På nytt uppdrag: Johan Holmsäter ska få svenskarna att röra på sig mer

Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Friskvårdsrebellen Johan Holmsäter har fått ett uppdrag av regeringen. Han ska under tre år arbeta som nationell samordnare och få svenskarna som sitter för mycket att ändra livsstil och börja röra på sig.
– Jag är oerhört stolt över det här uppdraget. Jag vill ta fasta på det friska och på goda förebilder för att fler ska förstå hur viktigt det är med fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter.

Det ringde för inte så länge sedan. Johan Holmsäter får många samtal och eftersom han inte hade tid tryckte han bort samtalet flera gånger. Men uppringaren gav inte upp och till slut svarade Johan.

– Det var från Socialdepartementet som undrar om jag inom de närmaste veckorna hade tid för ett möte. Jag kände mig skamsen som tryckt bort ett så viktigt samtal, och samma eftermiddag gick jag till departementet och tvekade aldrig över att ta det nya uppdraget som nationell samordnare för att främja ökad fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter som idag den 4 maj tillträder sitt uppdrag. Ett uppdrag som han ska avsluta om tre år.

 

Uppdraget går ut på att vända utvecklingen med övervikt och fetma och socialminister Lena Hallengren säger så här om regeringens val:

– Johan Holmsäter har gedigen kunskap, erfarenhet och förmåga att entusiasmera och utveckla området fysisk aktivitet och hälsa. Jag ser mycket fram emot att följa hans arbete som nationell samordnare för fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande

Ohälsan en tickande bomb
– Jag kommer att koordinera alla goda krafter som vill främja en hälsosammare livsstil, framför allt för barn och ungdomar, de resurssvaga och funktionsnedsatta samt för de allt fler äldre i vårt land. Vi fokuserar inte på vikten, utanpå hälsan. När vi förändrar vår livsstil och börjar röra på oss mer, då kommer en viktnedgång som en bonus, säger Johan Holmsäter.

Han kommer inte att ha möten där man sitter och fikar. Alla möten, så gott det går, kommer att bli gående möten under 45 minuter. Det är bara att snöra på sig gympaskorna när Johan kallar.

Tiden kommer förstås att flyga fram och det första Johan kommer att göra är att bygga basen, bredda den och sedan överlämna stafettpinnen till någon annan.

– Verksamheten kommer att gå hand i hand med miljömålen som är satta till år 2030. En hälsosam livsstil främjar klimatet och miljön. Jag har svårt att föreställa mig en lägligare tidpunkt för ett paradigmskifte. Vi har tvingats stanna upp, ta ansvar, visa solidaritet och lojalitet med myndigheters beslut. Det här avbrottet är kostsamt, men långsiktigt nödvändigt. Vi har fått utrymme för existentiella upplevelser och reflexioner. Vi är mogna att skapa en hållbarare, friskare och mer hälsosam värld och tillvaro, säger Johan och tillägger:

 

– Bortom covid-19 kan vi se att vi lever med en sjukdom som sedan årtionden blivit allt värre – det kallar jag för ”livsstilsanalfabetismen”. Livsstilen påverkar välbefinnandet, men också vår miljö och vårt klimat. 70-80 procent av svenskarna ser jag som ”inbillningsfriska”. Så många har tappat greppet om sin egen livsföring och mår allt sämre. Följderna av vår fysiskt inaktiva tillvaro belastar sjukvården med allt större kostnader. Ohälsan är en tickande bomb.

LÄS OCKSÅ: Nya rön styrker anti-agingeffekten av motion

Sprider sin filosofi
Idag har Johan hunnit med att bli 73 år. Han mår skitbra, säger han och att bli äldre det måste han onekligen att bli, men han tänker inte blir gammal. När Johan startade Friskis & Svettis, som blev en folkrörelse, hade han en vision. Den byggde på en filosofi som var enkel och tydlig: ”Det är viktigt att skapa sociala kontaktytor för att stärka människors självtillit, egenvärde och självkritik. Gemensamt ska vi tillvarata varje människas unika personlighet och engagera alla att ta ett egenansvar. Vi ska låta alla förlösa sin kreativitet och initiativkraft i en verksamhet som känns meningsfull.”

Och nu tänker Johan göra samma sak som då – sprida sin filosofi med hjälp av människor som tror på hans modell.

– Fokus ligger på det friska och sunda. Fysisk aktivitet ska vara lustfyllt och utan pekpinnar. Men jag tror också att vi måste komplettera våra sjuksystem med ett frisk- och hälsosystem fram till 2030, en helt ny hälsoinfrastruktur. Låt oss bygga ett hållbarare Sverige i fysisk rörelse, där alla medverkar och skapar en framtid präglad av hälsa och välbefinnande, säger Johan.

Av Inger Palm


Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.