Även om hälften av jordens befolkning förr eller senare hamnar där, så kommer förändringen smygande och ibland som en obehaglig överraskning av symtom som är både diffusa och svåra att definiera.
Klimakteriet innebär ofta sömnproblem, viktförändringar, nedstämdhet, stelhet i kroppen och sämre träningsresultat.
När Camilla Qvenild tänker tillbaka så fick hon små temperaturförändringar redan när hon var i 40-årsåldern, symtom som troligtvis var en del av förklimakteriet. Men det innebar inget mer än att hon bara blev varm.
Det var först förra året som Camillas mens började bli oregelbunden. Ibland kom blödningarna ofta och varade länge och ibland mer sällan.
– Jag minns att jag blev väldigt trött av den här kroppsliga förändringen. En gång blödde jag i tre veckor, men det som var besvärligast var att aldrig veta när blödningarna skulle komma, säger Camilla Qvenild.
Eftersom Camilla i många år har jobbat med hälsa och friskvård är hon bra på näring och näringstillskott. Hon har alltid tagit adaptogener för att hålla energin, men nu var det som om rosenroten inte längre kunde motverka tröttheten i kroppen.
– Min mamma hade en sjukdom, en njurskada som gjorde att hon levde hälsosamt och ofta besökte hälsohem. Jag lärde mig redan som barn att tänka hälsa och det intresserade mig så mycket att jag valde att jobba i hälsobranschen, berättar Camilla.
Att få må bra genom klimakteriet
Klimakteriet är ingen sjukdom, det är en naturlig livsfas precis som puberteten, men hur det upplevs, när det inträffar och hur länge det varar är individuellt. En del passerar genom övergångsåldern utan några större besvär, andra får besvärligare symtom och tycker att deras mående och livskvalitet blivit kraftigt sämre.
En rad olika faktorer är avgörande när man kommer in i menopaus, och det är allt ifrån genetiska till miljömässiga och livsstilsrelaterade faktorer. Till exempel kommer kvinnor som röker i snitt in i klimakteriet ett och ett halvt år tidigare.
– Tack vare att jag jobbat med hälsa ett helt liv var jag förberedd, även om jag för ett år sedan blev så energilös att jag inte kände igen mig själv. Jag insåg att jag behövde näringsrika kosttillskott för att stötta kroppen genom den här processen så att jag skulle må så bra som möjligt, säger Camilla.
Ovanligt pigg och slät i huden
I våras satte hon därför ihop fyra olika typer av tillskott. Det första var ett grönt pulver som innehåller näringsrika örter, alger, korngräs, tång, olika bär och mjölksyrabakterier. Pulvret är rikt på enzymer som gynnar matsmältningen och bidrar till en bra pH-balans.
De andra preparaten är för vätskebalansen, och det har också hjälpt henne att släppa överflödig vätska i kroppen som lätt uppstår i samband med övergångsåldern.
Den tredje produkten är en kollagenprodukt, något som Camilla tagit förut, men just den här gav ett synbart resultat.
– Efter att jag lagt upp bilder på sociala medier i somras undrade flera av mina vänner vad jag hade gjort som såg så pigg ut. Jag tror själv att kollagenpreparatet gav fukt inifrån och gjorde mitt ansikte fastare och mer slät, säger Camilla och skrattar.
Camilla hittade sin väg
Det fjärde är ett maca-pulver med en blandning av alla fyra olika rötter; röd, gul, lila och svart. Maca är en rotfrukt och en adaptogen som har sitt ursprung i bergskedjan Anderna i Sydamerika.
– Maca användes när man skulle ut på långa vandringar för att orka, men maca kan också bidra till bättre mående för kvinnor i övergångsåldern.
– På semestern var vi på fjällvandring och efter att ha känt mig trött och hängig ganska länge var äntligen min energi tillbaka. Jag tror absolut att det var kombinationen av tillskotten som gjort mig piggare och allmänt bättre.
– Jag tror att kroppen behöver mycket mer energi när östrogenet minskar och kroppen ställer om sig från att vara fertil till att inte längre vara det. Den stressen som uppstår tror jag att man till stor del kan motverka genom att tillföra extra näring. I alla fall var det så för mig.
Foto: Ateljé Photos 4 U
Camilla Qvenild
Ålder: 55 år.
Bor: Lägenhet i Sollentuna.
Gör: Jobbar i hälsobutik. Är utbildad Hälsocoach, aromaterapeut och inom naturlig hudvård.
Familj: Sambon Anders och en son, 18 år.
Så mår jag bra: Umgås med vänner, tränar medicinsk yoga och kundaliniyoga. Tycker om att ha ensamtid och behöver vistas där det är tyst.
Klimakteriet
Det finns siffror som visar att 75 procent av alla kvinnor får symtom i klimakteriet som påverkar deras vardag. Det vanligaste är svettningar och värmevallning. Många upplever att nattsömnen försämras och de känslomässigt mår sämre. Torra slemhinnor, viktuppgång och att träningen inte ger lika bra resultat som förut är andra symtom.
Näringstillskott
Det finns en rad kosttillskott som stöttar kvinnor i klimakteriet, men också allmänna tillskott som ger mer energi, bättre sömn och motverkar nedstämdhet.
Camilla tar sina näringstillskott på morgonen, alla är i pulverform. Hon blandar ner dem i juice och gör en smoothie. Ibland tar hon mandelmjölk, lite kakao och en tesked honung i sin gröna morgondrink.