Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!
Visste du att baljväxter innehåller så kallade antinutritionella faktorer (ANF), eller antinutrienter (”anti näring”). Dessa ämnen minskar näringsvärdet hos baljväxterna (och andra livsmedel), och kan vara skadliga i hög dos.
LÄS OCKSÅ: Ny studie – baljväxter kan ge ett friskare hjärta
Halterna av antinutrienter varierar
ANF indelas vanligen i tre grupper: proteiner, glykosider och övriga substanser. Negativa hälsoeffekter när man får i sig mycket ANF är hämmad tillväxt, förstoring av matsmältningssorganen och hemolys (att röda blodgroppar spricker). Halterna av ANF varierar dock betydligt mellan olika bönor, linser och ärtor, vilket går att läsa mer om i en rapport från SLU här.
Groddning underlättar näringsupptag
Men: när vi blötlägger och groddar bildas höga mängder enzymer som bryter ner antinutrienterna. Då blir det lättare för tarmarna och kroppen att ta upp näringen. Dessutom har studier visat att groddar kan innehålla upp till 100 gånger så mycket enzymer och antioxidanter som den fullvuxna plantan. Groddar är gott på mackan, i sallader, röror och går även att använda i biffar och bröd.
LÄS OCKSÅ: Fem skäl att äta mer bönor
Minimal påverkan på klimatet
Ett företag som tagit vara på potentialen i groddar är skånska familjeföretaget Sproutly som tar fram ekologiska fröblandningar med olika sorters frön, linser och bönor.
– Jag vill att alla ska upptäcka hur enkelt och kul det är att grodda. Förutom att groddar är riktiga vitaminbomber så har de minimal påverkan på klimatet då frön för groddning transporteras i en bestämd vikt, och konsumeras när de har blivit groddar, i en tre till sex gånger högre vikt. Jag är speciellt stolt över vår nya Skånemix som innehåller linser, senap- och rapsfrön som odlas inte mer än 10-15 mil från vårt lager, säger Jonas Bendroth, VD på Sproutly och aktuell med boken ”Groddar och skott – framtidens mat”.
Källor: Antinutritionella faktorer i baljväxter – SLU och Sproutly
Av Carolina Eriksson
Liten groddskola – så här gör du!
Du kan grodda året runt och det görs enkelt genom att blötlägga och sen skölja fröna i några dagar.
1. Dosera upp 2-3 matskedar frön.
2. Rengör fröna i sil under kran eller i en bunke med vatten.
3. Blötlägg fröna i skål med vatten i 12 timmar.
4. Skölj fröna noggrant efter blötläggning och förflytta till odlingsburk.
5. Skölj fröna så fort de sugit åt sig allt vatten från föregående bevattning. Det kan vara allt från 2 gånger per dag till 1 gång varannan dag beroende på frösort och odlingsburk.
6. Skörda groddarna efter 3-7 dagar beroende på frösort.
(Källa: Sproutly)