Annons
Annons

Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

I slutet av januari hände något stort - som totalt gick allmänheten förbi. Vad? Jo, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avslöjade ett omfattande bedrägeri gällande laboratorierapporter som förfalskats och manipulerats i processen att få läkemedel godkända - vilket ledde till att 876 mediciner fick säljförbud och återkallades från den europeiska marknaden. Ändå har ingen hört talas om det. Anmärkningsvärt, menar två debattörer på Newsvoice.

Redaktionen

17 juni, 2015
Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi
Dela inlägget

I slutet av januari hände något stort – som totalt gick allmänheten förbi.
Vad? Jo, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA avslöjade ett omfattande bedrägeri gällande laboratorierapporter som förfalskats och manipulerats i processen att få läkemedel godkända – vilket ledde till att 876 mediciner fick säljförbud och återkallades från den europeiska marknaden.
Ändå har ingen hört talas om det. Anmärkningsvärt, tycker två debattörer på Newsvoice.

En så stor skandal inom läkemedelsindustrin borde ha ett nyhetsvärde, kan nog många tycka. Ändå tog ingen större svensk tidning upp saken. Anledningen? Jo, att det rörde sig om läkemedel, något som varken Svensson eller Svenssons media har för vana att ifrågasätta. Hade det däremot rört sig om kosttillskott eller naturmedel hade det blivit ett betydligt större ramaskri.
Detta uttrycker i alla fall juristen Thomas Arvidsson och journalisten Thorbjörn Sassersson på den alternativa nättidningen Newsvoice.

Läs också: Före detta cancerforskare kritisk till vaccinet Gardasil

Först ut med debattartikel
Det var Arvidsson som var först ut med att bli detaljerad kring detta. Det gjorde han i en artikel på Newsvoice – och verkade därmed vara en av få personer i Sverige som över huvud taget noterat att något otillbörligt hänt.

Många klagomål om utebliven effekt
Det gäller i samtliga fall så kallade generika, det vill säga billigare kopior av originalläkemedel, berättar Arvidsson. Han skriver: ”Många patienter som fått de originalmediciner som läkarna skrivit ut utbytta på apoteken mot billigare kopior (generika) har framfört klagomål till apoteken och till sina läkare att utbytesmedicinerna inte har effekt.
Han fortsätter:
”Medicinerna har inte fått förväntad effekt eller de har medfört oönskade biverkningar. Patienterna har då ofta fått beskedet från sina läkare att detta inte är möjligt då generika är exakta kopior av originalmedicinerna och de ska innehålla samma verksamma beståndsdelar och ska ha samma verkan på sjukdomstillstånden de är ämnade för.”

Läs också – Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD

EMA fattade misstankar
Arvidsson skriver fortsättningsvis att det var när antalet patienter som klagade ökade som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA (där Sverige är med via Läkemedelsverket) fattade misstankar om att någonting kunde vara fel och bestämde sig för att göra en närmare granskning av preparaten med flest klagomål.
Granskningen inleddes i september 2014 och EMA fann snabbt att det i samtliga fall var ett och samma företag – det indiska företaget GVK Biosciences – som hade ansvarat för underlagshandlingarna och prövningarna för godkännandeprocessen.

Läs också: Nu ska fler få ersättning för diagnosen narkolepsi

Utökade granskningen
EMA beslutade sig då för att utöka kontrollen och granskningen till att gälla samtliga läkemedel där nämnda företag svarat för underlag och testningar av läkemedel för godkännande. Det visade sig röra sig om ett drygt hundratal läkemedel i cirka 1000 olika beredningsformer. Samtliga var så kallade generika, det vill säga billigare kopior av originalmediciner.
”EMA sände även inspektörer till företagets anläggning i Hyderabad i Indien, för att på plats ta del av samtliga data och underlag för hur testningar och prövningar av dessa läkemedel skett,” skriver Arvidsson.

Läs också: Läkemedel – vanlig orsak till varför äldre hamnar på sjukhus

Förfalskat material var underlag för nya godkännanden
Arvidson fortsätter så här:
”Resultatet avslöjade ett omfattande fusk och bedrägeri med bland annat förfalskade och manipulerade laboratorierapporter och dokumentation som fungerat som underlag för att medicinerna sedan godkändes av de europeiska läkemedelsmyndigheterna och i Sverige av Läkemedelsverket.

Läs också – Larmet: Årets influensavaccin skyddar bara 3 procent

Sverige återkallade 16 tidigare godkända läkemedel
EMAs granskning fick som resultat att Läkemedelsverket i Sverige omedelbart återkallade 16 tidigare godkända genetiska läkemedel. Det gällde såväl psykofarmaka som läkemedel för somatiska – alltså kroppsliga – sjukdomar.
Ändå omskrevs nyheten som små notiser och endast av ett fåtal tidningar, med informationen hämtad från det, i alla fall enligt journalisten och debattören Thorbjörn Sassersson, mycket nedtonade pressmeddelande som Läkemedelsverket publicerat på sin hemsida. Sassersson som för övrigt kan ses som man två på pucken, när han efter Thomas Arvidssons artikel svarade med en egen debattartikel.

Spådde tystnad i mainstream media
Sassersson, redaktör för NewsVoice och med bakgrund som bland annat miljökonsult, menade att nyheten borde ha ett enormt allmänintresse men att mainstream media kommer att förbli tyst. Detta för att de har fullt upp med att ”trakassera elöverkänsliga eller försöka hitta fel på något ofarligt kosttillskott”, som han uttrycker det.
”Man kan enkelt föreställa sig mediernas, politikernas och myndigheternas reaktion om det avslöjats att 876 st alternativa preparat baserats på fuskforskning,” skriver Sassersson.

Läs också – Forskningschefen: ”Sverige är lurade – Tamiflu fungerar inte”

Oklart hur många som skadats
Han poängterar vidare att Arvidssons artikel tydliggjort att det rör sig om exempel på organiserad ekonomisk brottslighet och om företag som inte drar sig för att utsätta miljontals patienter för hälsorisker.
Han skriver bland annat:
”Alla dessa patienter över hela Europa har i åratal tagit verkningslösa ”kemiska preparat” varav många dessutom har gett biverkningar. Per definition är detta kvacksalveri.”
Han konstaterar också att det är oklart hur många som skadats eller avlidit på grund av dessa 876 fuskmediciner men att det sannolikt heller inte kommer att att undersökas av ansvariga myndigheter.

Läs också: Allt fler väljer egenvårdsprodukter framför läkemedel

”Undrar hur det blivit om det handlat om naturmediciner?”
Han får medhåll från Arvidsson som kommenterar Sasserssons artikel så här:
”Undrar just hur många spaltkilometer det hade blivit i ”gammelmedia” om det handlat om 876 kosttillskott, naturmediciner eller homeopatika? Då hade det blivit krigsrubriker! Men nu handlar det ju om ”riktiga” mediciner och då nämns inte ett ord. Skrämmande att notera hur styrd media är när det gäller vilka nyheter som får komma ut och vilka som har ”locket på”. Tur att det finns alternativa kanaler.”

Läs också: Kraftig övermedicinering av äldre

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta
Annons
Annons