd, pasta och så vidare. Det har bidragit till problemen med glutenintolerans. Man bör också undvika att introducera vete till bebisar under sex månaders ålder eftersom tarmen inte är tillräckligt utvecklad, anser Bertil.

Anneli Ivarsson på Umeå Universitet säger samma sak.
– Det är förskräckligt att de gör så i ett land där problemen med gluten är så här omfattande. Om några decennier tror jag att vi kommer att titta tillbaka och säga: ”herregud, de var inte kloka”, säger hon till DN.

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.