Annons

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

Inger Palm

23 november, 2021
Högintensiv träning kan ge negativa effekter
Dela inlägget

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

Bland elitidrottsmän har det länge varit vanligt att de toppat formen genom att träna mer högintensiv intervallträning följt av en lugnare period inför tävling. Men en känd risk med detta är att idrottaren tränar för hårt och behöver längre tid att återhämta sig. I vissa fall kan den högintensiva träningen leda till att man blir övertränad.

Dagens Nyheter berättar om en relativt färskt studie för mycket högintensiv intervallträning kan leda till att kroppens förmåga att producera energi blir sämre samt att även regleringen av blodsockret försämras.

LÄS OCKSÅ: Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

Blodsockret svajade

Filip Larsen, som är fysiologiforskare och docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm säger till DN att han hoppas att den nya kunskap kan användas för alla i framtiden, från elitidrottare till de som bara tränar för att hålla sig friska.

Annons

Det här är första gången som man kan se skillnad på vad som hänt i musklerna om man tränar för hårt.

I studien rekryterades elva friska och unga personer. Den första veckan tränade de två hårda intervallpass på träningscykel. Andra veckan fick de träna tre gånger. När forskarna undersökte deras muskler kunde de se tydliga förbättringar.

Den tredje veckan ökades träningen på ännu mer – de fick köra fem-sex pass, och nu kunde forskarna se en förändring. Kapaciteten i mitokondrierna, cellernas kraftverk, låg enbart på 60 procent jämfört med veckan innan – trots den tuffa träningen.

Även blodsockret var svajigare, ungefär att likna med en diabetikers. Och det påverkade försökspersonernas sömn negativt.

LÄS OCKSÅ: Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Annons

Bra med balans

Under vecka drogs träningen ner ganska rejält för att man skulle få chans till återhämtning. Forskarna kunde konstatera att deras studiegrupp nu presterade lika bra och ibland bättre än vad de gjorde vecka två fast deras blodsockerreglering och energin i mitokondrierna var sämre.

Efter dessa överraskande resultat valde forskarna att undersöka blodvärdena hos ett flertal uthållighetsidrottare på landslagsnivå och det visade sig att de också led av samma dåliga blodsockerreglering.

Filip Larsson säger till DN:

– Nu ser vi att det faktiskt är skillnad i vad som händer i musklerna. Vi kan avgöra när du går över den gränsen som försämrar dina värden vilket inte är bra i längden. Jag hoppas detta ska bli mer lättillgängligt i framtiden även för den som bara tränar för att hålla sig frisk.

Han menar att humöret är ett bra mått för att veta om din träning ligger på en bra nivå. Dalar det så mår kroppen inte bra. Och han poängterar att lågintensiva träning är viktigt, för de ligger till grund för att man på ett bra sätt ska kunna utföra HIIT-träningen.

Av Inger Palm

Källa: DN

Annons