Annons

Hur mycket socker kan man egentligen äta?

Socker är något vi får i oss i större mängd under jul- och nyårshelgerna. När forskare gick igenom över 32 000 vetenskapliga publikationer om socker, så kom man fram till att det inte går att säga var den hälsosamma gränsen finns för ett sockerintag. Det allra bästa är att äta så lite som möjligt.

Inger Palm

19 december, 2023
Hur mycket socker kan man egentligen äta?
Dela inlägget

Det är många som brottas med sitt sockerintag. En del upplever att sockerberoendet är så starkt att de inte törs äta något alls eftersom risken är överhängande att sockerkonsumtionen blir okontrollerbar. Andra kan äta en bulle och vara nöjd.

Att socker inte är nyttigt, det vet vi, och fyra av tio svenskar äter mer socker än vad som är hälsosamt. Ett intag av läsk och andra söta drycker har en tydlig koppling till sjukdomar. Men hur är det egentligen, finns det en övre gräns för sockerintag och därunder påverkar sockret inte alls hälsan?

När Efsa, den Europas livsmedelssäkerhetsmyndigheten, undersökte 32 500 vetenskapliga rapporter som publicerats om socker och hälsa, så kom man fram till att det egentligen inte finns någon gräns för socker. Det vill säga, ju mindre socker man intar, desto bättre är det för hälsan. Det skriver Nordic nutrition council på sin hemsida.

Så lite socker som möjligt

Däremot behöver hjärnan och hjärtat en viss mängd socker för att fungera, men forskarna vet ännu inte hur mycket vi behöver. En förhoppning inför genomgången av studierna var att man skulle kunna hitta ett gränsvärde och därmed också ge tydliga kostrekommendationer.

För även socker i frukt- och grönsaksjuicer samt socker i honung kan påverka hälsan.

Annons

Sedan tidigare vet man att överflödigt socker lagras som fett och gör vi inte av med dem kan det längre fram betyda ohälsa. Ett högt sockerintag ökar risken att få hjärt-kärlsjukdomar, problem med levern och typ-2 diabetes.

Nordic nutrition council berättar att Efsa kom fram till att ju mer socker man äter, desto större är risken för ohälsa. Och att Världshälsoorganisationen menar att tio procent av vårt kaloriintag borde komma från socker, men att i vissa länder så skulle gränsen ligga på fem procent. Detta för att befolkningen inte ska få karies i tänderna.

Många experter är överens om att det är bättre att låta bli sötningsmedel och sockerersättningar och istället byta ut de lockande bullarna och brödet mot grönsaker, frukt, bär och fullkornsprodukter.

Av Inger Palm

Källa: Nordic Nutrition council

Annons

 

Annons