Annons

Gnocchi med rostade grönsaker och mozarella

Lever du, som många andra, ett varannan vecka-liv med barn hos dig varannan vecka? Johanna Westman har skapat en kokbok för just varannan vecka-livet. Gnocchi med grönsaker, citron och mozzarella passar perfekt att bjuda hungriga och otåliga barn på.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
20 oktober, 2022
Gnocchi med rostade grönsaker och mozarella

Lever du, som många andra, ett varannan vecka-liv med barn hos dig varannan vecka? Johanna Westman har skapat en kokbok för just varannan vecka-livet. Gnocchi med grönsaker, citron och mozzarella passar perfekt att bjuda hungriga och otåliga barn på.

Varannan vecka” (Norstedts) är en bok där Johanna, som själv lever varannan vecka-liv, bjuder på recept för alla där ute som den ena veckan har flera munnar att mätta, för att nästa vecka bara ha sig själv att tänka på när barnen bor hos sin andra förälder.

Halva boken innehåller därför snabba, enkla, hälsosamma och goda recept för barnveckan, och andra halvan består av recept för en – ofta med lite guldkant för att den ensamma måltiden inte ska kännas trist.

”En rätt jag ofta kommer tillbaka till när vi är sugna på att äta mycket grönt och ändå vill få mat fort. Jag är ganska kräsen med min mozzarella och köper bara om jag hittar en riktigt god. Annars kan man byta mot fetaost eller skippa osten helt, det blir väldigt gott och mättande ändå!”, säger Johanna Westman om det här receptet som är anpassat för en vecka med barn.

Nästa vecka publicerar vi här på Kureras sajt ett annat recept ur boken, anpassat för en person under den barnfria veckan.

Annons

LÄS OCKSÅ: Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Ingredienser

500 g gnocchi – färdiga på påse eller hemgjorda
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 ask färska eller frysta gröna bönor (100–150 g)
2–3 msk olivolja
några kvistar rosmarin
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör och olivolja
1 påse babyspenat (ca 75 g)
rivet skal från 1 citron
2 buffelmozzarellor (ca 250 g)
½ –1 dl finriven parmesan
olivolja extra virgin

LÄS OCKSÅ: Allt på en plåt med hasselbackspotatis, kål och äpple

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär aubergine, zucchini och paprika i grova bitar. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Lägg de skurna grönsakerna och bönor i en smord ugnsform. Blanda med olivolja, rosmarin, salt och peppar. Rosta högt upp i ugnen 15–20 minuter, eller tills grönsakerna fått fin färg.
Koka upp cirka 4 liter vatten i en stor kastrull och tillsätt 2 msk salt. Lägg i gnocchin och koka tills den flyter upp till ytan. Lyft ur och låt den rinna av.
Värm upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek gnocchin tills den fått färg och stekyta.
Blanda den nystekta gnocchin med de rostade grönsakerna, spenat och citronskal. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på gnocchi och grönsaker. Toppa med rikligt med parmesan. Ringla över lite god olivolja, krydda med peppar och servera.

Av Carolina Eriksson

Annons