En del mat kan göra att du antingen gör magen upprörd eller blockerar kroppens näringsupptag när du äter det ihop med kaffe.
Här är 5 livsmedel att undvika ihop med kaffe!
1. Rött kött
Kaffe kan påverka näringsupptaget i magen, framförallt av järn. Eftersom rött kött är en av de nästa källorna till hemjärn så kan en kaffekopp till maten göra att hälsofördelarna från köttets järninnehåll minska. Järn är viktigt för många funktioner i kroppen, som blodcirkulation.
2. Citrusfrukter
Eftersom kaffe är naturligt surt så kan kaffe ihop med citrusfrukt skapa obehagskänslor i magen. Dryckens pH-värde ligger nämligen mellan 4.85 och 5.13 på en skala mellan 0-14 varav ju lägre siffra desto högre syra.
Både citrusfrukter och juice av citrus är sura livsmedel som kan bidra till reflux (vilket leder till uppsvälldhet, illamående och halsbränna). Om man intar dem tillsammans med kaffe så kan det leda till en irriterad magslemhinna och förstärka dessa symtom. Dessutom kan citrusfrukt ändra hur du uppfattar smaken av kaffe och göra att det smakar bittrare och mindre gott.
3. Mjölk
Mjölk är en viktig källa till kalcium som är viktigt för bland annat benhälsa och hormonpoduktion. Men att kombinera mjölk med kaffe kan minska kroppens upptag av kalcium, som då istället försvinner ut med urinen. Och höga nivåer av kalcium i urinen har kopplats till en ökad risk för njursten, till exempel.
Om du ändå gillar mjölkprodukter så är tipset att äta/dricka det under en annan tid på dagen.
Dock så har en dansk studie från 2023 pekat på att proteinet i mjölk faktiskt skulle kunna förstärka den antioxidanta effekten av polyfenolerna i kaffe och därmed minska den oxidativa stress som orsakar inflammation i kroppen. Detta har man sett i laboratorium där man har tillsatt polyfenoler till aminosyror, som ju bygger upp proteiner.
LÄS OCKSÅ: Vilket kaffe är nyttigast? Ny forskning har svaret
4. Natriumrik mat
Ett högt kaffeintag kan förvärra högt blodtryck, eftersom kaffe innehåller många bioaktiva föreningar som direkt påverkar blodtrycket. Det är dock inte troligt att 1-3 koppar har en negativ påverkan på blodtrycksnivåerna.
Men efersom natrium, en av två beståndsdelar i vanligt salt, har en direkt korrelation med blodtryck så kan det vara bättre för hälsan att ta det lite lugnt med kaffet när du äter mat med högt natriuminnehåll, som salt mat, charkuterier och snacks.
5. Friterad mat
Friterad mat har återkommande kopplats till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Och om man dessutom dricker mycket kaffe, tre eller fler koppar, så kan det leda till en ökad risk för LDL-kolesterol (det ”onda” kolesterolet) i blodomloppet, vilket har en en negativ effekt på hjärt-kärlhälsan. Det skulle också kunna sänka det goda HDL-kolesterolet. Detta sammantaget gör att om du dricker mycket kaffe så kan det vara klokt att dra ner på friterad mat, för att bibehålla sin hjärthälsa.
Källa: Forskning.se och Health