Annons
Annons

Grön och saftig citronkaka

Fira vårens och sommarens grönska med en knallgrön citronkaka, toppad med citronzest och violer! Färgen kommer från förvällda nässlor, fulla av vitaminer och mineraler.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
28 maj, 2025
Sockerkaka med grön fyllning och violer ovanpå

”Ta en paus i vardagen och ta in hela våren i en knallgrön, saftig socker­kaka toppad med violer. Avnjutes bäst med en kopp violinfusion”, tipsar receptets skapare örtspecialisten Lisen Sundgren.

Ingredienser:

250 g färska, förvällda nässlor
knappt 2 dl olivolja
saften av 1 citron
3 ägg
3 ½ dl strösocker
1 nypa malen kardemumma
drygt 4 ½ dl dinkel- eller vetemjöl
2–3 tsk bakpulver
1 nypa salt
olja eller smör till formen
ströbröd eller sesamfrön till formen
färska violblommor till garnering

Frosting:
200 g smetana eller färskost
100 g rumstempererat smör
3 ½ dl florsocker
riven zest av 1 ekologisk citron

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen med elvisp. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar.
Mixa nässlorna med oljan och citronsaften till en slät kräm i en matberedare.
Vispa ägg och socker poröst i en skål. Rör ned nässel­krämen i skålen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dem i smeten. Smörj och bröa en springform, cirka 23 centimeter
i diameter. Häll ned smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, låt sedan svalna.
Bred ut frostingen över kakan och överös den med violer. Servera.

Foto: Tina Axelsson

Annons
Annons

TESTA OCKSÅ: Lisen Sundgrens stärkande klorofyllshot

Receptet är hämtat från boken ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter”, av Lisen Sundgren (Bonnier Fakta).

Annons