Annons
Annons

Håll dig frisk i vinter med vitlök

Många går omkring med en låggradig inflammation utan att veta om det. För att undvika oxidation och plack i kärlen kan lagrad vitlök vara en del av en daglig kur för ett välfungerande immunförsvar och därmed bättre hälsa.

Inger Palm

3 januari, 2024
Håll dig  frisk i vinter med vitlök
Dela inlägget

Vitlök är något vi tar fram för att slippa förkylningar. Vi vet att vitlök har antibakteriella, antivirala och antimykotiska (svamp) egenskaper. Vitlöken stärker immunförsvaret och i djurstudier har forskare även kunnat visa att vitlök har anticancerogena effekter. Vitlök är med andra ord en särskilt intressant hälsobringande medicinalväxt.

Att dras med långvariga förkylningar och drabbas av influensa kan bero på att immunförsvaret är försämrat. Något som bland annat kan ha ett samband med ett dåligt näringsintag.

– Det är också vanligt att gå omkring med en låggradig inflammation i kroppen som på lång sikt är starkt kopplad till ohälsa. När forskare tittat på friska 100-åringar har det mest utmärkande varit att de inte hade någon överdriven eller förhöjd inflammation i kroppen. Det finns ett värde som heter micro-CRP, som är den mesta använda markören för inflammation i kroppen och kan mäta låggradig inflammation. Forskare har sett att just dessa pigga åldringar har ett väldigt lågt micro-CRP, säger näringsforskaren Magnus Nylander.

Stress, brist på motion, övervikt, sömnbrist och dålig kost ger oxidativ stress i kroppen som man också kan kalla ett ökat biokemiskt slitage. Egentligen handlar det om en obalans mellan angrepp och försvar. Angreppen är skadliga former av syre och försvaret är antioxidanter som kan förklaras som ett ”rostskydd”. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan oxidativ stress och micro-CRP.

Genom ett enkelt blodprov kan man kontrollera sin oxidativa stress. Magnus Nylander har själv gjort tusentals analyser av dessa test av oxidativ stress de senaste 20 åren.

– Jag vet därför att många har en förhöjd oxidativ stress och en överdriven inflammation i sina vävnader, säger Magnus Nylander.

Bromsar upp förloppet

Cellskyddande antioxidanter kan motverka överdriven inflammation. Magnus Nylander brukar dra parallellen med en bil som har för dåligt rostskydd och ofta när vårt rostskydd inte fungerar som det ska beror det på näringsbrister. Du kan ganska ofta och väldigt snabbt förbättra dina värden genom ett fullvärdigt näringsintag.

– Kosttillskottet Kyolic, som innehåller ett lagrat vitlöksextrakt kan bidra till att minska dold inflammation i kroppen. Du kan både använda tillskottet för prevention och som ett komplement vid behandling av ateroskleros, som är en vanlig inflammatorisk kärlförfettning med kalciuminlagring som följd. De flesta drabbas av processer i kärlväggarna som med tiden kan leda till diagnosticerad åderförfettning i kärlen. Men på ett enkelt sätt kan man bidra till att bromsa kärlförändringar genom den lagrade vitlöken.

Det finns över 800 studier på det lagrade vitlöksextraktet. Studier har visat att vitlöken bromsat plackutvecklingen, reducerat inflammationen, sänkt blodtrycket och minskat stelheten i kärlen vilket också innebär förbättrad elasticitet.

Oxiderat LDL-kolesterol farligt

De senaste åren har det ifrågasatts om höga kolesterolvärden behöver behandlas med läkemedel. Magnus Nylander menar att det är främst när LDL-kolesterolet oxiderar som det blir farligt i kroppen.

– Kosten är här den stora boven, men vi behöver också röra på oss för att få fart på blodcirkulationen. Vi kan enkelt åtgärda ett oxiderat LDL-kolesterol genom att äta en varierad vegetarisk kost och gärna extra tomatprodukter samt Q10 och vitlök som skyddar LDL-kolesterolet.

Magnus Nylander menar att man i första hand ska utvärdera vad en förändrad livsstil kan göra för ett måttligt förändrat blodtryck innan man tar blodtryckssänkande mediciner.

– Man kan bli dramatiskt mycket bättre av en kostomläggning och bli av med kraftig övervikt när det gäller att behandla hjärt-kärlsjukdomar.

I en studie gjord 2017 på det lagrade vitlöksextraktet såg man att ungdomar som äter mycket skräpmat får försämrad bakterieflora i munnen vilket bland annat kan leda till ett försvagat immunförsvar. På lång sikt kan det påverka hälsan negativt. Den lagrade vitlöken skapar utrymme för de goda bakterierna i munnen.

De flesta får med ökad ålder svårare plackbildningar i kärlen. Studier från USA har visat att processerna som leder till plack kan utvecklas redan under de tidiga barnåren. För att förebygga är det alltså viktigt att äta rätt och röra på sig redan som barn. Den som vuxit upp med en bra livsstil som barn har lättare att behålla den som vuxen.

– Eftersom vitlöken även ger en förbättrad mikrocirkulation, gör det tillskottet intressant för diabetiker då man får bättre blodförsörjning och därmed bättre sårläkning.

– Vitlöksextraktet är spännande. Kombinerat med Q10, som också skyddar hjärtat, kan det ge ett mer fördelaktigt förhållande mellan fett och muskler samt mindre fysisk stress och bättre psykiskt välmående.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

 

Studie i Lund

Forskare i Lund gjorde en studie på vitlöksextraktet. Överläkare och Docent i thoraxkirurgi, Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus Sandra Lindstedt Ingemansson, som deltog i studien säger:

– Studien visar att patienter med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar kan ha nytta av det lagrade vitlöksextraktet.
 
Studiens slutsatser:

  • Minskad utveckling av kranskärlsförkalkning och sänkt blodtryck hos vitlöksgruppen.
  • Efter studien utvecklades en algoritm vars syfte var att förutse vilka patienter som får störst hälsoförbättringar av vitlöksextraktet. Algoritmen kunde förutse individuella resultat med 80 procents säkerhet gällande kranskärlsförkalkning och 74 procent avseende sänkt blodtryck.
  • Algoritmen visade att de som fick vitlöksextraktet hade tre gånger så stor sannolikhet att få lägre blodsocker och 2,56 gånger så stor sannolikhet att få låga IL-6-värden, som är ett mått på inflammation.
Fakta

Koll på blodtrycket

130/80 är ett bra blodtryck, men när man är i 70-årsåldern och uppåt har man ofta ett något förhöjt blodtryck. Den traditionella vården har inte tid med egenvård och få har kunskaperna om att göra livsstilsförändringar.

Sänk förhöjt blodtryck naturligt:

  • Sluta röka.
  • Ta bort onödig övervikt.
  • Sluta med det vita saltet som innehåller natriumklorid. Då får man för mycket natrium i förhållande till kalium.
  • Undvik lunchmat där det smugit sig in både för mycket salt och socker.
  • Ät en övervägande varierande vegetarisk kost. Det skyddar kärlen.
  • Sluta stressa.
  • Var måttlig med alkohol.
    Motionera dagligen.
Annons
Annons