Annons
Annons

Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016

40 nomineringar har trillat in. Av dessa har de mest vilseledande valts ut till en final där det är det upp till svenska folket att avgöra vilken produkt som till slut ska tilldelas den oädla utmärkelsen som Årets matbluff 2016. Låt oss presentera de fem slutgiltiga kandidaterna i antipriset som är instiftat av föreningen Äkta vara.

Redaktionen

18 januari, 2017
Här är kandidaterna till antipriset Årets matbluff 2016
Dela inlägget

40 nomineringar har trillat in. Av dessa har de mest vilseledande valts ut till en final där det är det upp till svenska folket att avgöra vilken produkt som till slut ska tilldelas den oädla utmärkelsen som Årets matbluff 2016.
Låt oss presentera de fem slutgiltiga kandidaterna i antipriset som är instiftat av föreningen Äkta vara.

Nu ska Årets matbluff utses. Det är föreningen Äkta varas antipris för årets mest vilseledande produkt. Juryn har valt ut de fem bästa kandidaterna bland de närmare 40 nomineringar som har kommit in under året. Omröstningen pågår fram till måndag den 23 januari och ”vinnaren” avslöjas på onsdag den 25 januari.

Läs också: Socker i honung och fel fisknamn – EU-tillslag mot matbedrägerier

Vilseledande produkter sålda i Sverige under 2016
Gemensamt för produkterna som tävlar är att de alla är vilseledande på något sätt och har sålts i Sverige under 2016. Utmärkelsen delades ut första gången 2016. Det här året har tävlingen även spridit sig till Danmark där tidningen Politiken redan har utsett ”Årets madbluff”, efter Äkta varas förlaga.

Bara en av de fem produkter från 2015 säljs fortfarande
En majoritet av finalisterna i Årets matbluff 2015 har försvunnit från marknaden. Endast en av fem produkter säljs fortfarande.De andra har slutat att sälja eller bytt namn på den vilseledande produkten.
– Med antipriset Årets matbluff vill vi belysa produkter som konsumenter upplever som vilseledande, för att bidra till en bättre och ärligare livsmedelsmarknad. Då är det förstås glädjande att en majoritet av förra årets finalister inte längre säljs, har Äkta varas ordförande Björn Bernhardson sagt i ett uttalande.

Läs också: Nu skärps kampen mot det utbredda matfusket

De 5 kandidaterna till antipriset Årets matbluff


Eriks Bearnaise tryffel – en aromsås

Erik lallerstedts bearnaise
Foton: Äkta vara

Omdöme: Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ”äkta tryffel” i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ”Bearnaisen” är dessutom gjord utan smör.

Granska produkten själv! Se ingredienserna här: Framsida och Baksida

Fjällbrynt Messmör lingon – utan ett enda lingon
Fjällbrynt Messmör lingon
Omdöme: I de svenska skogarna kryllar det av lingon, men inga av dessa har hamnat i denna bytta. Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär. Istället innehåller den ”arom”, vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda.

Granska produkten själv! Se ingredienserna här: Framsida och Baksida

Loka Crush hallon – en fruktbluff
Loka Crush hallon
Omdöme: Om det står hallon och 14 procent på framsidan av en läsk tänker nog många: ”vad mycket hallonjuice!”. Bara den som noga läser den finstilta texten förstår att detta förrädiska procenttal inte betecknar hallonhalten. Den är nämligen endast 0,3 procent. Större delen av juicen i denna produkt, som av branschen utsågs till Årets dagligvara 2015, kommer istället från päron och äpple, samtidigt som hallonsmaken har skapats med hjälp av aromer. Våren 2016 gjordes etiketten om, så att procenttalet och ”hallon” nu står på olika ställen. Men den blev inte särskilt mycket mindre vilseledande för det, eftersom man även tagit bort bilderna på de andra ingående frukterna. Och halloninnehållet är alltjämt detsamma. (Dessutom avslöjades det i början av 2016 även att Loka Crush var sötare än vad som påståtts.)

Granska produkten själv! Se ingredienserna här: Framsida vår och Baksida höst

Annas Mandelpepparkakor – kan innehålla spår av mandel
Annas Mandelpepparkakor

Omdöme: Namnet till trots innehåller dessa pepparkakor ingen mandel. Istället kommer mandelsmaken uteslutande från aromämne. På förpackningen avbildas dessutom såväl hela som hackade mandlar. Och ser inte kakorna på bilden ut att ha ljusa fläckar av just hackad mandel? Tidigare innehöll kakorna dessutom mandel, men dessa plockades bort inför årets pepparkakssäsong. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida.

Granska produkten själv! Se ingredienserna här: Framsida och Baksida

Knorr Mörk oxbuljong – en smakförstärkningstärning
Knorr Mörk oxbuljong
Omdöme:
De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Näst efter salt är en cocktail av tillsatser med så kallad smakförstärkande effekt den största ingrediensen i denna tärning. Utöver dessa innehåller tärningen även jästextrakt, också det med liknande effekt. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran i en oxbuljong, nämligen själva avkoket av oxben och oxkött, utgör endast 2,1 procent. Detta är också förklaringen till att buljongen bara innehåller en bråkdel av näringsinnehållet hos en riktig buljong. Proteinhalten är till exempel bara omkring en tjugondel. Dessutom har tärningen spetsats med såväl härdat som ohärdat palmfett.

Granska produkten själv! Se ingredienserna här: Framsida och Baksida

Läs också: Bristfällig honungskontroll från Livsmedelsverket?

Av Isabelle G Hedander

Källa: Äkta vara

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Här är de fem kandidaterna:
• Eriks Bearnaise tryffel
• Fjällbrynt Messmör lingon
• Loka Crush hallon
• Annas Mandelpepparkakor
• Knorr Mörk oxbuljong

I juryn för att utse de fem kandidaterna satt: Mats-Eric Nilsson, författare, Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, Christina Möller, matdebattör och Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Den ideella föreningen Äkta vara bildades 2006. Föreningen driver konsumentsajten www.äktavara.org med nyheter, livsmedelsguider och bloggar. Sedan 2009 har Äkta vara även en livsmedelsmärkning som en service till de konsumenter som vill undvika tillsatser och industriella ingredienser. Läs mer om märket på www.ä-märket.se.

Vill du vara med och rösta fram ”vinnaren”? Klicka här.

Annons
Annons