Börja dagen med nyttig Spirulinasmoothie

Skaffa dig en grön morgonvana

Fakta

Exempel på recept:
250 g fryst mango
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
1 msk Mighty Greens
A-fil
Havredryck "Apelsin & Mango"

Mängden vätska reglerar du utifrån vilken konsistens du vill ha.

En del är bärigt blå-lila. Andra är grönare än gräs. De har dock ett gemensamt – de är riktiga hälsobomber. Kurera tipsar dig om smoothieingredienserna du inte får missa.

Att göra en smoothie är lätt och går fort. Det är dessutom ett fantastiskt bra sätt att boosta kroppen med lite nyttigheter. Vanliga smoothie-ingredienser är bär och frukter med bas av juice, vatten, yoghurt eller mjölk. För den kreative finns det dock en uppsjö med nyttigheter som också de kan slängas ner i mixern.

Den bästa morgonvana du kan skaffa dig
Något som blivit mycket populärt är gröna drinkar. Du hittar dem på cafeér, i tv-program som Du blir vad du äter och i mångas frukostglas. Det är juicer eller smoothies spetsade med greenspulver som är naturligt rika på vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, cellsalter och fibrer. Ordet “greens” kommer utav dess gröna innehåll av spannmålsgräs, gröna grönsaker och alger. Det finns flera sorters greenspulver, dels kan enskilda grässorter, alger eller grönsakspulver köpas men det finns också olika blandningar. I vår Kurera-drink har vi använt oss av Mighty Greens.

 

Här är de gröna ingredienserna du inte får glömma:

Korngräs
Korngräs är ett mycket alkaliserande spannmålsgräs som hjälper kroppen att återfå en bättre syra- och basbalans. Varken för sur eller basisk kropp är bra. Vanligt i Sverige är att man intar betydligt mer syrabildande föda än basbildande vilket har lett till att många svenskar är sura. Tecken på syraöverskott är sömnlöshet, ledvärk, migrän, vätskeansamling samt växlande mellan förstoppning och diarré. Utöver syraneutraliserande egenskaper förser dessutom korngräs kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer. Korngräs är även otroligt rikt på klorofyll.

Vetegräs
Vetegräset innehåller många fler och mer koncentrerade näringsämnen än det färdigutvecklade fullkornsvetet. Gräset är dessutom glutenfritt och superrikt på klorofyll vilket är det ämne som ger gräset dess gröna färg. Klorofyllet har många hälsofrämjande egenskaper, däribland stärkande för immunförsvaret samt att det har en kolesterolsänkande effekt. Utöver klorofyll innehåller vetegräset också flera olika vitaminer och mineraler, ett tjugotal aminosyror samt ett hundratal olika enzymer. En riktig näringsbomb.

Spirulina
Spirulina är kanske det gröna pulver som är mest allmänt känt. Algen är fantastisk att stärka upp immunförsvaret med och otroligt rikt på protein. Hela 60-70 procent av spirulinans torrvikt utgörs av proteiner, det är tre gånger högre än proteinhalten i nötkött. Utöver protein innehåller spirulina även rikligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter, klorofyll och enzymer. Helt naturliga, komponerade av naturen själv.

Chlorella
Chlorella är algen som detoxar din kropp. Gifter och tungmetaller binds och avlägsnas på ett effektivt sätt vid intag av superalgen. Samtidigt är den också fantastisk för tarmfloran, de goda bakterierna förökar sig hela fyra gånger snabbare när du äter chlorella. Likt korngräset är det även basbildande samt har ett fantastiskt näringsinnehåll. Rikt på B12 och järn är det ett suveränt tillskott för vegetarianer och dess innehåll av zink gör algen till en bra immunförsvarsboost.

Alfalfa
Alfalfa är likt de andra ”gröningarna” även den otroligt näringsrik. Speciellt för just alfalfan är att den också innehåller rikligt med fytoöstrogener, växtämnen som liknar kroppens eget östrogen utan hemska biverkningar. Fytoöstrogener har därför varit till stor hjälp för många kvinnor med klimakteriebesvär såsom vallningar och humörsvängningar. Studier har också visat att fytoöstrogener kan skydda oss mot vissa sorters cancer, däribland bröst- och prostatacancer.

Av Johanna Gustafsson


Fakta

Exempel på recept:
250 g fryst mango
1 msk proteinpulver med vaniljsmak
1 msk Mighty Greens
A-fil
Havredryck "Apelsin & Mango"

Mängden vätska reglerar du utifrån vilken konsistens du vill ha.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.