Vilken träningsform är bäst för hälsan?

På SVT och SVT Play kan vi just nu följa fyra inaktiva par som under åtta veckor ska testa varsin träningsform under ledning av en personlig tränare. Deras hälsostatus mäts av idrottsforskare i början och slutet av perioden. Frågan är: finns det en träningsform som är bäst för oss alla? 

Utgångspunkten för programmet ”Bästa träningen” är att fler och fler svenskar idag har så låg kondition att det är hälsofarligt. En utveckling som kommer att leda till för tidig död och ohälsa hos många, om inte trenden vänds. Men vad krävs för att vända den stillasittande trenden? Och hur stora förändringar behövs för att förbättra hälsan hos "vanliga soffpotatisar"? Som de fyra paren som på grund av intensiva småbarnsår, karriärer, många sociala åtaganden och bekvämlighet inte rör på sig.

Fyra olika träningsformer testades
Träningsformerna som paren tilldelades var: löpning, kampsport, hot yoga samt vardagsmotion, där fokus låg på att ställa bilen och istället promenera till jobbet, samt att bryta stillasittandet med rörelsepauser av olika slag.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner

Kurera kontaktade Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap som tillsammans med sin bror Örjan Ekblom, även han docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm ansvarade för fystester samt tester av deltagarnas mående, minne, kognition och sömnstatus . Även blodprov togs för att mäta blodfetter, blodsocker samt blodtryck. Fystesterna bestod av balanstest, situps-test för att mäta bålstyrka, ett hopptest som mäter spänst och benstyrka, ett rörlighetstest samt ett löptest.

Elin Ekblom Bak är docent i idrottsvetenskap.

Vad var gemensamt för deltagarnas hälsostatus när programmet började?

– Att de inte fick in någon regelbunden aktivitet i sitt liv, vare sig träning eller genom att vara särskilt aktiva i vardagen. Intressant är att deltagarna är "som folk är mest”, för om vi tittar på vuxenbefolkningen som inte rör sig tillräckligt idag så är det en blandning av de som aldrig rört sig och knappt fått upp pulsen  – och så de som ”lever på gamla meriter”. Alltså personer som tränat när de var unga och i medelåldern tänker ”det där kan jag, men just nu blir det inte av”. Det är många som går runt i den villfarelsen att "det är lugnt" för att de tränat som unga. Men forskningen visar att det är den nuvarande aktiviteten som är allra viktigast, man kan ofta inte leva på gamla meriter hälsomässigt. När det gäller livstidsrelaterad ohälsa så ser de flesta inte risken med sin livsstil, de tycker att ohälsan ligger så långt fram i tiden.

LÄS OCKSÅ: Din sportklocka kan avslöja tidiga sjukdomssymtom

Vilka riskfaktorer hittade ni hos dem?

– En av dem hade högt blodtryck, några var lite runda om magen och en hade låg kondition, på en nivå under det som kallas rekommenderade nivåer. Ingen av dem hade en underliggande sjukdom, men de var i riskzonen för ohälsa och behövde en push i rätt riktning.

Hur snabbt såg ni resultat och i vilken form?

–I det sista programmet testades alla par igen för att mäta de positiva effekterna av träningen,  men även vissa mindre positiva. För det är inte alltid bara guld och gröna skogar att börja träna stenhårt utan det är en avvägning. Att börja lugnt och sedan stegra är en bra och sund inställning, både för kropp och motivation. I det här programmet hade vi en lite kortare testperiod än vad vi haft om vi gjort en större forskningsstudie. Normalt kanske vi skulle följt deltagarna i 10-12 veckor, nu var det under åtta. Men det var spännande att vi ändå på så kort tid såg positiva effekter hos alla deltagare. Vi såg förbättringar på mer eller mindre alla parametrar vi mätte, men det varierade mellan vilken träning man utfört. Framförallt handlar de om att lyckas få in träningen regelbundet i sitt liv och inte sluta efter två veckor, för att man ska kunna se effekter.

Går det alltså inte att säga vilken träningsform som är bäst för hälsan?

– Vilka resultat man får beror på vem det är som tränar, vad personen tränar, för vad och från vilken utgångspunkt. Alla är vi individer och olika. Men: skulle man göra en större forskningsstudie så är det väldigt viktigt att de som är med är väldigt lika från början och sedan slumpas till att utföra olika träningsformer. På så sätt skulle man rent forskningsmässigt kunna försöka leda i bevis att någon träningsform skulle vara bättre eller sämre än det andra. Men som sagt, vi är alla individer.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna föredrar att träna utomhus

Träningsformernas för- och nackdelar

Här nedan listas träningsformernas plus och minus, baserat dels på de forskningsstudier som gjorts på dem, och dels på synpunkter från experter, par och coacher i tv-serien ”Bästa träningen”.

Yoga
Fördelar:
Förbättrar balans och rörlighet.
Sänker blodtrycket.
Stärker muskler.
Sänker upplevd stress.
Förbättrar sömnen.

Nackdelar:
Man behöver komma iväg på pass.
Kräver handledning.
Förbättrar inte konditionen.
Risk för skador om man övertänjer/pressar sig.

Kampsport
Fördelar:
Allsidig träning som ger koordination, kondition och styrka.
Förbättrar blodfetter och sockerbalans.
Roligt att träna tillsammans.
Bra att kunna självförsvar.
Ger självförtroende och självkänsla.
Motverkar stress.
Bra att lära sig fallteknik.

Nackdelar:
Man behöver komma iväg på pass.
Teknik måste läras in.
Passar inte den otränade.
Kräver partner vid teknikträning.
Man måste träna ofta och hårt.
Skaderisk om man gör fel.

 

Löpning
Fördelar:
Lättillgängligt och enkelt – det enda som behövs är ett par bra skor.
Snabba resultat för kondition, hjärta och lungor.
Förbättrar ämnesomsättning, blodtryck, sockerbalans och blodfetter.
Ger bättre hållning.
Bra för arbetsminne och koncentrationsförmåga.
Förebygger stress och nedstämdhet.
Stärker brosk och skelett.

Nackdelar:
Lätt att gå ut för hårt.
Uppfattas ofta som långtråkigt.
Känningar i benhinnor, knän, höfter vanliga för otränade.
Ger inte så mycket styrka och rörlighet

Vardagsmotion
Fördelar:
Går att göra var som helst och när som helst.
Varje extra aktivitet räknas.
Hälsoeffekterna är de samma som vid löpning för den otränade.
Stort utfall av relativt liten ansträngning.
Bryter stillasittande.
Passar alla.
Bra första steg för den som vill komma i form.
Nackdelar:
Räcker inte för att förbättra kondition och styrka för den vältränade.
Man är aldrig ”färdig” – pågår hela tiden.

Källa: SVT

Av Carolina Chreisti Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra zucchinis i olika färger

Goda recept med zucchini

Recept

Har du en trädgård som kryllar av zucchini  - men ingen aning vad du ska göra med den? Det finns oändliga sätt att tillaga denna mångsidiga grönsak som kommer i olika färger och former. Varför inte testa Ulrika Davidssons squashrullar med fetaost?  

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Eko/miljö

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

 

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

 

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.