Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.
Gott och snabbt ska det vara, säger Ida Blom, som älskar att vara i köket. Hon är säljare- och utbildningsansvarig inom egenvårdsbranschen. Att baka och laga mat är ett sätt för Ida Blom att vara kreativ.
Hon tar tillvara allt som finns i kylskåp och skafferi och skapar gärna nya rätter. På Ida Bloms Instagram-kontot, Idasmatlycka, hittar du alla möjliga rätter.
Semlan hon bakat för Kureras läsare är enkel. Bullarna ska inte vara för tunga, så att man blir övermätt. Du ska orka äta semlan och inte få någon ”bukfylla” efteråt.
Glutenfria kardemummasemlor
ca 12 st
Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl socker (kan bytas mot sötströ)
100 g smör
1 dl mjölk (kan byta ut mot växtbaserad mjölk)
4 dl mjölmix (kan bytas ut mot vanligt mjöl i samma mängd)
2 tsk bakpulver
2 msk kardemummakärnor
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och sen häll i mjölken och sedan i äggsmeten. Mortla kardemummakärnorna och blanda samman de torra ingredienserna och rör ned i smeten. Häll i muffinsformar ca 2/3 och in i ugnen cirka 15 minuter.
Mandelmassa:
100 g mandlar & hasselnötter
3 st bittermandlar
1,25 dl florsocker (eller sukrin melis)
1 st äggvita
Rosta nötterna i stekpanna eller ugn och låt svalna. Gnugga mellan händerna så att en del av skalet ramlar av. Mixa grovt och häll bort lite mindre än hälften. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en massa. Tillsätt resterande nötterna för extra chrunch.
Dela muffinsen på mitten och gröp ur en liten bit av muffinsen, där lägger du mandelmassan. Bred ut eller spritsa över grädde och sätt på locket. Toppa med florsocker eller sukrin melis.
Av Inger Palm