Annons

Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Ny forskning visar att det finns mågna anledningar att satsa på mer grönt i kosten. Äldre som åt minst en portion bladgrönt om dagen visade en betydligt långsammare försämring av minnet jämfört med jämngamla som sällan eller aldrig åt grönsaker.

Redaktionen

23 februari, 2018
Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar
Dela inlägget

Ny forskning visar att det finns mågna anledningar att satsa på mer grönt i kosten. Äldre som åt minst en portion bladgrönt om dagen visade en betydligt långsammare försämring av minnet jämfört med jämngamla som sällan eller aldrig åt grönsaker.

Efter nästan fem års regelbunden konsumtion av grönsaker så som grönkål, spenat , sallad och korgblommiga grönsaker som broccoli och brysselkål kunde man se en tydlig skillnad i grupperna.

Stor skillnad mellan grupperna
Försämringen av de kognitiva funktionerna var bara häften så stor hos de som åt grönsaker jämfört med deltagarna i den andra gruppen. Skillnaden kvarstod även efter att man tagit hänsyn till andra faktorer som bland annat kön, ålder, utbildning, motionsvanor, rökning och alkoholkonsumtion.

LÄS OCKSÅ: Fyra sätt att motverka demens

Särskilt gynnsamma näringsämnen identifierade
Forskarna som identifierat en grupp av särskilt aktiva näringsämnen är hälpna över att grönsaker kan ha en så positiv och syddande effekt på hjärnan. Näringsämnena som tros bidra är E-vitamin, folsyra, vitamin K1, lutein and betakarotin och man tror nu att dessa kan ha en antiinflammatorisk effekt och och skydda hjärnan från ansamling av vissa skadliga proteiner.

Annons

LÄS OCKSÅ: Rapport: Mycket kan göras för att undvika demens

Liknar effekt vid effekten av motion
Även om forskarna tror att de som ätit nyttigt hela livet har större fördelar jämfört med dem som börja lägga till grönsaker på äldre dar hävdar de ändå att de välgörande effekterna gör att det är värt att börja äta mer grönt oavsett ålder. De jämför det med motion och menar att man kan få omedelbara så väl som långsiktiga fördelar av att äta mer grönt även om man förbättrar sina kostvanor först senare i livet.

Av Nina Törmark

Källa: LA Times

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons