Psykolog Nicole LePera har under namnet ”the Holistic Psychologist” blivit ett globalt fenomen på Instagram. Hon menar att obearbetade trauman i barndomen fortsätter att påverka oss negativt i vuxen ålder, såväl psykiskt som fysiskt. I boken ”Läk dig själv” lär hon ut hur vi kan läka oss själva – genom att väva samman metoder inom fysisk, psykisk och andlig hälsa.
Dr. Nicole LePera är en amerikansk psykolog som länge jobbade inom klinisk psykologi, men blev frustrerad över begränsningarna inom den traditionella psykoterapin. Hon drabbades i samma veva själv av såväl psykisk som fysisk ohälsa, utan att förstå varför. Bland annat panikångestattacker, svimningar och tarmbesvär.
En egen holistisk filosofi
Nicole började läsa på och förstod att det behövdes ett vidare synsätt inom psykologin, ett holistiskt synsätt som flätar samman såväl fysisk som psykisk och andlig hälsa och den roll som nervsystemet spelar för vårt välmående. Något som inte lärs ut inom de vanliga psykologiutbildningarna. Hon förstod också att obearbetade trauman, händelser och känslor i barndomen påverkade henne i vuxen ålder.
Trauman från barndomen påverkar oss
Nyligen var Nicole LePera i Sverige för att prata om sin bok, den uppmärksammade ”Läk dig själv” (Mondial). I boken förklarar hon utförligt sin holistiska filosofi och går igenom olika verktyg för självläkning.
Läkning handlar inte om att bara ”sätta plåster” på olika symtom, utan om att gå till botten med sin ohälsa, understryker hon. Det handlar om att leta efter orsakerna till att vi dras med symtom som kronisk smärta, trötthet, ångest, stress, tarmbesvär och rubbningar i nervsystemet som den traditionella västerländska läkekonsten länge har avfärdat eller förbisett, menar hon.
Nicole LePera baserar sin filosofi på forskning från många vetenskapliga områden för att förstå hur psykologiska trauman från barndomen påverkar både kropp och själ. Trauman behöver inte vara stora omvälvande händelser utan kan även röra sig om att inte ha blivit sedd eller hörd i barndomen, till exempel. Hennes syn på läkning bygger på alltifrån psykologi och neurovetenskap till mindfulness och andliga övningar.
– Jag bakar in lärdomar och insikter från traditionella modeller som kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykoanalys, samtidigt som jag inför holistiska aspekter som i skrivande stund inte ingår i den gängse psykologin, skriver LePera.
Handlar om ”att göra jobbet”
Den holistiska psykologin handlar också om att dagligen ”göra jobbet” för sin hälsa genom att bryta negativa mönster och läka såren från det förflutna. Samt om att förvandla sig själv till den person som man innerst inne alltid har varit.
– Den holistiska psykologin berättar en ny, spännande historia där mentala symtom ses som budskap och inte som livslånga diagnoser som man inte kan mer än hantera, skriver LePera vidare.
De holistiska metoderna består av…
- Fysiska övningar – genom att jobba med andningen och kroppen.
- Det psykologiska – genom att förändra förhållandet till sina egna tankar och tidigare erfarenheter.
- Det andliga – genom att knyta an till sitt autentiska ”Själv” och delta i det bredare kollektivet.
Dessa metoder är effektiva ihop därför att kroppen, sinnet och själen hör ihop, betonar hon.
5 tekniker som hjälpt Nicole att läka sina egna olösta trauman
Källa: The Holistic psychologist på Instagram
1. Att se sina föräldrar som människor
Många av oss lever i en barndomsillusion av att våra föräldrar är ”supermänniskor”. Sanningen är att våra föräldrar bara gör så gott de kan utifrån de förutsättningar de själva fått och växt upp med.
2. Reglera nervsystemet
Vårt nervsystem behöver sömn, solljus och uthållighet för att vara hälsosamt. Jag uppnår detta genom tillbringa tid i naturen, hitta stunder av tystnad och genom att medvetet utsätta kroppen för kyla.
3. Återvända till kroppen
Läkning av trauman sker inte genom att tala eller tänka., utan genom att vara närvarande i en trygg kropp. Varje dag tar jag fem minuter för att andas, känna mina fötter mot marken och för att återföra min uppmärksamhet från sinnet till ögonblicket jag befinner mig i.
4. Praktisera självmedkänsla
Det gör jag genom att lära mig att vara snäll mot mig själv, vara min egen hejarklack och att inte döma eller jämföra mig själv på min resa och utveckling genom livet.
5. Ritualer och egenvård
Att lära oss hur vi bäst tar hand om oss själva kan vara svårt, eftersom trauman skapar en tro på att vi inte är värda omvårdnad. Men små, löften till oss själva varje dag är läkande.
6.Ta ansvar
Genom att lära mig att ta ansvar för vad jag kan kontrollera. Och bli medveten om den roll jag själv spelar i varje situation för att växa som människa och utvecklas även när det är motigt.
Av Carolina Eriksson
Om boken ”Läk dig själv”
Första delen lägger själva grunden. Här blir du mer medveten om ditt Själv, om tankarnas makt och om hur stress och barndomstrauman påverkar alla system i din kropp. Här förklaras också hur fysiska störningar i kroppssystemet kan hindra oss från att utvecklas mentalt och emotionellt. I den andra delen skalar vi av ett lager och träder in i ”sinnet”. Vi utforskar hur medvetandet och det omedvetna fungerar och hur den mycket kraftfulla betingning man utsätts för som barn bidrar till att forma ens värld genom att skapa mönster i tankar och beteenden som sitter i än idag.
För att verkligen åstadkomma förändring måste man ta itu med jobbet att göra nya val varje dag. För att må bra mentalt måste man börja med att dagligen och aktivt delta i sin läkningsprocess.