Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

På nytt uppdrag: Johan Holmsäter ska få svenskarna att röra på sig mer

Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Friskvårdsrebellen Johan Holmsäter har fått ett uppdrag av regeringen. Han ska under tre år arbeta som nationell samordnare och få svenskarna som sitter för mycket att ändra livsstil och börja röra på sig.
– Jag är oerhört stolt över det här uppdraget. Jag vill ta fasta på det friska och på goda förebilder för att fler ska förstå hur viktigt det är med fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter.

Det ringde för inte så länge sedan. Johan Holmsäter får många samtal och eftersom han inte hade tid tryckte han bort samtalet flera gånger. Men uppringaren gav inte upp och till slut svarade Johan.

– Det var från Socialdepartementet som undrar om jag inom de närmaste veckorna hade tid för ett möte. Jag kände mig skamsen som tryckt bort ett så viktigt samtal, och samma eftermiddag gick jag till departementet och tvekade aldrig över att ta det nya uppdraget som nationell samordnare för att främja ökad fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter som idag den 4 maj tillträder sitt uppdrag. Ett uppdrag som han ska avsluta om tre år.

 

Uppdraget går ut på att vända utvecklingen med övervikt och fetma och socialminister Lena Hallengren säger så här om regeringens val:

– Johan Holmsäter har gedigen kunskap, erfarenhet och förmåga att entusiasmera och utveckla området fysisk aktivitet och hälsa. Jag ser mycket fram emot att följa hans arbete som nationell samordnare för fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande

Ohälsan en tickande bomb
– Jag kommer att koordinera alla goda krafter som vill främja en hälsosammare livsstil, framför allt för barn och ungdomar, de resurssvaga och funktionsnedsatta samt för de allt fler äldre i vårt land. Vi fokuserar inte på vikten, utanpå hälsan. När vi förändrar vår livsstil och börjar röra på oss mer, då kommer en viktnedgång som en bonus, säger Johan Holmsäter.

Han kommer inte att ha möten där man sitter och fikar. Alla möten, så gott det går, kommer att bli gående möten under 45 minuter. Det är bara att snöra på sig gympaskorna när Johan kallar.

Tiden kommer förstås att flyga fram och det första Johan kommer att göra är att bygga basen, bredda den och sedan överlämna stafettpinnen till någon annan.

– Verksamheten kommer att gå hand i hand med miljömålen som är satta till år 2030. En hälsosam livsstil främjar klimatet och miljön. Jag har svårt att föreställa mig en lägligare tidpunkt för ett paradigmskifte. Vi har tvingats stanna upp, ta ansvar, visa solidaritet och lojalitet med myndigheters beslut. Det här avbrottet är kostsamt, men långsiktigt nödvändigt. Vi har fått utrymme för existentiella upplevelser och reflexioner. Vi är mogna att skapa en hållbarare, friskare och mer hälsosam värld och tillvaro, säger Johan och tillägger:

 

– Bortom covid-19 kan vi se att vi lever med en sjukdom som sedan årtionden blivit allt värre – det kallar jag för ”livsstilsanalfabetismen”. Livsstilen påverkar välbefinnandet, men också vår miljö och vårt klimat. 70-80 procent av svenskarna ser jag som ”inbillningsfriska”. Så många har tappat greppet om sin egen livsföring och mår allt sämre. Följderna av vår fysiskt inaktiva tillvaro belastar sjukvården med allt större kostnader. Ohälsan är en tickande bomb.

LÄS OCKSÅ: Nya rön styrker anti-agingeffekten av motion

Sprider sin filosofi
Idag har Johan hunnit med att bli 73 år. Han mår skitbra, säger han och att bli äldre det måste han onekligen att bli, men han tänker inte blir gammal. När Johan startade Friskis & Svettis, som blev en folkrörelse, hade han en vision. Den byggde på en filosofi som var enkel och tydlig: ”Det är viktigt att skapa sociala kontaktytor för att stärka människors självtillit, egenvärde och självkritik. Gemensamt ska vi tillvarata varje människas unika personlighet och engagera alla att ta ett egenansvar. Vi ska låta alla förlösa sin kreativitet och initiativkraft i en verksamhet som känns meningsfull.”

Och nu tänker Johan göra samma sak som då – sprida sin filosofi med hjälp av människor som tror på hans modell.

– Fokus ligger på det friska och sunda. Fysisk aktivitet ska vara lustfyllt och utan pekpinnar. Men jag tror också att vi måste komplettera våra sjuksystem med ett frisk- och hälsosystem fram till 2030, en helt ny hälsoinfrastruktur. Låt oss bygga ett hållbarare Sverige i fysisk rörelse, där alla medverkar och skapar en framtid präglad av hälsa och välbefinnande, säger Johan.

Av Inger Palm


Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.