Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna | Kurera.se
josefine_jager

Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Fakta

Namn: Josefine Jäger
Född: Värmland
Bor: Stockholm
Familj: Mamma, pappa, syster, bror, släkt och vänner.
Yrke: Visionär kreatör. Hon har tidigare kommit ut med böckerna "Hello Green" och "Flora - Närande drycker från växtriket". Josefine arbetar övervägande med klienter och tar uppdrag för företag som vill förnya sig.

Foto: Katarina Di Leva

Josefine Jäger är kokboksförfattare, raw foodkock och hälsocoach men om hon själv får bestämma kallar hon sig helst visionär kreatör. Hon är uppvuxen i Värmland, har utbildat sig inom mat och hälsa i USA och är numera bosatt i Stockholm. Josefine har varit hälsointresserad så länge hon kan minnas, ett intresse som tycks starkt förankrat i naturen och som tagit allt större plats med åren.

Josefine är nummer 14 i Kureras serie "Hälsoprofilerna berättar" och delar med sig om sina tips och tankar om hälsa. Det är lätt att tro att det skulle var raw food för hela slanten för Josefines del men faktum är att hon inte följer någon särskild diet.
– Jag äter det jag känner för, dessutom tycker jag om att göra en juice-kur ibland, säger Josefine till Kurera.
Josefine föredrar färsk, växtbaserad mat och väljer bort sådant som inte känns hälsosamt som bland annat konserver och animalier. Även mat av låg kvalitet, med lågt näringsinnehåll som vitt socker, vitt mjöl, högprocessad mat och oljor tillhör sådant som Josefine för det mesta avstår.

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Just nu många superfoods för jag har just gjort ett roligt matjobb till en tidning. Spirulina, maca, moringa, tocos, kakao, hampafrön, acai och matcha. I kylen finns gröna blad, lök, sparris, champinjoner, broccoli, morötter och i rumstemperatur finns avokado, tomater, citrusfrukter och färska örter som koriander och persilja, berättar Josefine.

 

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Jag tycker om att dricka någon varm dryck på morgonen, det kan vara ett gott ört- eller kryddté, gärna gurkmejaté men nu på sommaren dricker jag gärna kokosvatten eller färsk juice. Sedan äter jag ett lättare mål mitt på dagen exempelvis en avokadomacka, följt av middag på kvällen vid 17-tiden.
Till middag äter Josefine gärna varma grönsaker, ris eller quinoa, någon god dressing med citron eller lime. Ruccola eller andra gröna blad samt frön.

LÄS OCKSÅ: Hjärnan föredrar hälsosam kost – om den tillfrågas

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Jag älskar mexikansk mat!

Har du några hemliga laster?
– Jag tycker det är väldigt gott med godis, alltså vad som helst det kan vara bullar, glass, chips, lösgodis. Inte jättemycket för då mår jag illa, men jag äter lite av det ibland.

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Gröna blad och citrusfrukter.

LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk

Gillar superfoods och naturliga tillskott
Josefine är positiv till superfoods och kosttillskott som hon tycker utgör ett bra stöd till den övriga kosten.
– Jag äter probiotika, matsmältningsenzymer, växtbaserat multivitamin- och mineraltillskott. De ayurvediska tillskotten triphala och vata balans samt D-vitamin på vinterhalvåret.

Naturligt även på utsidan
Josefine är även noga med att ta hand om sin hud på ett naturligt sätt, Kurera bad om hennes bästa skönhetstips.
– Jag använder ekologiska oljebaserade produkter och ekologiskt smink, sedan dricker jag rikligt med vatten, äter övervägande ren växtbaserad ekologisk mat och tar tillskott.

LÄS OCKSÅ: Naturligt snygg med grön skönhetsdetox

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag tycker om att göra det som känns kul och inspirerande. Nu tycker jag till exempel om att spela tennis ute och rida. Tidigare har jag yogat en del och simtränat.

 

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Våga ta professionellt stöd vid behov, till exempel terapi, vägledning, kroppsbehandlingar.
Hon tycker inte man ska dra sig för att söka stöd i övergångar eller om något känns tufft eller utmanande. Meditation, yoga och att tillbringa tid i naturen är annat hon gärna rekommenderar.
– Gör mycket av det du tycker om och ha sunda kärleksfulla relationer.

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Jag tycker att det är roligt att ta fram ny mat och nya recept som väcker lust och kreativitet, sedan tycker jag mycket om att se människor utvecklas och expandera på alla områden i sitt liv.
Utöver hälsa tycker Josefine mycket om musik och att resa.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Josefine Jäger
Född: Värmland
Bor: Stockholm
Familj: Mamma, pappa, syster, bror, släkt och vänner.
Yrke: Visionär kreatör. Hon har tidigare kommit ut med böckerna "Hello Green" och "Flora - Närande drycker från växtriket". Josefine arbetar övervägande med klienter och tar uppdrag för företag som vill förnya sig.

Foto: Katarina Di Leva

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.