Annons

Här växer världens starkaste antioxidant

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar.

Redaktionen

15 september, 2019
Här växer världens starkaste antioxidant
Dela inlägget

I pölarna på kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, som är forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, vad antioxidanter faktiskt gör i våra kroppar – och om vilken effekt astaxanthin har i våra kroppar.

Astaxanthin är det ämne som färgar laxens kött rosa. Det var där, i pigmenteringen av laxens kött för att göra det smakligt rosa, som trettio års forskning kring astaxanthin tog sin början.

Snart insåg nämligen Åke Lignell, som då på Uppsala universitet, att den starka färgen inte var astaxanthinets enda egenskap.
I den här filmen berättar han om upptäckten av astaxanthinets effekt som antioxidant, som kan hjälpa musklerna att återhämta sig snabbare. Forskning har visat att antioxidanten astaxanthin har förmåga att ta hand om fria radikaler som annars orsakar oxidativ stress i våra kroppar och därigenom skyddar våra muskler och vårt immunförsvar. En ny studie visar att astaxanthin kan påverka muskelförtvining hos äldre och helt enkelt hjälpa till att hålla oss starka och friska längre upp i åldern.

Av Maria Torshall

Källa: Building strength, endurance, and mobility using an astaxanthin formulation with functional training in elderly.

Annons

 

Annons