Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Börja dagen med nyttig Spirulinasmoothie

Skaffa dig en grön morgonvana

Fakta

Exempel på recept:
250 g fryst mango
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
1 msk Mighty Greens
A-fil
Havredryck "Apelsin & Mango"

Mängden vätska reglerar du utifrån vilken konsistens du vill ha.

En del är bärigt blå-lila. Andra är grönare än gräs. De har dock ett gemensamt – de är riktiga hälsobomber. Kurera tipsar dig om smoothieingredienserna du inte får missa.

Att göra en smoothie är lätt och går fort. Det är dessutom ett fantastiskt bra sätt att boosta kroppen med lite nyttigheter. Vanliga smoothie-ingredienser är bär och frukter med bas av juice, vatten, yoghurt eller mjölk. För den kreative finns det dock en uppsjö med nyttigheter som också de kan slängas ner i mixern.

 

Den bästa morgonvana du kan skaffa dig
Något som blivit mycket populärt är gröna drinkar. Du hittar dem på cafeér, i tv-program som Du blir vad du äter och i mångas frukostglas. Det är juicer eller smoothies spetsade med greenspulver som är naturligt rika på vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, cellsalter och fibrer. Ordet "greens" kommer utav dess gröna innehåll av spannmålsgräs, gröna grönsaker och alger. Det finns flera sorters greenspulver, dels kan enskilda grässorter, alger eller grönsakspulver köpas men det finns också olika blandningar. I vår Kurera-drink har vi använt oss av Mighty Greens.

Här är de gröna ingredienserna du inte får glömma:

Korngräs
Korngräs är ett mycket alkaliserande spannmålsgräs som hjälper kroppen att återfå en bättre syra- och basbalans. Varken för sur eller basisk kropp är bra. Vanligt i Sverige är att man intar betydligt mer syrabildande föda än basbildande vilket har lett till att många svenskar är sura. Tecken på syraöverskott är sömnlöshet, ledvärk, migrän, vätskeansamling samt växlande mellan förstoppning och diarré. Utöver syraneutraliserande egenskaper förser dessutom korngräs kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer. Korngräs är även otroligt rikt på klorofyll.

Vetegräs
Vetegräset innehåller många fler och mer koncentrerade näringsämnen än det färdigutvecklade fullkornsvetet. Gräset är dessutom glutenfritt och superrikt på klorofyll vilket är det ämne som ger gräset dess gröna färg. Klorofyllet har många hälsofrämjande egenskaper, däribland stärkande för immunförsvaret samt att det har en kolesterolsänkande effekt. Utöver klorofyll innehåller vetegräset också flera olika vitaminer och mineraler, ett tjugotal aminosyror samt ett hundratal olika enzymer. En riktig näringsbomb.

Spirulina
Spirulina är kanske det gröna pulver som är mest allmänt känt. Algen är fantastisk att stärka upp immunförsvaret med och otroligt rikt på protein. Hela 60-70 procent av spirulinans torrvikt utgörs av proteiner, det är tre gånger högre än proteinhalten i nötkött. Utöver protein innehåller spirulina även rikligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter, klorofyll och enzymer. Helt naturliga, komponerade av naturen själv.

 

Chlorella
Chlorella är algen som detoxar din kropp. Gifter och tungmetaller binds och avlägsnas på ett effektivt sätt vid intag av superalgen. Samtidigt är den också fantastisk för tarmfloran, de goda bakterierna förökar sig hela fyra gånger snabbare när du äter chlorella. Likt korngräset är det även basbildande samt har ett fantastiskt näringsinnehåll. Rikt på B12 och järn är det ett suveränt tillskott för vegetarianer och dess innehåll av zink gör algen till en bra immunförsvarsboost.

Alfalfa
Alfalfa är likt de andra ”gröningarna” även den otroligt näringsrik. Speciellt för just alfalfan är att den också innehåller rikligt med fytoöstrogener, växtämnen som liknar kroppens eget östrogen utan hemska biverkningar. Fytoöstrogener har därför varit till stor hjälp för många kvinnor med klimakteriebesvär såsom vallningar och humörsvängningar. Studier har också visat att fytoöstrogener kan skydda oss mot vissa sorters cancer, däribland bröst- och prostatacancer.

Av Johanna GustafssonFakta

Exempel på recept:
250 g fryst mango
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
1 msk Mighty Greens
A-fil
Havredryck "Apelsin & Mango"

Mängden vätska reglerar du utifrån vilken konsistens du vill ha.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!