Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Fakta

Andra tips för hjärtat

• C-vitamin - läs mer här: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”

• Q10 - läs mer här: Q10 tar hand om ditt hjärta

• D-vitamin - läs mer här: Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem

• K-vitamin - läs mer här: A, B, C, D… men vad vet du om trendvitaminen K2?

• Lagrad vitlök - läs mer här: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem.
Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig.
Här får du veta mer.

Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. 24 procent i åldersgruppen 55 plus inom EU riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Siffran för Sverige är 20,6 procent. Men det finns ett sätt att skydda sig som många svenskar inte alls känner till: Fettsyror.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

 

Gör blodet tunnare
Omfattande forskning har visat att omega-3-fettsyror skyddar mot sjukdomar i hjärta och kärl. Bland annat genom att göra blodet tunnare och minska hopklumpningen av blodplättar, vilket reducerar risken att drabbas av blodpropp. Detta kan även minska risken att drabbas av hjärtinfarkt. 90 procent av alla hjärtinfarkter föregås nämligen av proppbildning i en artär.

Bättre hjärtfunktion
Omega-3 ger även bättre hjärtfunktion efter hjärtinfarkt. Amerikanska forskare har i en studie publicerad i tidskriften Cirkulation sett att patienter som fått en hjärtinfarkt och som sedan ätit omega-3 fettsyror under ett halvår fick en bättre hjärtfunktion än de som fick placebo. Läs mer i länken nedan.

► Läs också: Ny studie: Omega-3 läker skador efter hjärtinfarkt

Minskar risken för hjärtinfarkt med 44 procent
I omega-3-studien GISSI Prevenzione, som utfördes 1999, deltog 11 323 personer som nyligen drabbats av hjärtinfarkt. De intog ett gram fiskolja dagligen under drygt tre år och resultaten av studien visade att de reducerade risken för hjärtinfarkt med 44 procent och risken för kardiovaskulära dödsfall med 30 procent genom att inta fettsyrorna.
I studien DART som genomfördes 1989 fick 2033 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt äta mycket fet fisk eller fiskoljekapslar. Efter två år hade dödligheten minskat med 20 procent.

Påverkar blodfetter positivt och bidrar till sänkt blodtryck
Omega-3 kan även påverka blodfetterna positivt genom att öka mängden av det goda HDL-kolesterolet och sänka det skadliga LDL-kolesterolet samt bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck.
Flera studier har utförts på Aalborg Hospital i Danmark, då på omega-3-tillskottet Pikasol Forte. De visar bland annat på sänkt blodtryck och sänkta triglyceridnivåer efter endast sex veckors intag.

 

1000 milligram per dag kan minska vårdfallen med 4,9 procent
I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till euro per år. En ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 skulle kunna minska Sveriges vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom med 1,3 miljarder kronor. Resultaten visar att om alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 milligram per dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA skulle antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom som kräver vård kunna minskas med 4,9 procent.

► Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Andra tips för hjärtat

• C-vitamin - läs mer här: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”

• Q10 - läs mer här: Q10 tar hand om ditt hjärta

• D-vitamin - läs mer här: Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem

• K-vitamin - läs mer här: A, B, C, D… men vad vet du om trendvitaminen K2?

• Lagrad vitlök - läs mer här: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

 

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.