Forskarna, från bland annat Uppsala universitet, har analyserat en stor studie om cirka 25 300 kvinnor i USA och deras hälsa och livsstil. Slutsatsen som forskarna drog är att de kvinnor som åt störst andel Medelhavskost löpte 23 procents lägre risk att dö i förtid, oavsett orsak. Risken var framförallt lägre att dö i cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Medelavskost gav kvinnor ökad livslängd
Kvinnorna fick lämna blodprov i olika omgångar och besvarade frågeformulär om sin kost. Forskarna samlade in data mellan 1993 och 1996 och kvinnorna följdes sedan i snitt under 25 år, då man bland annat mätte hur strikt kvinnorna följde Medelhavsdieten enligt en särskild skala från 0-9. Drygt 30 biomarkörer analyserades i kvinnornas blodprover och forskarna fann att de kvinnor som i högst utsträckning följt Medelhavsdieten hade en längre livslängd än andra. Lägre nivåer av inflammation, vissa fetter (triglyceridrika lipoproteiner), insulinresistens och BMI angavs var den troliga förklaringen till deras längre liv.
Ju mer medelhavskost, desto fler hälsofördelar
Medelhavskost består främst av stora mängder frukt och grönsaker, fisk, fullkornsprodukter och vegetabiliska oljor (som olivolja), och väldigt lite rött kött och smör. Hälsofördelarna ökade stegvis ju bättre kvinnorna var på att följa dieten.
Forskarna poängterar att detta handlade om en observationsstudie och att kvinnorna själva har rapporterat in datan om sina kostvanor. Det går därför inte att helt fastställa att det är kosten i sig som ligger bakom kvinnornas minskade risk att dö i förtid. Men kopplingen är tydlig, menar de.
Källor: DN/TT och studien Mediterranean Diet Adherence and Risk of All-Cause Mortality in Women