Annons
Annons

Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Josefine Jäger är kokboksförfattare, raw foodkock och hälsocoach men om hon själv får bestämma kallar hon sig helst visionär kreatör. Hon är uppvuxen i Värmland och har varit hälsointresserad så länge hon kan minnas, ett intresse som tycks starkt förankrat i naturen och som tagit allt större plats med åren.

Redaktionen

21 augusti, 2017
Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Josefine Jäger är kokboksförfattare, raw foodkock och hälsocoach men om hon själv får bestämma kallar hon sig helst visionär kreatör. Hon är uppvuxen i Värmland, har utbildat sig inom mat och hälsa i USA och är numera bosatt i Stockholm. Josefine har varit hälsointresserad så länge hon kan minnas, ett intresse som tycks starkt förankrat i naturen och som tagit allt större plats med åren.

Josefine är nummer 14 i Kureras serie ”Hälsoprofilerna berättar” och delar med sig om sina tips och tankar om hälsa. Det är lätt att tro att det skulle var raw food för hela slanten för Josefines del men faktum är att hon inte följer någon särskild diet.
– Jag äter det jag känner för, dessutom tycker jag om att göra en juice-kur ibland, säger Josefine till Kurera.
Josefine föredrar färsk, växtbaserad mat och väljer bort sådant som inte känns hälsosamt som bland annat konserver och animalier. Även mat av låg kvalitet, med lågt näringsinnehåll som vitt socker, vitt mjöl, högprocessad mat och oljor tillhör sådant som Josefine för det mesta avstår.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Just nu många superfoods för jag har just gjort ett roligt matjobb till en tidning. Spirulina, maca, moringa, tocos, kakao, hampafrön, acai och matcha. I kylen finns gröna blad, lök, sparris, champinjoner, broccoli, morötter och i rumstemperatur finns avokado, tomater, citrusfrukter och färska örter som koriander och persilja, berättar Josefine.

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Jag tycker om att dricka någon varm dryck på morgonen, det kan vara ett gott ört- eller kryddté, gärna gurkmejaté men nu på sommaren dricker jag gärna kokosvatten eller färsk juice. Sedan äter jag ett lättare mål mitt på dagen exempelvis en avokadomacka, följt av middag på kvällen vid 17-tiden.
Till middag äter Josefine gärna varma grönsaker, ris eller quinoa, någon god dressing med citron eller lime. Ruccola eller andra gröna blad samt frön.

LÄS OCKSÅ: Hjärnan föredrar hälsosam kost – om den tillfrågas

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Jag älskar mexikansk mat!

Har du några hemliga laster?
– Jag tycker det är väldigt gott med godis, alltså vad som helst det kan vara bullar, glass, chips, lösgodis. Inte jättemycket för då mår jag illa, men jag äter lite av det ibland.

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Gröna blad och citrusfrukter.

LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk

Gillar superfoods och naturliga tillskott
Josefine är positiv till superfoods och kosttillskott som hon tycker utgör ett bra stöd till den övriga kosten.
– Jag äter probiotika, matsmältningsenzymer, växtbaserat multivitamin- och mineraltillskott. De ayurvediska tillskotten triphala och vata balans samt D-vitamin på vinterhalvåret.

Naturligt även på utsidan
Josefine är även noga med att ta hand om sin hud på ett naturligt sätt, Kurera bad om hennes bästa skönhetstips.
– Jag använder ekologiska oljebaserade produkter och ekologiskt smink, sedan dricker jag rikligt med vatten, äter övervägande ren växtbaserad ekologisk mat och tar tillskott.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag tycker om att göra det som känns kul och inspirerande. Nu tycker jag till exempel om att spela tennis ute och rida. Tidigare har jag yogat en del och simtränat.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Våga ta professionellt stöd vid behov, till exempel terapi, vägledning, kroppsbehandlingar.
Hon tycker inte man ska dra sig för att söka stöd i övergångar eller om något känns tufft eller utmanande. Meditation, yoga och att tillbringa tid i naturen är annat hon gärna rekommenderar.
– Gör mycket av det du tycker om och ha sunda kärleksfulla relationer.

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Jag tycker att det är roligt att ta fram ny mat och nya recept som väcker lust och kreativitet, sedan tycker jag mycket om att se människor utvecklas och expandera på alla områden i sitt liv.
Utöver hälsa tycker Josefine mycket om musik och att resa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Josefine Jäger
Född: Värmland
Bor: Stockholm
Familj: Mamma, pappa, syster, bror, släkt och vänner.
Yrke: Visionär kreatör. Hon har tidigare kommit ut med böckerna ”Hello Green” och ”Flora – Närande drycker från växtriket”. Josefine arbetar övervägande med klienter och tar uppdrag för företag som vill förnya sig.

Foto: Katarina Di Leva

Annons
Annons