Socialstyrelsens utomstående experter ska alltid lämna jävsdeklarationer om sina kopplingar till utomstående. Så står det i myndighetens egna regler. Men dokumentationen var bristfällig när HPV-vaccinet skulle utredas. Det visar en granskning gjord av Svenska Dagbladet.
Tre av sex experter har visat sig ha tydliga kopplingar till vaccinindustrin. Trots detta kan inte Socialstyrelsen redogöra för hur problemet med jäv hanterades när myndigheten beslutade om att införa gratis vaccinering mot HPV-virus – till en kostnad av 262 skattemiljoner om året.
Uppgiften att utreda och svara på frågan om HPV-vaccin är så pass viktigt att det ska vara gratis för flickor i årskurs fem och sex ställdes till en expertgrupp som Socialstyrelsen satte samman i slutet av 2006. Svaret blev ja och Socialstyrelsen fattade beslutet om att ta in vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Det dyraste vaccinbeslutet någonsin
I flera andra länder avgör regeringen frågor av liknande slag och där använder man sig också av oberoende vaccinråd. I Sverige var det tvärtom myndigheten internt som tog det, hittills dyraste vaccinbeslutet någonsin, under stort kommersiellt tryck. Kostnaden är nämligen högre än hela det vanliga vaccinprogrammet och för vaccintillverkarna innebär detta årliga stabila beställningar och miljoner i skattepengar under lång tid, skriver SvD som inlett en granskningsserie. En granskningsserie som hittills har visat att insynen i hur beslutet om HPV-vaccin togs är minimal.
Flera klara kopplingar
Ett allt mer uppmärksammat problem ur jävsynpunkt, inte minst för Socialstyrelsen, är att använda sig av utomstående experter när det är dags för myndigheter att fatta viktiga och dyra beslut. Det är av den anledningen det sedan 2005 finns krav på jävsdeklarationer, och de inkallade experterna ska sedan öppet kunna redovisa främst kopplingar till industrin – i detta fall läkemedels- och vaccinföretag.
Av de fem experter som lämnat in skriftliga jävsdeklarationer sticker främst tre ut med klara kopplingar till industrin.
Bristfällig offentlig information
De offentliga dokumenten hos Socialstyrelsen kring detta är väldigt få, dessutom knapphändiga och svårhittade på hemsidor och i diarier. Inte heller finns någon arbetsordning, någon dokumentation över handläggningen, någon förklaring till varför arbetet inleddes när det inleddes eller eller några protokoll från sammanträden, skriver SvD, som inte heller kunnat hitta någon motivering till hur och varför de externa personerna i expertgruppen valts ut. I slutrapporten från 2008 handlar det om sex ”utomstående experter”. Enligt ett annat dokument är de fem till antalet, meddelar tidningen.
Minns ingen inblandning
Anders Tegnell, den som ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen, meddelar att man varit medveten om dessa kopplingar. Han kan dock inte minnas om han diskuterade jävsproblematiken med Socialstyrelsens chefsjurist eller generaldirektör enligt de rutiner som ska gälla vid känsliga fall av intressekonflikter. För Nils Blom, chefsjuristen vid Smittskyddsinstitutet, som då hade samma befattning vid Socialstyrelsen är ärendet också svårt att minnas.
–Jag kan inte komma ihåg att jag var inblandad över huvud taget, säger han till SvD.
Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm menar att jävsfrågor är känsliga att hantera men att !alla inblandade ska följa jävsreglerna och göra som det är sagt”.
Brister även gällande andra vaccinbeslut
Svenska Dagbladets granskning visar att det även saknas jävdeklarationer för de nio experter som förberett beslutet om vaccinet mot hepatit B ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.
– Vi förstår inte var de har tagit vägen, säger Agneta Holmström, chefen för enheten för hälsoskydd och smittskydd på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.
Även underlaget för beslut om pneumokockvaccinet brister. Av de fyra personer som ingått i den särskilda expertgruppen har Socialstyrelsen hittat jävsdeklarationer för tre.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
60 000 flickor per år födda 1999 eller senare ingår i det ordinarie programmet för HPV-vaccinering i årskurs fem-sex. Landstingen ger dessutom gratis utvidgad vaccinering till flickor födda 1993 eller 1998. Vaccinet ska ges tre gånger.
Källa: SvD