Självkänsla handlar om hur man uppfattar sig själv, hur nöjd och accepterande man är mot sig själv. Det är en grundinställning till oss själva och betecknar hur god självkännedom man har. Man vet vad man ”går för”. Utan självkänsla blir vi lätt känsliga för kritik och det kan skapa oro, ångest och depression. Självförtroende är en annan term som ibland blandas ihop med självkänsla men självförtroende handlar mer om vår tilltro till att prestera.
Vanligen definieras självkänsla utifrån två dimensioner. Den första dimensionen är kvantitativ och handlar om hur mycket man vet om sig själv, om sina förmågor, tankar, känslor, behov, lust och drömmar. Den andra dimensionen handlar om vilken acceptans man har för det man känner till om sig själv.
► Läs också: Så ger du ditt barn självkänsla
”En person med sund självkänsla tänker att hon duger”
Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och arbetar med vuxna som vill utveckla sina relationer med barn – vuxna som längtar efter ömsesidig respekt och samarbete och har skrivit boken ”Med känsla för barns självkänsla”.
– En person med sund självkänsla tänker att hon duger, precis som hon är. Att hon är värdefull och värd att bli älskad, precis som hon är. ”Precis som hon är” är själva finessen med självkänsla. För självkänsla handlar inte om att vara perfekt och att älska sin egen perfektion. Självkänsla handlar om att gilla sig själv, med alla fel och brister. Att känna ömhet inför sig själv, förklarar hon för Kurera.
5 egenskaper som påverkas av självkänsla
1. Självständighet: det är lättare att gå sina egna vägar, att sticka ut och vara annorlunda, när man tror att man är värdefull som man är.
2. Civilkurage: att uttrycka obekväma åsikter, att ta minoritetens parti, är lättare för den som tror att hon är värdefull och viktig.
3. Självrespekt: det är aldrig särskilt lätt att uttrycka sina egna behov och be sig själv och andra respektera dem, men det är lättare när man tror att man är värdefull.
4. Sårbarhet: den som vet att hon är värdefull vågar visa hela sig, inte bara den glada sidan, utan också den ledsna, arga, rädda, oroliga… Hon vet att bara för att jag är ledsen, arg orolig, rädd betyder det inte att jag är svag eller mindre värd som människa.
5. Mod: det är lättare att vara modig och testa nya saker när man vet att man duger som man är. Då gör det inget om man misslyckas, för värdet ligger ju inte i ens prestationer. Den som har sund självkänsla vet att hon duger, även om hon misslyckas. Även om ingen berömmer hennes prestationer. Även om hon får kritik.
► Läs också: Därför är vissa mer känsliga
Av Malin Holm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!