”Ta en paus i vardagen och ta in hela våren i en knallgrön, saftig sockerkaka toppad med violer. Avnjutes bäst med en kopp violinfusion”, tipsar receptets skapare örtspecialisten Lisen Sundgren.
Ingredienser:
250 g färska, förvällda nässlor
knappt 2 dl olivolja
saften av 1 citron
3 ägg
3 ½ dl strösocker
1 nypa malen kardemumma
drygt 4 ½ dl dinkel- eller vetemjöl
2–3 tsk bakpulver
1 nypa salt
olja eller smör till formen
ströbröd eller sesamfrön till formen
färska violblommor till garnering
Frosting:
200 g smetana eller färskost
100 g rumstempererat smör
3 ½ dl florsocker
riven zest av 1 ekologisk citron
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till frostingen med elvisp. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar.
Mixa nässlorna med oljan och citronsaften till en slät kräm i en matberedare.
Vispa ägg och socker poröst i en skål. Rör ned nässelkrämen i skålen. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dem i smeten. Smörj och bröa en springform, cirka 23 centimeter
i diameter. Häll ned smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter, låt sedan svalna.
Bred ut frostingen över kakan och överös den med violer. Servera.
Foto: Tina Axelsson

Receptet är hämtat från boken ”Viol, sömntuta och andra lugnande örter”, av Lisen Sundgren (Bonnier Fakta).