Att dricka golden milk eller gurkmejalatte, är ett utmärkt sätt att få i sig den välgörande kurkuminet och andra hälsosamma ämnen i den gyllene kryddan. Detta recept kommer från bloggen ”Supermaten” och är baserat på havremjölk.
Fakta
Receptet kommer från Supermatbloggen som drivs av hälsopedagogerna Jenny Westman och Linnea Eriksson, vinnare av Swedish health awards 2017.
Portioner: 1
Ingredienser
3 dl havremjölk
1,5 – 2 tsk golden pasta
1 krm kardemumma
2-3 krm kanel
0,5 tsk honung
en klick kokosolja
Golden pasta
0,5 dl torkad gurkmeja
1,5 msk torkad ingefära
1,5 dl vatten
två nypor svartpeppar
Gör så här
1. Vispa ihop ingredienserna till golden pastan i en kastrull och låt skjuda på låg temperatur i ca 5-7 min. Häll upp pastan i en glasburk med lock och förvara i kylen.
2. Värm upp havremjölk i en kastrull och tillsätt goldenpasta, låt det bli varmt i lugn och ro och det får gärna skjuda någon minut innan du tillsätter honung och de andra kryddorna. Smaka av, kan hända att du vill ha mer golden pasta än jag skrivit i receptet.
3. Häll upp i en kopp eller ett glas.
4. På bilderna ovan så toppade jag med lite skummad mjölk. Jag använde mig av en mini mjölkskummare, skummet blir mer bubbligt än vad det blir med ”en riktigt” skummare men gott ändå. Jag värmde upp mjölken lite, inte jättehet utan lite mer än kroppstemperatur, hällde över den i en lång cylinderform och körde med den lilla vispen.
Tips!
Genom att tillsätta fett och svartpeppar i golden milk så hjälper vi kroppen att ta upp det hälsosamma och verksamma ämnet i gurkmejan, kurkumin. Du kan också tillsätta kokosolja när du gör din golden pasta, ungefär 1 tsk.
Av redaktionen
Sugen på fler recept?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!