Annons
Annons

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Redaktionen

23 oktober, 2016
Därför är omega-3 bra för hjärtat
Dela inlägget

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem.
Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig.
Här får du veta mer.

Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. 24 procent i åldersgruppen 55 plus inom EU riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Siffran för Sverige är 20,6 procent. Men det finns ett sätt att skydda sig som många svenskar inte alls känner till: Fettsyror.

Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Gör blodet tunnare
Omfattande forskning har visat att omega-3-fettsyror skyddar mot sjukdomar i hjärta och kärl. Bland annat genom att göra blodet tunnare och minska hopklumpningen av blodplättar, vilket reducerar risken att drabbas av blodpropp. Detta kan även minska risken att drabbas av hjärtinfarkt. 90 procent av alla hjärtinfarkter föregås nämligen av proppbildning i en artär.

Bättre hjärtfunktion
Omega-3 ger även bättre hjärtfunktion efter hjärtinfarkt. Amerikanska forskare har i en studie publicerad i tidskriften Cirkulation sett att patienter som fått en hjärtinfarkt och som sedan ätit omega-3 fettsyror under ett halvår fick en bättre hjärtfunktion än de som fick placebo. Läs mer i länken nedan.

Läs också: Ny studie: Omega-3 läker skador efter hjärtinfarkt

Minskar risken för hjärtinfarkt med 44 procent
I omega-3-studien GISSI Prevenzione, som utfördes 1999, deltog 11 323 personer som nyligen drabbats av hjärtinfarkt. De intog ett gram fiskolja dagligen under drygt tre år och resultaten av studien visade att de reducerade risken för hjärtinfarkt med 44 procent och risken för kardiovaskulära dödsfall med 30 procent genom att inta fettsyrorna.
I studien DART som genomfördes 1989 fick 2033 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt äta mycket fet fisk eller fiskoljekapslar. Efter två år hade dödligheten minskat med 20 procent.

Påverkar blodfetter positivt och bidrar till sänkt blodtryck
Omega-3 kan även påverka blodfetterna positivt genom att öka mängden av det goda HDL-kolesterolet och sänka det skadliga LDL-kolesterolet samt bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck.
Flera studier har utförts på Aalborg Hospital i Danmark, då på omega-3-tillskottet Pikasol Forte. De visar bland annat på sänkt blodtryck och sänkta triglyceridnivåer efter endast sex veckors intag.

1000 milligram per dag kan minska vårdfallen med 4,9 procent
I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till euro per år. En ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 skulle kunna minska Sveriges vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom med 1,3 miljarder kronor. Resultaten visar att om alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 milligram per dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA skulle antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom som kräver vård kunna minskas med 4,9 procent.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Andra tips för hjärtat

C-vitamin – läs mer här: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”

Q10 – läs mer här: Q10 tar hand om ditt hjärta

D-vitamin – läs mer här: Forskare har hittat koppling mellan D-vitaminnivåer och hjärtproblem

K-vitamin – läs mer här: A, B, C, D… men vad vet du om trendvitaminen K2?

Lagrad vitlök – läs mer här: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Annons
Annons