Annons

Hindra viruset innan det fått fäste

Mitt i vintern är det lätt att bli förkyld. Mörker, kyla och brist på solljus gör oss tröttare och mer infektionskänsliga. Har du småbarn bär de regelbundet hem nya virus. Förkylningar går oftast över av sig själv, men ibland går det att hindra viruset innan det fått fäste. Ett sätt är att ta röd solhatt.

Inger Palm

24 januari, 2024
Hindra viruset innan det fått fäste
Dela inlägget

Det finns ungefär 400 olika virus som är i cirkulation över världen och många av dem ändrar form, och även om du under en livstid blir immun mot väldigt många virus lär du bli förkyld ändå. En del klarar sig undan virusinfektioner i flera år medan andra drabbas av tio-tolv förkylningar varje år. 

Det mest vanliga, och det som räknas som antalet genomsnittliga förkylningar för vuxna är tre per år. Äldre personer drabbas oftare eftersom deras immunförsvar av olika anledningar kan vara nedsatt. Barn brukar också bli förkylda oftare, och har man barn på dagis som kommer hem med virus efter virus, då kan hela familjen få dras med infektioner en stor del av vintern. 

Ta en promenad i dagsljus

Din livsstil är ganska avgörande för hur du möter vinterns förkylningar, men de allra flesta är ändå trötta i januari och februari på grund av mörker och kyla, men också för att ha vistats inomhus mycket. Att vara utomhus så mycket det bara går under den ljusa delen av dagen bidrar till bättre motståndskraft mot virus. Har du inte möjlighet att gå ut i dagsljus – så ta en promenad när du kan. Helst varje dag.

Ibland täcker inte kosten in näringsbehovet, vilket på sikt gör att kroppen inte är lika rustad att handskas med virus. Förkylningar är de som orsakar mest frånvaro från jobb och skola varje år. Att helt undvika förkylningar kan vara svårt, men det finns olika sätt att mota förkylningar innan de hinner bryta ut. Ett sätt att rusta sig är att ta extra B-, C-och D-vitamin om man känner sig trött och hängig.

Minska antalet förkylda dagar

När virus angriper kroppen förökar det sig genom att de tränger in i kroppens celler. Den angripna cellen skickar ut signaler som startar inflammatoriska processer, det är då du får feber, värk och nysattacker. Oftast lyckas kroppen dämpa inflammationen. Då känner man sig bättre inom några dagar, men ibland tar det längre tid.

Annons

Om du kan förhindra att virus tränger sig in i nässlemhinnan är chansen större att förkylningen inte bryter ut. Det finns till exempel flera studier på röd solhatt – echinacea, den ört som tillhör de korgblommiga växterna och som använts av de nordamerikanska indianerna innan echinacea-fröna hittade till Europa.

En klinisk studie gjord i England på färsk echinacea och som genomfördes 2012 där ungefär 800 personer deltog visade att de som tog echinacea halverade risken att få upprepade virusinfektioner. 

De försökspersoner som hade ett nedsatt immunförsvar upplevde större skillnad. Där minskade de återkommande infektionerna med närmare 80 procent.

Går man med en efterhängsen förkylning länge finns risken att den blir bakteriell och då kan man få lunginflammation. I studien från 2012 kunde man också konstatera att eftersom antalet sjukdagar minskade så halverades även risken för följdsjukdomar som lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation och andra tillstånd orsakade av bakterier.

Flera faktorer bidrar

Det finns en rad olika faktorer som bidrar till ett svagare immunförsvar. Personer som har fetma och diabetes kan vara försvagade. En del läkemedel som används av organtransplanterade individer med autoimmuna tillstånd, ger ett nedsatt immunförsvar. En antibiotikakur kan tillfälligt försvaga genom att de nyttiga tarmmikroberna, som är lite som immunsystemets personliga tränare, blir färre i antal. Att äta mycket frukt och grönt hjälper tarmen att återställa balansen.

Annons

Zink är ett mineral som räknas som ett ämne som kan eliminera virus. Zink finns i bland annat baljväxter, fullkornsspannmål, kött och nötter.

Selen är ett annat mineral som skyddar cellerna mot oxidativ stress. En tillräcklig nivå av selen bidrar till bra motståndskraft.

Fakta

Vinterns förkylningsvitaminer

Att helt undvika förkylningar kan vara svårt, speciellt om man har småbarn som ofta bär hem virus. Men du kan på olika sätt se till att immunsystemet fungerar normalt genom att:

  • Äta näringsrikt och varierat.
  • Se till att nattsömnen fungerar.
  • Vara utomhus så mycket du kan när det är ljust.
  • Ta en promenad som är ansträngande varje dag.
  • Zink, selen, B-, C- och D-vitamin är viktiga, speciellt under vintern.Adaptogener minskar trötthet och stress.
  • Medicinalväxten echinacea kan mota förkylningen innan den bryter ut och reducera antalet sjukdagar.
Annons