Annons
Annons

6 starka hälsoskäl att äta ananas!

Ananas är inte bara en festlig, exotisk frukt som gör sig fint i fruktsallader – den är också en riktig superhjälte för hälsan. Inte minst innehåller den bromelain som både hjälper matsmältningen, minskar inflammation och kan minska risken för vissa cancerformer.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
4 juni, 2023
6 starka hälsoskäl att äta ananas!

Ananas är inte bara en festlig, exotisk frukt som gör sig fint i fruktsallader – den är också en riktig superhjälte för hälsan. Inte minst innehåller den bromelain som både hjälper matsmältningen, minskar inflammation och kan minska risken för vissa cancerformer.

Den på utsidan taggiga och på insidan solgula frukten är full av skyddande och immunstärkande näringsämnen och antioxidanter. Här nedanför listar vi de främsta hälsofördelarna med att äta mer ananas.

6 goda skäl att frossa i ananas!

1. Laddad med näringsämnen

Ananas är trots sitt låga kaloriinnehåll fullproppad med olika näringsämnen. Den är extra rik på vitamin C som är viktigt för vårt immunförsvar, för vårt järnupptag och för tillväxt och utveckling. Mangan har många antioxidanta egenskaper och hjälper till med tillväxt och ämnesomsättning. Ananas innehåller också bland annat B6, koppar tiamin, samt spårmängder av fosfor, zink, kalcium och vitamin A och K.

2. Rik på antioxidanter

Ananasen är laddad med antioxidanter som skyddar kroppen mot oxidativ stress som ofta går att koppla till kronisk inflammation, försvagat immunförsvar, hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

I synnerhet är ananas rik på en sorts antioxidanter som heter flavonoider och fenoliska föreningar. Många av antioxidanterna i ananas ska dessutom bestå av så kallade bundna antioxidanter, vilket innebär att deras effekt är långvarig.

LÄS OCKSÅ: Vet du skillnaden mellan adaptogener och antioxidanter?

3. Kan hjälpa matsmältningen

Ananas innehåller bromelain, matsmältningsenzymet som bland annat underlättar matsmältningen av protein, som kött. Bromelain fungerar nämligen som ett proteas, som alltså bryter ner proteinmolekyler så att tunntarmen lättare kan absorbera dem. Detta är särskilt användbart för personer med bukspottkörtelinsufficiens, ett tillstånd av hormonsvikt av bukspottskörteln, där den inte kan tillverka tillräckligt med matsmältningsenzymer.

Förutom bromelain så innehåller ananas även fibrer, vilket som bekant också är bra för matsmältningen.

4. Dämpar inflammation

Den stora mängden, vitaminer, mineraler och enzymer, exempelvis bromelain, kan tillsammans förbätta både immunförsvaret och minska inflammation.

I en äldre studie som följde 98 friska barn under nio dagar fick barnen äta antingen ingen ananas alls, ungefär 140 gram ananas eller ungefär 280 gram ananas per dag.

Det visade sig bland annat att de barn som åt mest ananas hade nästan fyra gånger fler sjukdomsbekämpande vita blodkroppar än barnen i de andra grupperna.

Och i en studie på 40 vuxna med kronisk bihåleinflammation som pågick i en månad, fann man att de som tog ett tillskott på 500 mg bromelain återhämtade sig betydligt snabbare från sjukdomen än de i kontrollgruppen. Bromelain har i studier dessutom visat sig kunna minska markörer för inflammation.

5. Kan minska risken för cancer

Ananas och dess beståndsdelar, inklusive bromelain, har i flera studier visats kunna minska risken för cancer, genom att minska oxidativ stress och inflammation i kroppen. Detta eftersom cancer innebär en okontrollerad celltillväxt, där sjukdomens utveckling ofta är kopplad till just oxidativ stress och kronisk inflammation. I vissa studier har man även kunna påvisa att bromelain kan hjälpa vid redan utvecklad cancer.

I en provrörsstudie fann man till exempel att bromelain undertryckte tillväxten av bröstcancerceller. Och liknande resultat har man fått i provrörsstudier för till exempel hud- och kolorektalcancer. Äldre studier på djur och i provrör har även visat att bromelain kan stimulera immunsystemet att producera molekyler som gör att de vita blodkropparna blir mer effektiva i att hämma cancercelltillväxt.

Men det är nödvändigt med mer forskning på människor inom detta område.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

6. Kan påskynda återhämtningen efter operation

Visste du att du kan testa att korta ner återhämtningstiden efter en operation eller hård träning, genom att äta ananas? Bromelain har i flera studier visat sig kunna minska såväl inflammation som svullnad, blåmärken och smärta till följd av operation, inklusive hudingrepp. Dessutom kan proteaser, som bromelain, göra att musklerna återhämtar sig snabbbare efter ansträngande träning. Detta genom att det gör att inflammationen runt den skadade muskelvävnaden minskar. Mer forskning behövs dock även inom detta område.

Källa: Healthline och länkade studier

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons