Oavsett om vi är singlar eller lever i en relation vill väl de flesta vara glada på Alla hjärtans dag. En chokladkaka är alltid bra för humöret. Denna signerad Ulrika Hoffer är helt vegansk och kan även göras raw, ingen ugn behövs – bara lite tålamod.
Fakta
Receptet kommer från Ulrika Hoffers bok ”Good mood food” och är utgiven på Lind förlag.
Ingredienser
Botten
8 deciliter mjuka dadlar, utan kärna blötlägg
någon timme om de känns torra
½ deciliter kakao
1 deciliter havregryn
1 deciliter valnötter
2 matsked kokosolja
1 liten nypa salt
Fosting
2 deciliter mandel- eller kokosmjölk
150 gram mörk choklad (helst minst 80
procent kakao)
400 gram silkestofukan bytas ut mot 2 mogna avokado en matsked kokosolja
Viktigt att det är silkestofu, som är len och inte blir grynig. Om du inte hittar eller vill använda silkestofu kan du mixa i två mogna avokador och en matsked kokosolja när choklad- och
mjölkblandningen svalnat och sedan breda ut på kakan på samma vis och låta stelna och svalna i kyl.
Färska bär att servera till
Gör så här
Botten
Mixa dadlar, kakao, havregryn, valnötter, salt och kokosolja i en matberedare, med en s-kniv. Kör med tålamod, tills du har en jämn deg som håller ihop. Platta ut degen i en springform och låt den stå i kylen minst en timme (ställ den i frysen om du vill att det ska gå fortare).
Frosting
Värm kokos- eller mandelmjölken. Hacka chokladen grovt och rör ner i mjölken tills chokladen smälter (var försiktig med värmen här, så att det inte bränner fast). Mixa tofun tillsammans med
chokladröran. Observera om du byter ut silkestofun mot avokado och kokosolja bör du vänta tills choklad- och mjölkblandningen svalnat innan du mixar i avokadon och oljan. Bred sedan ut frostingen på den kylda kakbotten. Låt den stå i minst två timmar före servering, gärna över natten. Servera med färska bär. Kakan håller sig cirka 3–4 dagar.
i kylen.
Sugen på fler nyttiga godsaker?
På Kurera finns många goda recept att botanisera bland.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!