”Ingen aning” svarar de flesta. Den som svarar så äter förmodligen en hel del socker. Förutom att det finns socker synligt i och på många matvaror finns det också mängder med socker där du minst anar det.
Livsmedelslarmen avlöser varandra. Den mat vi äter innehåller ofta onödigt socker, farliga fetter och olika tillsatser som kan skada vår hälsa. Det jag funnit är att socker fungerar som en minsta gemensamma nämnare – den som undviker matvaror med tillsatt socker går också fri från de värsta matfällorna. Det som kan bli ett bekymmer är att socker inte alltid heter socker.
45 kilo per år
I genomsnitt i Sverige äter vi ungefär 45 kilo vitt raffinerat socker per person och år. Motsvarande siffra för det socker vi dricker i form av saft och läsk är drygt 90 liter per person och år. Det vita raffinerade sockret är en kemiskt ren produkt där de naturliga vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, fibrer och vatten som finns naturligt i sockerbetan/sockerröret har tagits bort. Raffinerat socker innehåller inga näringsämnen utan består av så kallade tomma kalorier som ger energi men ingen näring.
Felnärda
För att kroppen ska bryta ner socker krävs bland annat B-vitamin, som tas från blodet och hjärnan, kalcium, magnesium och andra mineraler som tas från skelettet och järn som tas från tarmen. En hög sockerkonsumtion under lång tid kan medföra att vi blir undernärda, eller i alla fall felnärda eftersom kroppen dräneras på viktiga näringsämnen.
Ersätter fett
I många år har konsumenternas fokus varit riktat mot fettet och produkter där man tagit bort större eller mindre mängd av det naturliga fettet har blivit försäljningsframgångar. Vi har vant oss vid att leta efter beteckningar som ”0,2 % fett”, ”light” och ”nu med mindre fett” på förpackningarna. Det vi kanske inte tänker på är – om man tar bort något (fettet) ur en matvara så måste man ersätta det med något annat (socker, stärkelse och kanske flera E-tillsatser) för att matvaran ska påminna om originalet.
Det finstilta
Den allra mest intressanta information som finns på en matförpackning är skriven med pytteliten text. Ett förstoringsglas är nästan ett måste när man ska ut och handla! Ett exempel är en frukostprodukt som är riktad till barn som är förpackad i ett färgglatt paket med ett skrattande fantasidjur på utsidan och med stor text står det ”fullkorn” på framsidan. Det som inte framgår med en lika snabb blick är att samma produkt innehåller närmare 40 procent socker. Men, för att få reda på det måste man läsa det finstilta…
Diabetes ökar
Larmen om vår hälsa duggar minst lika tätt som larmen om vår mat. En stor andel av Sveriges befolkning är överviktig och övervikten går allt längre ner i åldrarna. Diabetes typ 2 ökar också starkt. Många riktigt små barn får karies och måste laga sina mjölktänder. Socker är en bidragande orsak.
Så vad göra? Vi måste ta tag i våra matvanor och inte köpa socker för hushållskassan. Läs igenom innehållsdeklarationen noga och bedöm själv om brödet är tillräckligt nyttigt. Ju mer vi lär oss om hur maten påverkar hälsan, desto lättare blir det att välja hälsosam mat framför mat med tveksamma ingredienser och lågt näringsinnehåll.
Av Maj Östberg Rundquist