Den uppfriskande syrliga frukten är (precis som andra citrusfrukter) fullpackad med antioxidanten C-vitamin som stöttar immunförsvaret och kan hjälpa kroppen att mota bort skadliga virus och bakterier. En medelstor grapefrukt ger dig faktiskt hela det rekommenderade dagsintaget av vitamin C. Den är dessutom rik på vatten och innehåller flera viktiga mineraler som magnesium och kalium, fibrer och andra näringsämnen.
LÄS OCKSÅ: Stekt lax med avokado & grapefruktsallad
9 goda hälsoskäl att äta mer grapefrukt!
Men inte nog med det: här nedan listar vi en rad andra skäl att lägga till grapefrukt i din fruktrepertoar några dagar i veckan!
- Innehåller, till skillnad från andra citrusfrukter, vitamin A (betakaroten). Medan en apelsin ger dig cirka 4 procent av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin A så ger en grapefrukt hela 50 procent. A-vitamin stöttar immunsystemet precis som C-vitamin, och är även bra för ögonhälsan.
- Bra för blodkärlen – grapefrukt kan göra dem lite mer elastiska och minska inflammation.
- Kan skydda mot vissa cancerformer – tack vare sitt höga innehåll av antioxidanterna betakaroten och lykopen som skyddar cellerna från fria radikaler. Framförallt i röd och rosa grapefrukt.
- Rik på det livsviktiga vattnet. Grapefrukt är en av de frukter som innehåller mest vatten. En kopp grapefrukt (ca 2, 5 dl) innehåller faktiskt nästan lika mycket vatten. Och vatten vet vi sedan länge är bra för mycket: som att motverka förstoppning, upprätthålla rätt kroppstemperatur, återfukta huden inifrån och skydda dina leder.
- Kan hjälpa dig att hålla vikten – som en del av en balanserad och hälsosam kost. Även om grapefrukt inte i sig är ett mirakelmedel för viktminskning, så är frukten rik på fibrer och vatten men har få kalorier, vilket bidrar till en ökad mättnadskänsla.Ca 2,5 dl grapefrukt skuren i bitar innehåller ca 3,7 g fibrer.
- Kan hjälpa blodtrycket, tack vare sitt innehåll och kalium och fibrer. Kalium neutraliserar effekterna av det blotryckshöjande grundämnet natrium som finns i vanligt salt. Och fiberrik mat kan minska inflammation och lindra högt blodtryck.
- Stöttar kroppens “antistress”-mekanismer. Vissa ämnen i grapefrukt verkar bromsa processer som skadar kärl och vävnader.
- Kan påverka blodfetterna positivt. En del studier visar på lägre nivåer av “det onda” LDL-kolesterolet tack vare det höga fiberinnehållet i grapefrukt, samt på bättre fettomsättning.
- Kan stödja kroppens blodsockerkontroll. Men det är främst studerat i små försök på människor, så mer forskning behövs. Dock har grapefrukt lågt GI (glykemiskt index) vilket är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs av ett livsmedel.
Källor: Health.com, John Hopkins Medicine, Pubmed etc
Så får du bäst hälsoeffekt av grapefrukt!
- Äta frukten eller dricka som juice?
- Fruktkött, alltså äta hela klyftor, ger mer fiber –vilket är bra för att ge mättnad och för blodsockret.
- Juice ger högre koncentration av vissa bioaktiva ämnen, men också mer socker per volym.
- Hur mycket ska man äta?
- ½–1 hel grapefrukt om dagen, eller 1–2 dl färskpressad juice några gånger i veckan, är lagom för att få positiva effekter. Detta gäller för friska vuxna som inte äter en medicin som riskerar att interagera med grapefruktens effekter.
- När är den bäst att äta?
- Grapefruktens goda effekt på blodtryck och kärlhälsa kan vara som starkast några timmar efter intag. Vill du utnyttja det – ät på morgonen eller inför att du ska träna/vara fysiskt aktiv.
- Drick inte juice direkt efter tandborstning. Syran i grapefrukt kan skada emaljen när du borstar och leda till känsliga tänder.
- Skär upp precis innan du äter frukten för att bevara dess höga halter av C-vitamin och andra antioxidanter.
Tänk på!
Var försiktig med att äta grapefrukt om du tar vissa läkemedel! Grapefrukt är ett potent livsmedel som kan förstärka eller försvaga effekten av många mediciner, till exempel vissa hjärtmediciner, statiner och immunhämmande läkemedel. Kolla alltid med en läkare eller ditt apotek.