Annons
Annons

Goda, billiga och enkla dinkelfrallor

Inget slår hembakat bröd! Dessa goda frallor bakar du enkelt och billigt med hälsosamt dinkelmjöl och olivolja. På köpet kommer doften av nybakat bröd bidra till höjd mysfaktor där hemma!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
9 augusti, 2023
Goda, billiga och enkla dinkelfrallor

Inget slår hembakat bröd! Dessa goda frallor bakar du enkelt och billigt med hälsosamt dinkelmjöl och olivolja. På köpet kommer doften av nybakat bröd bidra till höjd mysfaktor där hemma!

Ta en paus från att köpa fabriksbakat bröd och tjäna in såväl kronor som miljö- och hälsopoäng på att baka eget bröd. Inte minst är det värt det för den hemtrevnad och väldoft som sprider sig när en plåt med frallor gräddas i ugnen!

Receptet kommer från ”Mat för snåla och fattiga” (Mondial) av Jenny Bäcklund. En bok som bevisar att det går att äta och laga mat som är både god, varierad, svinnsmart – och billig!

Ingredienser

16 frallor
50 g färsk jäst
5 dl vatten
1 msk socker
2 msk olivolja
5 dl fullkornsdinkel 6 dl vetemjöl
2 tsk salt

Gör så här

Värm vattnet till 37°C. Smula ner jästen i en bunke.
Lös jästen i lite av vattnet, innan du tillsätter allt.
Tillsätt socker och olivolja.
Häll på dinkelmjölet och arbeta in det.
Tillsätt nästan allt vetemjöl, men spara cirka 1 dl.
Tillsätt salt och arbeta degen några minuter så den får spänst.
Tillsätt resterande vetemjöl, lite i taget tills du fått en kladdfri deg.
Sätt ugnen på 200°C varmluft.
Vält ut degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar.
Forma runda bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till bullarna med handen och jäs under bakduk i 1 timme. Grädda frallorna i 12–15 min.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons