Groddat är godast

Grönsaksbiffar

I helgen var vi hemma hos mamma / mormor och stannade på middag. Hon hade som vanligt knappt någon (veg) mat hemma men jag är ju bra på att hitta på och göra av vad som finns. Så att ingen ska behöva gå till butiken.

I botten på grönsakslåsan hittade jag en morot och 2 palsternackor som bara nästan dallrade jag beslöt att göra biffar:
GRÖNSAKSBIFFAR I PERSON
1morot
2 palsternackor
1ägg
persilja, salt, peppar (vitlök)
ev vetemjöl

Riv grönsakerna på grövsta sidan på rivjärnet. Blanda i resten och blanda ordentligt.  Forma till biffar,  2st och stek på mellanvärme tills de är genomvarma.
Lätt och bra sätt att ta vara på skrumpna grönsaker.
Naturligtvis går det att göra på de rotsaker du har hemma. Har du en potatis, en kålrot, en morot istället? Prova att riva ner de till biffar.

wpid-IMG_20130526_161024

 

Vi serverade med potatissallad, kokt potatis, rödlök, tomater, kidneyböner,  färsk rosmarin. Vinegrett på olja, äppelcidervinäder, vitlök och salt / peppar.

Detta är ett superbra recept om det helt plötsligt kommer en vegetarian på middag. Kanske har du en son som får för sig att bjuda hem sin nya flickvän på middag och han säger  i förbifarten att hon är vegetarian. Du står helt lamslagen och får panik för de är ju på väg och som den goda mor du är vill du alltid bjuda på det bästa.

Tack å hej för mej!


Fänkålste

IMG_4858

Fänkålsfrön

Har du provat att göra te på fänkålsfrön? Det är jättegott, med lätt ton av laktits och passar bra om man t ex detoxar och inte får äta sitt lördagsgodis.

IMG_4859

 

Gör så här:

Lägg hela fänkålsfrön i en teboll i en kopp, häll över kokande vatten och låt sedan dra. Enkelt, gott och nyttigt.

Glad 17:de maj föresten alla norrmän därute!

 


Chokladmousse rawfoodstyle

20130426_143541

 

Den här nyttiga efterrätten slänger du ihop med saker du har hemma. Prova till helgen, du kommer inte bli besviken.

Receptet kommer delvis från boken Karins gröna värld, som jag önskar mig - var jag än letar på internet hittar jag bara godsaker från den boken.

Chokladmousse 2, 5 skålar
10 färska dadlar
1 dl vatten

1msk agave sirap
1dl kakao
1 avokado
1msk kokosfett
1tsk acai

Mixa dadlarna med vattnet först.  Tillsätt sedan resten. Du kan behöva skrapa ner från kanterna i mixern.
Mixa ordentligt tills och fördela sedan i portionskålar. Ställ svalt om du har tid. Annars ät direkt. Toppa t ex med gojibär.

Trevligt helg!


Meatfree monday: Linsmoussaka

Idag vankas en linsmoussaka

Gluten och laktosfri!

Du behöver:

2 auberginer, skurna på längden

Linssåsen:

2 gula lökar, fint hackad
1 morot, fint hackad
2 dl röda linser
2-3 dl vatten, ev mer
1 burk hela tomater
1 buljongtärning
salt, peppar och vitlök
Mjukstek lök och morot i kokosfett, tillsett sedan resten och låt koka tills linserna är mjuka

Bechamelsås
0,5 dl kokosfett
1 dl bovetemjöl
3 dl vatten

Smält kokosfettet och vispa sedan ner mjölet och tillsätt sedan vattnet. Vispa kraftigt tills det tjocknar.
Varva auberineskivor med linssåsen och bechamelsåsen tills du fyllt upp en form. Toppa med ost eller olja.

Grädda 200 grader. I cirka 20 minuter

Servera med sallad. Lycka till.

linsmoussaka

 

 

 


Bovetevälling

Jag och Elin dricker välling den här morgonen. Fast hon kallar det smoothie, för hon tycker inte man gör välling i smoothie maskinen 😀

Lätt som en platt, till och med en tvååring grejar det..;D

1 dl groddat bovete
2 färska dadlar utan kärna
cirka 2 dl vatten

Mixa till en slät välling. Klart. Vi toppade vår med mortade kardemummakärnor. Kanel eller vanilj skulle också kunna smaka gott tror jag.
Senare hoppas jag kunna lägga upp en bild på hur det ser ut.

Ha en kanon fin dag.


Linssoppans dag

Idag den 12 april är det linssoppans dag. Grattis på den. linssoppansdag12april

Utav dessa råvaror tänker jag göra dagens middag. Jag jobbar helst med misenplace (alltså duka fram allt du behöver och ev hacka i mindre bitar) och receptlöst, men jag vet att folk vill ha recept och gå efter:

Linssoppa min väg:

1 lök av valfri färg, fint hackad
2 morötter av valfri färg, fint hackad
Mjukstek i koksfett.
Tillsätt sedan :
gurkmeja
1 dl röda linser
4-5 dl vatten
1 buljongtärning av bra kvalitet.
Ajvar Relish efter smak
Koka på låg temperatur i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt mer av något som du tycker.  Eller mer vatten om du vill ha den lösare. Det är du som ska äta och du vet bäst vad som smakar bra i din mun.

Vid servering toppa med repad timjan och komplettera med ett bröd.
GRATTIS PÅ LINSSOPPANS DAG!

 

 

 


Det vita giftet

Jag tror till 100 % att man blir vad man äter och att vad man äter spelar roll för hur man mår. Det finns forskning på det så det är inte mitt eget hitta på. Det är märkligt att man kan ge sin bil den bästa servicen men sin egen kropp matar man med en Billys. Du skulle inte tanka din dieselbil med bensin, eller hur? Men du kan ge din kropp fel bränsle och inte tänka mer på det. Många förstår inte hur allt hänger ihop. Vad du äter speglar hur du mår.

Det är skrämmande att mjöl, mejeri och socker fortfarande används så frekvent i vår matlagning. Det är läskigt att mer människor inte har förstått hur de påverkar våra kroppar.

Jag känner mig som en Moder Teresa när jag berättar om alternativ, det är många som skrattar och hånar mig för det jag gör och står för. Trots att jag blir utskrattad och hånad fortsätter jag - för jag VET att detta är det enda rätta. Vi har inget socker hemma, (jo  fast de står i städskåpet för jag städar mina brända kastruller med bitsocker)

Lika ofta som jag får skeptiska blickar när jag frågar vad en maträtt är gjort av, får jag frågan när jag bakar med bovetemjöl, gör chokladkakor på rödbetor/ bönor istället för mjöl och socker också vidare.

Jag har sedan länge känt till att det kan var bra att undvika mjöl, socker och mejeri om du har ett energibarn och bli mycket glad när det skrivs om det i media och på Kurera. Det kostar inget att prova och det gör ingen skada. Men varför inte prova på dig själv med, vad är det värsta som kan hända? Att du blir piggare?

 


O’Girl

Har du tröttnat på den sockerstinna O'boyen och vill ha ett alternativ? Helt utan mjölk och socker, hur låter det? Rätt OK va?
Min dotter drack upp allt och ville ha meeeerr!

o'girl

 

Receptet ger två glas med en fyllig, rätt så tjock dryck.Men går ändå att dricka med sugrör.

1 dl casewnötter
4 dadlar
2 dl vatten, eller mer om du vill ha lösare dryck - använd blötläggningsvattnet om du vill ha den sötare
1 msk Kung Markatta Kakao
Lägg nötterna och dadlarna i blöt över natten.

Häll av vattnet, men spar dadelvattnet om du vill ha sötare dryck. Lägg allt i din mixer och kör på fullfart tills allt är fint mixat till en slät dryck. Häll upp i glas. Klart.

Ha en kanondag i solen. Hej svejs!


Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434

Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!


Bovetegröt och nyponsoppa

Prova den här goda gröten! Nyttig, rå och mycket god.

Du behöver förbereda dagen innan genom blötläggning / groddning.
Dagen innan på morgonen:
Lägg 1 dl helt bovete i blöt.
Samma kväll:
Häll av vattnet och skölj bort slemmet. Låt bovetet ligga kvar i durkslaget över natten.
Lägg 1 dl valnötter i blöt

På morgonen:
Mixa ihop, i din matberedare, bovetet och nötterna med 3/4 äpple.
IMG_4425
Servera med valfri sylt - vi hade blåbärssylt kvar i frysen - och mortlade kardemummakärnor.

Till detta gjorde jag en nyponsoppa:
Mixa, i din starka blender -
3 blötlagda dadlar
1 dl av blötläggningsvattnet
0,5 nyponskalsmjöl
4 dl vatten
2- 3 tsk agavesirap

IMG_4422

Tatata!

I vecka bjuder jag dessutom på en vegansk påskförrättsmeny och tipsar om bättre godis till påskägget.

Håll ut.
Kram på er goa läsare.