Kurera hade frågor om naturlig hudvård. Vi ställde fem av dem till hudterapeuten Katarina Berglund. Här är hennes svar.
Varför ska man välja naturlig hudvård?
– Naturlig hudvård innehåller ingredienser som jobbar med hudens egna förutsättningar och funktioner och går in i hudens olika lager. Den innehåller näring som huden behöver för att förbli frisk och vacker. Bra naturlig hudvård ska innehålla ingredienser som du skulle kunna äta. Den är för huden vad vår mat är för kroppen. Motsatsen till det naturliga är petrokemiska och syntetiska ingredienser. De är inte nedbrytbara, har ingen näring och lägger sig på ytan och hindrar hudens naturliga funktioner. Resultatet kan bli tilltäppta porer och en obalans som kan visa sig som för torr eller fet hud, orenheter och ökad känslighet för värme, kyla och andra hudproblem.
Hur vet man om en kräm är naturlig eller inte?
– För att vara helt säker på att få en produkt som är bra ska man titta efter märkningen på produkten. Det finns många olika och en del tillåter att man förutom hög andel ingredienser från växtriket också får ha en eller flera tvivelaktiga ingredienser. Det är upp till var och en att bestämma hur strikt man vill vara. Dem som har hårdast krav på innehåll och etiskt affärsmannaskap är BDIH och NaTrue. Dessa märkningar får bara produkter med godkänt innehåll och som också jobbar holistiskt, det vill säga tar hänsyn till människa, djur och natur i hela ledet från sådd till färdig produkt. Det är lika viktigt att tänka på helheten som ingredienserna när man väljer naturlig hudvård, tycker jag. Vill man lära sig mer om märkningar kan man gå in på organisationernas hemsidor eller kontakta företaget som marknadsför produkten. Exempel på naturliga märken med varierande certifiering är Weleda, Lavera, Dr.Hauschka och Rosenserien.
Vad innebär ”Greenwashing”?
– Det finns många märken som vill framstå som naturliga och gröna och som marknadsför sig som det. Mycket skickligt lyfter man enbart fram de naturliga ingredienserna som ofta är av sämre kvalitet och finns i mycket liten mängd. Som konsument blir man lätt lurad. Bland de stora drakarna förekommer så kallad Greenwashing i allt högre grad, både inom hud och hårvård. Greenwashing, eller på svenska ”grönmålning”, pratar man om när företag som sysslar med mindre miljövänlig verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga genom marknadsföring och profilering.
– Att gå till rätt ställe och handla dvs. en hälsokost, ekologisk butik eller ekologisk hudterapeut är det bästa sättet att få produkter som man kan lita på. Exempel på märken som inte är naturliga är Body Shop, Yves Rocher, Oriflame och Nivea Pure and Natural.
Vilka ingredienser bör man undvika?
– Det råder delade meningar om hur skadliga olika ingredienser är och man kan ju vara allergisk mot det som klassas som naturligt också, så den som vet att det är allergisk mot ett specifikt ämne undviker naturligtvis det. Vill man ha en naturlig produkt utan tillsatser bör man i första hand undvika propylparaben, butylparaben, triclosan, phenoxyetanol, sodium laureth sulfate, peg, zinkpyriton, silikoner, aluminium, kathon, silvercloride, syntetisk parfym och mineraloljor. Mineraloljor går under många namn. Det vanligaste är paraffinum liquidum, men petrolatum och paraffin förekommer också ofta.
Hur tyder man en INCI förteckning?
– INCI betyder International Nomenclature, Cosmetic Ingredients och ger en beskrivning av de ämnen som är i en produkt. Det som förekommer i störst mängd står först på listan. Ser man ett tvivelaktigt ämne långt ner är det alltså inte så mycket av det i, men det är likadant med de naturliga ingredienserna. Det kan lika gärna vara lite av det och resten utfyllnad. Man får läsa noga. Alla växtextrakt och eteriska oljor ska alltid stå med sitt latinska namn och vilken del av växten det rör sig om. Peel, oil etc. Gör det inte det kan man inte vara säker på ursprung och kvalitet. CI-numren som står på listan beskriver olika färgämnen.
– Det är en djungel att ta sig fram i när man börjar läsa på om ingredienser men man ska alltid kunna vända sig till sin butik eller företaget som har produkten om man är osäker på en ingrediens. Vill man ta reda på mer själv kan man gå in på shenet.se.
Av Margareta Nilsson