Annons
Annons

Janesh – med ayurvedan i blodet

Janesh är född in i den indiska läran ayurveda. Byborna i trakten han kommer ifrån har lagt sin hälsa i hans familjs händer i sex generationer. Så för Janesh har det aldrig rått några tvivel om vad han ska ägna sig åt – han är en vaidya.

Redaktionen

11 december, 2017
Janesh – med ayurvedan i blodet

Janesh är född in i den indiska läran ayurveda. Byborna i trakten han kommer ifrån har lagt sin hälsa i hans familjs händer i sex generationer. Så för Janesh har det aldrig rått några tvivel om vad han ska ägna sig åt – han är en vaidya.

Janesh Vaidya har gått i träning sedan barnsben och ser sig fortfarande i viss mån som en student. Och han lever som han lär, för en vaidya går det inte att skilja teori och praktik, tanke och handling – utan allt hänger samman. Om han inte skulle göra det skulle han heller inte kunna behandla människor menar han.
– Ayurveda är mitt liv.

Lämnade byn för Sverige
Janesh har aldrig vikit från sig väg och ägnat sig åt utsvävningar från sin hälsosamma livsstil.
– Det enda jag ändrat är mitt sätt att behandla människor, förklarar Janesh, inom min tradition får man inte lämna byn.
Tanken är att man ska stanna kvar men Janesh valde att resa ut i världen och sprida sin form av ayurveda till oss i Sverige.

Föreläser och har klienter
Men det beslutet var fullt sanktionerat av hans farmor som hade som vision att sprida ayurvedan i världen – och skickade Janesh till en skola där han fick lära sig engelska. Janesh har gjort regelbundna besök i Sverige i femton års tid, numera driver han även ett ayurvediskt center i Indien men han håller fortfarande föreläsningsturnéer och ger ut sina böcker här.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Mår bättre av grönsaker
Janesh lever numera helt veganskt, han äter alltså inga animaliska produkter överhuvudtaget. Tidigare åt han bland annat ägg men han fick känningar och insåg att den sortens mat orsakade stress i kroppen.
– Det är inget hälsosamt protein, det är ett sekundärt protein till skillnad från proteinet i växter som är ett primärt protein.
Min mage fungerade inte som den skulle, jag kände mig stressad och min andning var ytlig. När jag slutade med det animaliska återgick allt till det normala.

LÄS OCKSÅ: Chefredaktör med krav på ekologiskt

Får lära oss fel i skolan
Janesh tror inte att det är något unikt för honom, han anser att alla skulle må bättre av att äta helt växtbaserat.
– Vi är herbivorer inte omnivorer, säger Janesh.
Han förklarar att man kan se på hur våra käkar och tänder är konstruerade att vi är skapta för att äta växter och inte kött.
– I skolan får vi lära oss att vi är allätare men det är inte sant.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Etik och hälsa hänger ihop
Vi har heller inte tillräcklig magsyra för att smälta kött. Han menar också att köttätande påverkar vårt temperament och humör negativt. Janesh anser inte heller att det är moraliskt försvarbart att döda andra levande varelser för att vi ska ha något att äta.
– Jag kan inte stödja det, jag arbetar för djurens rättigheter och människors hälsa, det hänger ihop.

Arbetar inte med piller
Till skillnad från många andra ayurvediska praktiker arbetar inte Janesh med preparat av något slag – han arbetar uteslutande med kosten. Han tror dessutom att den medicinen vi behöver växer där vi bor, som exempel nämner han kirskål som han menar fungerar utmärkt mot reumatism och artros.
– Ät fem blad om dagen men det är viktigt att det är de späda bladen för när de blivit mörkare är de laxerande.
Janesh rekommenderar att man plockar på våren när bladen är nya och fryser in.
– Jag vill hjälpa människor få hjälp från naturen, hade jag velat hade jag kunnat tjäna stora pengar på att sälja preparat säger Janesh.

Anpassar till våra breddgrader
Han utmärker sig även genom att inte rekommendera typisk indisk mat och sådant som kan vara svårt att få tag på i Sverige. Istället anpassar han sina kostråd efter våra förhållanden. Han har gjort efterforskningar i den svenska floran och ersätter långväga indiska livsmedel med sådant som finns här,
– I min nya bok ”Maten från min by” visar jag att du kan köpa din medicin i grönsaksdisken på Ica eller Coop.

Sluta med det som stör
Om Janesh bara ska ge ett hälsoråd för de som vill leva hälsosammare och må bättre är det inte att börja med något nytt utan att sluta med det som är dåligt för dig.
– De som till exempel dricker mycket kaffe behöver sluta med det. Samma sak om du dricker mycket alkohol eller äter mycket kött, ägg eller mjölk. Sedan tar du reda på vad som är bäst för dig och anpassar dig efter det.

Undvik produkter – ät rena råvaror
Enligt Janesh bör vi undvika en stor del av vad som finns i mataffärens hyllor då de produkterna många gånger är fulla av tillsatser och tillsatt socker, plus att det är inslutet i aluminium som inte är bra för oss menar han. Istället ska vi lita på vår instinkt, välja rena råvaror och undvika animaliska produkter.

Försöker äta balanserande
Själv äter Janesh tre gånger om dagen, han undviker gluten och socker och han gör vad han kan för att äta balanserande.
– Om min vata är hög äter jag mer jordande mat, om pitta är hög lagar jag mat som är lugnande.
Och motion?
– Jag praktiserar yoga, minst femton minuter dagligen.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Janesh Vaidya
Från: Indien
Yrke: Ayurvedisk praktiker
Böcker av Janesh: Maten från min by 2017, I det sista regnet 2017, Ayurveda för ditt sinne 2011
Läs mer om Janesh på hans hemida.

Annons
Annons