Janesh – med ayurvedan i blodet

Fakta

Namn: Janesh Vaidya
Från: Indien
Yrke: Ayurvedisk praktiker
Böcker av Janesh: Maten från min by 2017, I det sista regnet 2017, Ayurveda för ditt sinne  2011
Läs mer om Janesh på hans hemida.

Janesh är född in i den indiska läran ayurveda. Byborna i trakten han kommer ifrån har lagt sin hälsa i hans familjs händer i sex generationer. Så för Janesh har det aldrig rått några tvivel om vad han ska ägna sig åt – han är en vaidya.

Janesh Vaidya har gått i träning sedan barnsben och ser sig fortfarande i viss mån som en student. Och han lever som han lär, för en vaidya går det inte att skilja teori och praktik, tanke och handling – utan allt hänger samman. Om han inte skulle göra det skulle han heller inte kunna behandla människor menar han.
– Ayurveda är mitt liv.

Lämnade byn för Sverige
Janesh har aldrig vikit från sig väg och ägnat sig åt utsvävningar från sin hälsosamma livsstil.
– Det enda jag ändrat är mitt sätt att behandla människor, förklarar Janesh, inom min tradition får man inte lämna byn.
Tanken är att man ska stanna kvar men Janesh valde att resa ut i världen och sprida sin form av ayurveda till oss i Sverige.

 

Föreläser och har klienter
Men det beslutet var fullt sanktionerat av hans farmor som hade som vision att sprida ayurvedan i världen – och skickade Janesh till en skola där han fick lära sig engelska. Janesh har gjort regelbundna besök i Sverige i femton års tid, numera driver han även ett ayurvediskt center i Indien men han håller fortfarande föreläsningsturnéer och ger ut sina böcker här.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Mår bättre av grönsaker
Janesh lever numera helt veganskt, han äter alltså inga animaliska produkter överhuvudtaget. Tidigare åt han bland annat ägg men han fick känningar och insåg att den sortens mat orsakade stress i kroppen.
– Det är inget hälsosamt protein, det är ett sekundärt protein till skillnad från proteinet i växter som är ett primärt protein.
Min mage fungerade inte som den skulle, jag kände mig stressad och min andning var ytlig. När jag slutade med det animaliska återgick allt till det normala.

LÄS OCKSÅ: Chefredaktör med krav på ekologiskt

Får lära oss fel i skolan
Janesh tror inte att det är något unikt för honom, han anser att alla skulle må bättre av att äta helt växtbaserat.
– Vi är herbivorer inte omnivorer, säger Janesh.
Han förklarar att man kan se på hur våra käkar och tänder är konstruerade att vi är skapta för att äta växter och inte kött.
– I skolan får vi lära oss att vi är allätare men det är inte sant.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Etik och hälsa hänger ihop
Vi har heller inte tillräcklig magsyra för att smälta kött. Han menar också att köttätande påverkar vårt temperament och humör negativt. Janesh anser inte heller att det är moraliskt försvarbart att döda andra levande varelser för att vi ska ha något att äta.
– Jag kan inte stödja det, jag arbetar för djurens rättigheter och människors hälsa, det hänger ihop.

Arbetar inte med piller
Till skillnad från många andra ayurvediska praktiker arbetar inte Janesh med preparat av något slag – han arbetar uteslutande med kosten. Han tror dessutom att den medicinen vi behöver växer där vi bor, som exempel nämner han kirskål som han menar fungerar utmärkt mot reumatism och artros.
– Ät fem blad om dagen men det är viktigt att det är de späda bladen för när de blivit mörkare är de laxerande.
Janesh rekommenderar att man plockar på våren när bladen är nya och fryser in.
– Jag vill hjälpa människor få hjälp från naturen, hade jag velat hade jag kunnat tjäna stora pengar på att sälja preparat säger Janesh.

Anpassar till våra breddgrader
Han utmärker sig även genom att inte rekommendera typisk indisk mat och sådant som kan vara svårt att få tag på i Sverige. Istället anpassar han sina kostråd efter våra förhållanden. Han har gjort efterforskningar i den svenska floran och ersätter långväga indiska livsmedel med sådant som finns här,
– I min nya bok ”Maten från min by” visar jag att du kan köpa din medicin i grönsaksdisken på Ica eller Coop.

Sluta med det som stör
Om Janesh bara ska ge ett hälsoråd för de som vill leva hälsosammare och må bättre är det inte att börja med något nytt utan att sluta med det som är dåligt för dig.
– De som till exempel dricker mycket kaffe behöver sluta med det. Samma sak om du dricker mycket alkohol eller äter mycket kött, ägg eller mjölk. Sedan tar du reda på vad som är bäst för dig och anpassar dig efter det.

Undvik produkter – ät rena råvaror
Enligt Janesh bör vi undvika en stor del av vad som finns i mataffärens hyllor då de produkterna många gånger är fulla av tillsatser och tillsatt socker, plus att det är inslutet i aluminium som inte är bra för oss menar han. Istället ska vi lita på vår instinkt, välja rena råvaror och undvika animaliska produkter.

Försöker äta balanserande
Själv äter Janesh tre gånger om dagen, han undviker gluten och socker och han gör vad han kan för att äta balanserande.
– Om min vata är hög äter jag mer jordande mat, om pitta är hög lagar jag mat som är lugnande.
Och motion?
– Jag praktiserar yoga, minst femton minuter dagligen.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Janesh Vaidya
Från: Indien
Yrke: Ayurvedisk praktiker
Böcker av Janesh: Maten från min by 2017, I det sista regnet 2017, Ayurveda för ditt sinne  2011
Läs mer om Janesh på hans hemida.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.

EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen

Politik

Problemet med plast i våra hav är något vi blivit allt mer uppmärksammade på under de senaste åren. EUs krav på att handeln ska informera om plastpåsars miljöpåverkan har lett till att konsumtionen av plastpåsar sjönk rejält. Nu vill kommissionen vidta ytterligare åtgärder för att minska mängden plast som hamnar i naturen rapporterar Naturskyddsföreningen.

kvinna tittar på gråa hår

Ny studie: Därför får vissa grått hår för tidigt

Forskning

Forskare tror sig ha hittat en förklaring till varför vissa blir gråhåriga tidigare än andra, de har nämligen upptäckt att en gen som reglerar hårfärgen även styr immunförsvaret något som lett dem att tro att infektioner kan bidra att skynda på processen hos de med anlag för att bli gråhåriga tid