Vi åldras ofrånkomligen varje dag som vi lever, det är ett faktum. Men visst finns det tider i livet då det både känns som att de gråa håren och kråksparkarna runt ögonen blir flera (kanske under perioder av sömnlösa nätter under spädbarnstiden eller när arbetsbelastningen har varit övermäktig för länge) – och med all rätt! En ny omfattande studie från Stanford University visar nämligen att det finns vissa perioder i livet då vi faktiskt tar större ”skutt” i vårt åldrande.
135 ooo molekyler analyserades
I Svenska Dagbladet berättade nyligen Michael Snyder, som är professor i genetik vid Stanforduniversitetet, om en ny studie där han och hans forskarkollegor under 14 års tid följt 108 personer och deras åldrande, genom att göra detaljerade tester av 135 000 olika sorters molekyler i kroppen. Detta för att kunna hitta systematiska avvikelser som går att koppla till åldrande på olika sätt.
Personerna fick bland annat lämna blodprover och avföringsprov, samt prover från hud, mun och näsa. Och forskarna analyserade såväl virus, svamp och bakterier, som proteiner och metaboliter som cirkulerar i blodet, bildade av bland annat våra tarmbakterier.
Vi åldras snabbare runt 40 och 60
Åldrandet sker enligt forskarnas fynd inte linjärt, utan ”sköljer” över oss i vågor och däremellan finns det perioder av stiltje. Och i de uppsnabbade perioderna av åldrande så har man sett ”dramatiska variationer” i de studerade människornas molekyler. Och forskarna har kunnat konstatera att de perioder i livet då vi åldras snabbare än annars är runt 44 respektive 60 år.
Att vi åldras vid 60 års ålder är kanske inte så förvånande, men kanske desto mer att det sker en liknande period runt 40 år, med en kulmen vid 44 år. Och det sker inte bara hos kvinnor som närmar sig eller träder in i klimakteriet, utan även hos män, även om det inte är lika tydliga tecken hos dem. Det sker alltså enligt forskningsfynden en förändring hos bägge könen vid denna tidpunkt, som i sig kan vara en orsak bakom just klimakteriet.
Livsstilen kan bidra till uppsnabbat åldrande
Forskarnas hypotes är dock att vår ofta mindre hälsosamma livsstil, med mycket snabba kolhydrater och stillasittande, kan bidra till det uppsnabbade åldrande i 40-årsåldern, då man ofta är mitt i livet med familj och karriär, stress och även mer alkoholdrickande.
Upptäckten av detta ”skutt” kan förklara varför risken för ben- och muskelskador samt hjärt-kärlsjukdom har en tendens att öka i just 40-årsåldern. I denna period har forskarna nämligen sett förändringar i de molekyler som är förknippade med vår förmåga att bryta ner och omsätta koffein, fettsyror och alkohol.
LÄS OCKSÅ: Så ska du göra för att åldras hälsosamt
Åldrandet runt 60 kopplat till fler sjukdomar
Det accelererade åldrandet runt 60 år ökar även risken för andra sjukdomar, som Parkinson och Alzheimers, ganska ordentligt. Man kan i denna period se förändringar i den uppsättning molekyler som går att koppla till njurfunktion, omsättning av kolhydrater samt immunförsvaret. Även förändringar i de molekyler som är förknippade med hudens och musklernas åldrande gick att se.
Men mellan dessa två perioder i 40-respektive 60-årsåldern, bromsar faktiskt åldrandet in. En del värden kan till och med bli bättre – även om det inte sker i så pass hög grad att vi föryngras, säger Michael Snyder. Han vill nu gå vidare och studera ännu fler personer för att kunna få svar på i vilken grad åldrandet går att bromsa.
Källa: SVD