Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

En ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 skulle kunna minska Sveriges vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom med 1,3 miljarder kronor.
– Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av omega-3 lyftas fram, säger Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.

Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. 24 procent i åldersgruppen 55 plus inom EU riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Siffran för Sverige är 20,6 procent.

► Läs också: Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

 

1000 milligram per dag kan minska vårdfallen med 4,9 procent
Det är det oberoende undersökningsföretaget Frost & Sullivan som på uppdrag av Food Supplements Europe har undersökt vad EU skulle kunna spara i vårdkostnader för hjärt- och kärlsjukdom om alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 milligram per dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.
Enligt resultaten kan antalet fall av hjärt- och kärlsjukdom som kräver vård minskas med 4,9 procent.

"Förtydliga kostråden"
I undersökningen analyserades resultat från 18 randomiserade kontrollerade studier som undersökte sambandet mellan användning av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och fall av hjärt-kärlsjukdom.
Mats Nilsson är VD för branschorganisationen Svensk Egenvård. Han menar att det är dags att på myndighetsnivå fram behovet och betydelsen av fettsyror.
– Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av omega-3 lyftas fram, säger han.

► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller tvärtom?”

Vårdkostnaderna kostar Sverige 2,9 euro per år
I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till euro per år.
Denna beräkning överensstämmer med den rapport som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tog fram på uppdrag av Hjärt-Lungfonden 2010. De uppskattade de samhällsekonomiska kostnaderna för hjärt- och kärlsjukdom i Sverige till 61,5 miljarder kronor, varav 25,1 miljarder kronor var kostnader för sjukvården.

 

► Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Många hälsoeffekter med omega-3

Omega-3 fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) har många välkända hälsoeffekter.

Den Europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har flera godkända hälsopåståenden:

• EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion
• DHA och EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet
• EPA och DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck
• DHA bidrar till normal hjärnfunktion
• DHA bidrar till normal synförmåga
• Moderns intag av DHA bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
• Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
• Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder

► Läs också: Så sänker du ditt blodtryck med hälsokost

De långa omega-3 fettsyrorna EPA och DHA finns i:
• fet fisk som lax, sill, makrill
• vissa alger
• kosttillskott i form av fiskoljor
• kosttillskott i form av algoljor

 

Den medellånga fettsyran alfalinolensyra kan i viss utsträckning omvandlas till EPA och DHA i kroppen.

Alfalinolensyra finns i:
• rapsolja
• valnötter

Hela rapporten finns att läsa här.

►  Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt

Av Redaktionen

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.