Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

svettig kvinna dricker vatten

Här är kryddorna som ökar din förbränning

Visst är det skönt att tillåta sig att göra så lite som möjligt under sommaren. Kanske är du så pass utvilad redan nu att du tänker framåt och mot nya hälsomål. Visste du att det finns en rad kryddor som kan öka din förbränning? Här kommer några.

Chili

Capsaicin är det ämne i chili- och cayennepeppar som gör att det bränner till i munnen. I studier har man sett att capsaicin har goda aptitreglerande effekter och att förbrukningen av fett ökar samtidigt som du förlorar fett runt buken. Capsaicin kan hjälpa till att sätta igång värmeproduktion i kroppen vilket innebär att kroppen använder fett att skapa värme.

Ginseng

Den asiatiska roten lär kunna snabba på ämnesomsättningen en aning, och samtidigt ge energin. Roten är populär i matlagning men också som tillskott. Den kallas också för Sibirisk ginseng, och här i Sverige är den känd som en kraftfull adaptogen som bland annat minskar stress och ökar prestationsförmågan.

 

LÄS OCKSÅ: Vilken träningsform är bäst för hälsan?

Gurkmeja

Den indiska kryddan gurkmeja dämpar inflammationer, förbättrar matsmältningen och ger motståndskraft mot sjukdomar. Gurkmeja kan hjälpa till att bibehålla en viktnedgång genom att förhindra återskapandet av fettceller.

Ingefära

En äldre amerikansk studie visade att bara genom att tillsätta en tesked ingefära i frukostjuicen förbränner man 43 kalorier. Ingefäran har också samma värmande funktion som capsaicin. Ingefära kan lindra illamående, förkylningar, dämpar inflammationer, förhindrar att blodtrycket stiger och skyddar mot hjärtsjukdomar.

Kanel

Kryddan kan skynda på matsmältningen och stabilisera blodsockret. Det kan bidra till att du inte blir lika sugen på mat. Kanel är blodförtunnande, så den som äter blodförtunnande medicin bör vara lite försiktig.

LÄS OCKSÅ: Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Kardemumma

En välsmakande krydda som är bra för så väl matsmältning som fettförbränning, och genom att förbättra ämnesomsättningen ökar fettförbränningen. Kryddan har även god inverkan på långsamma och gasiga magar.

Maskros

Den näringsrika maskrosen som är ett impopulärt ogräs i villaträdgårdar har ett fiberrikt innehåll som kan ge mättnadskänsla. Maskrosen kan också hjälpa svullna magar och motverka matsmältningsproblem. Bladen är rika på A, B, C- och D-vitamin och kan vara gynnsamt vid klimakteriebesvär. I maskros finns mineraler som järn, magnesium, zink, kalium, mangan, kalcium, och kisel.

 

Senap

Precis som chili innehåller senap capsaicin. Men läs innehållsförteckning på burken och titta efter andelen socker och välj den med minst mängd.

LÄS OCKSÅ: Trött på styrketräning? Dans ger mer muskler

Spiskummin

En äldre mindre studie visar att försökspersoner som åt en tesked spiskummin i sin yoghurt varje dag under tre månader gick ner ett kilo mer än testgruppen. De som åt spiskummin tappade tre gånger mer kroppsfett än de som bara åt yoghurt.

Svartpeppar

Piperin är en alkaloid vilket är ett ämne som finns i svartpeppar, och som kan påverka kroppen. Piperin simulerar bland annat bukspottskörtelns enzymer som bryter ner proteiner, och det förbättrar matsmältningen. Det påstås att den som använder svartpeppar och med andra starka kryddor i sin måltid kan jämföra det med en promenad på 20 minuter.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.