”Jag brukar säga att ”lat är smart” och ett exempel på detta mantra är denna gnocchiplåt. Allt du gör är att slänga ner blandade grönsaker efter säsong på en plåt tillsammans med gnocchin (du behöver inte ens förkoka den!) – sedan har du middag på 30 minuter. Allt-i-ett-mat på enklaste vis”, skriver matprofilen och kokboksförfattaren Julia Tuvesson som skapat detta recept.
Ingredienser:
4 portioner
Bas:
1–2 paket kyld färsk gnocchi à 500 g
150 g körsbärstomater
1 zucchini, i mindre bitar
2 små spetspaprikor, i mindre bitar
1 liten rödlök, i tunna skivor
1 msk torkade franska örter/Herbes de Provence
2 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Topping och tillbehör:
1–2 burrata à 100 g (avrunnen vikt)
färsk basilika
1 paket rucola à 65 g
1 liten citron, saften
2 dl riven parmesanost
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Lägg ut gnocchi (obs! den ska inte vara förkokad), grönsaker och lök på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja, strö på franska örter, salta och peppra.
Låt rosta i ugnen i cirka 30 minuter tills gnocchin blivit fint gyllene och grönsakerna mjuknat. Rör runt en eller två gånger under rostningstiden.
Toppa plåten med burrata och basilika.
Blanda rucola med citronsaft, salt och parmesan.
Blanda med det rostade på plåten eller servera som en sallad vid sidan.
Salta och peppra lite extra. Servera genast.
(Foto: Campher)
TESTA OCKSÅ: Gnocchi med smakrik snabbpesto

Receptet kommer från boken ”Plåtmat 2 – din guide till en grönare vardag” (Polaris) av Julia Tuvesson, känd från bloggen och Instagramkontot Tuvesonsskans.