Annons
Annons

Ät mer gröna bladgrönsaker – det skyddar hjärtat

Att äta rikligt med grönsaker vet vi är bra för hälsan på många sätt. Och nu visar en ny studie att gröna bladgrönsaker skyddar hjärtat från skador som kan uppkomma vid en hjärtinfarkt.

Inger Palm

9 oktober, 2023
Ät mer gröna bladgrönsaker – det skyddar hjärtat
Dela inlägget

Det är de nitratrika bladgrönsakerna som framför allt ruccola och andra gröna bladgrönsaker som i en ny studie har visat sig ha effekt på hjärthälsan.

Forskare vid Karolinska institutet samlade in röda blodkroppar från patienter med högt blodtryck som antingen fick äta en nitratrik kost med gröna bladgrönsaker eller en kost med grönsaker som inte innehöll så mycket nitrater.

När sedan forskarna gav de röda blodkropparna till en så kallad hjärtinfarktmodell med hjärtan från råttor så såg man att de gröna grönsakerna kunde skydda mot skador vid den syrebrist som uppstår när man får en hjärtinfarkt.

Jiangning Yang som är forskare vid Karolinska institutet säger:

– Resultaten visar dels på det grundläggande skydd mot skada vid syrebrist som de röda blodkropparna förmedlar, dels hur det skyddet kan aktiveras av enkla kostråd. Det kan ha stor betydelse för patienter med risk för hjärtinfarkt.

Skyddar hjärtmuskeln mot skador

Forskarna kunde också se att de röda blodkropparna, som transporterar syre från lungorna till cellerna i kroppen och sedan koldioxid tillbaka till lungorna, har en förmåga att skydda mot skador som kan tillfogas hjärtat om en hjärtinfarkt uppstår.

Effekten sågs i både djurmodell som på patienter med högt blodtryck som fick äta de nitratrika grönsakerna.

Forskarna kommer att gå vidare med att försöka förstå hur de röda blodkropparna skyddar hjärtmuskelns celler samt att kunna utveckla läkemedel som ska kunna aktivera signalerna i de röda blodkropparna som ska skydda vid syrebrist.

Källa: forskning.se

Annons
Annons