Denna underbara skapelse är ett fantastiskt sätt att kombinera kaffe och smoothie.
Fakta
Receptet kommer från Kureras blogg Smoothiebloggen.
www.kurera.se/agnes-gallhagen.
Portioner: 1
Ingredienser
2 små ekologiska bananer
1/2 mango / 1 nektarin / 2 skivor ananas (fryst)
1-1,5 dl mandelmjölk
4-6 urkärnade dadlar, beroende på önskad sötma
1-1,5 dl kallt starkt kaffe
2 msk råkakao
1/2 tsk kanel
2 msk fet kokosmjölk som rörs i på slutet
1 nypa salt
valfri boost:
1 msk mesquitepulver
1/2 msk macapulver
förslag på topping:
riven mörk 85% choklad
hampafrön
bipollen
siktad kakao eller kanel
Gör så här
Frys gärna in frukten, förutom bananerna, i förväg. Tärna den då innan du fryser in den.
Kaffet kan också kokas i förväg och förvaras i kylen så att det hinner svalna.
Mixa alla ingredienser förutom topping och kokosmjölk med en stavmixer eller i en blender.
Om du använder varmt kaffe: mixa i 2 isbitar i smoothien. Om smoothien känns för trögflytande kan du ha i lite kallt vatten alternativt mer mandelmjölk.
Rör i kokosmjölken.
Häll upp i ett stort glas och toppa med frön, nötter, bipollen, kakao, kanel, riven choklad eller vad du själv önskar!
Drick omedelbart, med sugrör.
Från bloggen: ”När jag gör mina kaffesmoothies, så satsar jag på att använda väldigt mogna, väldigt söta frukter. Gärna exotiska. Typ banan, mango eller ananas. Persika funkar också bra. Förutom koffeinkicken, så gör jag smoothien extra energigivande med råkakao och superfooden mesquite. Råkakao innehåller tokmycket antioxidanter; 4 ggr mer än vanlig kakao och 15 ggr mer än blåbar (!). Det är dessutom en bra boost för humöret då råkakaon ökar nivåerna av seratonin och dopamin i kroppen (de s.k. ”måbrahormoner”), samt innehåller mycket järn, magnesium, koppar och zink.”