Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

På nytt uppdrag: Johan Holmsäter ska få svenskarna att röra på sig mer

Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Friskvårdsrebellen Johan Holmsäter har fått ett uppdrag av regeringen. Han ska under tre år arbeta som nationell samordnare och få svenskarna som sitter för mycket att ändra livsstil och börja röra på sig.
– Jag är oerhört stolt över det här uppdraget. Jag vill ta fasta på det friska och på goda förebilder för att fler ska förstå hur viktigt det är med fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter.

Det ringde för inte så länge sedan. Johan Holmsäter får många samtal och eftersom han inte hade tid tryckte han bort samtalet flera gånger. Men uppringaren gav inte upp och till slut svarade Johan.

– Det var från Socialdepartementet som undrar om jag inom de närmaste veckorna hade tid för ett möte. Jag kände mig skamsen som tryckt bort ett så viktigt samtal, och samma eftermiddag gick jag till departementet och tvekade aldrig över att ta det nya uppdraget som nationell samordnare för att främja ökad fysisk aktivitet, säger Johan Holmsäter som idag den 4 maj tillträder sitt uppdrag. Ett uppdrag som han ska avsluta om tre år.

 

Uppdraget går ut på att vända utvecklingen med övervikt och fetma och socialminister Lena Hallengren säger så här om regeringens val:

– Johan Holmsäter har gedigen kunskap, erfarenhet och förmåga att entusiasmera och utveckla området fysisk aktivitet och hälsa. Jag ser mycket fram emot att följa hans arbete som nationell samordnare för fysisk aktivitet.

LÄS OCKSÅ: Motion motverkar visst effekterna av stillasittande

Ohälsan en tickande bomb
– Jag kommer att koordinera alla goda krafter som vill främja en hälsosammare livsstil, framför allt för barn och ungdomar, de resurssvaga och funktionsnedsatta samt för de allt fler äldre i vårt land. Vi fokuserar inte på vikten, utanpå hälsan. När vi förändrar vår livsstil och börjar röra på oss mer, då kommer en viktnedgång som en bonus, säger Johan Holmsäter.

Han kommer inte att ha möten där man sitter och fikar. Alla möten, så gott det går, kommer att bli gående möten under 45 minuter. Det är bara att snöra på sig gympaskorna när Johan kallar.

Tiden kommer förstås att flyga fram och det första Johan kommer att göra är att bygga basen, bredda den och sedan överlämna stafettpinnen till någon annan.

– Verksamheten kommer att gå hand i hand med miljömålen som är satta till år 2030. En hälsosam livsstil främjar klimatet och miljön. Jag har svårt att föreställa mig en lägligare tidpunkt för ett paradigmskifte. Vi har tvingats stanna upp, ta ansvar, visa solidaritet och lojalitet med myndigheters beslut. Det här avbrottet är kostsamt, men långsiktigt nödvändigt. Vi har fått utrymme för existentiella upplevelser och reflexioner. Vi är mogna att skapa en hållbarare, friskare och mer hälsosam värld och tillvaro, säger Johan och tillägger:

 

– Bortom covid-19 kan vi se att vi lever med en sjukdom som sedan årtionden blivit allt värre – det kallar jag för ”livsstilsanalfabetismen”. Livsstilen påverkar välbefinnandet, men också vår miljö och vårt klimat. 70-80 procent av svenskarna ser jag som ”inbillningsfriska”. Så många har tappat greppet om sin egen livsföring och mår allt sämre. Följderna av vår fysiskt inaktiva tillvaro belastar sjukvården med allt större kostnader. Ohälsan är en tickande bomb.

LÄS OCKSÅ: Nya rön styrker anti-agingeffekten av motion

Sprider sin filosofi
Idag har Johan hunnit med att bli 73 år. Han mår skitbra, säger han och att bli äldre det måste han onekligen att bli, men han tänker inte blir gammal. När Johan startade Friskis & Svettis, som blev en folkrörelse, hade han en vision. Den byggde på en filosofi som var enkel och tydlig: ”Det är viktigt att skapa sociala kontaktytor för att stärka människors självtillit, egenvärde och självkritik. Gemensamt ska vi tillvarata varje människas unika personlighet och engagera alla att ta ett egenansvar. Vi ska låta alla förlösa sin kreativitet och initiativkraft i en verksamhet som känns meningsfull.”

Och nu tänker Johan göra samma sak som då – sprida sin filosofi med hjälp av människor som tror på hans modell.

– Fokus ligger på det friska och sunda. Fysisk aktivitet ska vara lustfyllt och utan pekpinnar. Men jag tror också att vi måste komplettera våra sjuksystem med ett frisk- och hälsosystem fram till 2030, en helt ny hälsoinfrastruktur. Låt oss bygga ett hållbarare Sverige i fysisk rörelse, där alla medverkar och skapar en framtid präglad av hälsa och välbefinnande, säger Johan.

Av Inger Palm


Johan Holmsäter

Ålder: 73 år.
Bor: Solna.
Yrke: Friskvårdsrebell och från och med idag ny nationell samordnare för att främja fysisk aktivitet.
Bakgrund: Har studerat sportmedicin i Zürich, började som idrottslärare inom studentidrotten 1975, har lett seglingsläger under sommaren och varit reseledare vintertid i Schweiz. Är kanske mest känd som den som grundade Friskis & Svettis 1978.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.