Frukost sägs ju vara dagens viktigaste mål.
Här är två härliga frukostrecept – en uppdaterad variant av havregrynsgröten och en smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten.
Steel cut oats med stekt banan
Steel cut oats är vanligt i USA, där klipps havrekärnan istället för att valsas till gryn, vilket ger mer tuggmotstånd och en fylligare
havregröt. Jag kokar gröten med mjölk för extra krämighet.
1 portion
Ingredienser
1 dl steel cut oats
1 1⁄2 dl mjölk
1 1⁄2 dl vatten
1 nypa salt
1 banan
1 msk kokosolja
1 msk honung
Topping: malen kanel, hasselnötter, hampafrön, mandelsmör, honung
Gör så här
1. Blanda steel cut oats med mjölk, vatten och lite salt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka under omrörning 6–8 minuter.
2. Dela bananen på mitten och stek på medelhög värme i kokosolja, honung och lite salt. Stek cirka två minuter på varje sida tills de är karamelliserade.
3. Servera gröten i en skål och toppa med stekt banan, kanel, hasselnötter, hampafrön, mandelsmör och lite honung.
Overnight oats med björnbär
En smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten. Receptet ger två normalstora portioner men om du dubblar det har du frukost eller mellis för fler dagar.
Ingredienser
2 dl havregryn
1 dl äppeljuice
1 dl havredryck
1 tsk malen kanel
Topping: björnbär, fikon, pistagenötter
Gör så här
1. Häll alla ingredienser i en glasburk med lock.
2. Skaka burken några gånger så att allt blandas och låt stå i kylen över natten.
3. På morgonen tar du bara ut din färdiga gröt ur kylen och toppar den med björnbär, fikon och pistagenötter – eller något annat gott du har hemma.
Tips!
Du kan byta ut havredrycken mot yoghurt för en ännu krämigare gröt – det blir syrligt och gott!
Av redaktionen
Recepten kommer från
Boken ”Self-care: mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning”