”Den här soppan är perfekt att göra några dagar efter att du ätit räkor eller gjort smörgåstårta. Har du ingen hemmagjord räkfond hemma finns det att köpa på flaska. Man kan också lösa upp en buljongtärning i kokande vatten. Hemmagjord räkfond har mycket smak och har du ingen fisk eller räkor hemma kan du ta mer grönsaker, soppan är god ändå”, skriver receptskaparen Jenny Bäcklund i boken ”Mat för snåla och fattiga” (Mondial), som detta recept är hämtat ifrån.
Jenny vill inspirera oss till att se att det går att äta och laga mat som är både god, varierad, svinnsmart – och billig!
LÄS OCKSÅ: Nyttig och billig broccolisoppa
4 portioner
800 g potatis
400 g morötter
15 cm purjolök
2st gul lök
2st vitlöksklyftor
Smör
1 dl tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
1 tetra krossade tomater, à cirka 400 g
7 dl räkfond
Salt och peppar
400 g vit fisk
2 dl skalade räkor
Gör så här:
Skala potatis, morötter, purjolök, lök och vitlök.
Skär grönsakerna i 2cm bitar och fräs dem i en stor klick smör
Tillsätt tomatpuré och vitvinsvinäger och rör om.
Häll på krossade tomater samt räkfond och låt puttra i 15 minuter.
Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.
Dela fisken i bitar, tillsätt den i grytan och låt puttra i ytterligare 5 minuter.
Lägg lite av räkorna i botten av varje tallrik och häll på soppan.Toppa med några extra räkor.
Tips! Att göra egen räkfond är enkelt. Jag brukar ta skal och huvuden från 1 kg räkor och fräsa dem tillsammans med en finhackad lök, i olja och 2 msk tomatpuré. Häll på 2 dl vitt vin och 5 dl vatten. Låt puttra 15 minuter och sila av, skriver Jenny Bäcklund.
(Foto: Miriam Preis)