Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg.
Palmoljekalendern vill uppmärksamma hur otroligt många av de helt vanliga varor som chokladkakor, kex, snacks, snabbnudlar, barnmat och margariner och mycket mer vi köper varje dag är de värsta miljöbovarna man kan tänka sig. År 2020 beräknas 98 procent av Indonesiens regnskog vara avverkad. Det är palmoljans fel. Något som de flesta konsumenter inte är medvetna om.
Därför vill vi upplysa om palmolja och dess konsekvenser och framför allt uppmuntra till konsumentkraft. Att så många som möjligt ska höra av sig till företagen och sätta press på dem att ta bort all palmolja, och leta efter ett bättre alternativ. Vi uppmanar inte till enbart bojkott. Företagen måste få veta vad vi konsumenter tycker.
Vad är palmolja?
Världens viktigaste vegetabiliska olja, palmolja, finns i mat och produkter som vi använder varje dag. Förutom i margarin, kakor, friterade produkter och choklad kan palmolja också finnas i smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat. Restprodukter efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien används också och exporteras till Sverige för att bli djurfoder.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden
Varför är palmolja dåligt?
Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer. Ursprungsbefolkningarnas hävdvunna rättigheter sätts åt sidan och lokalbefolkningarnas intressen hotas. Förutom hoten mot viktiga och ovärderliga ekosystem bidrar omvandlingen av tropikskog till stora utsläpp av växthusgaser och har negativa effekter på de omgivande områdenas tillgång till rent vatten.
LÄS OCKSÅ: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart
Men certifierad palmolja då?
Så kallad RSPO-märkt palmolja (Roundtable on Sustainable Palm Oil) är palmoljeindustrins egen, frivilliga märkning av vad branschen själv kallar för hållbar palmolja. Men trots kraven fuskas det enormt mycket. En stor undersökning från Greenpeace visar att också RSPO-certifierade företag skövlar regnskog. Ett stort problem med märkningen är enligt en ny rapport att den inte är effektiv. I regnskogsområden som RSPO-märkta företag låter bli att avverka, skövlar istället företag utan krav på hållbarhet. Dessutom har avverkningstakten i Indonesien de senaste åren bara ökat och är nu högst i världen, enligt en artikel i magasinet Nature. I de fall som produkter kan tillverkas utan palmolja bör man titta på andra alternativ.
LÄS OCKSÅ: Många däggdjursarter riskerar att försvinna i snabb takt
Vad kan vi göra?
Vi konsumerar mer och mer. Det är ett problem i sig. Men en ständigt ökande världshandel gör att vi konsumenter allt mer påverkar förhållanden på andra håll i världen. Ofta vet vi inte ens om hur vi påverkar natur, djur och människor i andra länder med våra dagliga val. Det behöver vi ändra på. Vi måste både reagera och agera! Konsumentmakt fungerar. Om alla sätter press på företag att hitta bättre alternativ till palmolja kommer företagen reagera. Det har redan hänt: fler och fler har redan tagit bort den efter påtryckningar, som Göteborgskex. Det visar att man kan tillverka bra produkter utan palmolja!
Det här kan du göra idag
• Läs på om palmolja
• Kolla innehållsförteckningen i affären
• Hör av dig till företagen och säg att du inte vill köpa deras produkter om de fortsätter med palmolja
• Dela Palmoljekalenderns inlägg och annan fakta om vad palmoljan ställer till med i sociala medier
• Ge pengar till en miljöorganisation som jobbar med palmoljefrågan, som Greenpeace eller WWF
På det här sättet vill vi lyfta frågan om den miljöfarliga palmoljan. Vi är säkra på att vi kan förändra. Sedan vi startade, har vi helt utan reklam, mer än 4 000 följare som mejlat och legat på företag. Hundratals meddelanden har skickats och postats på företagens hemsida och som följd har palmolja försvunnit från flera produkter. Engagera sig du med!
Av Ida Kjellin, Karin Wikander, Sofie Forsman och Jenny Öhman, fyra helt vanliga personer med brinnande miljöintresse och en stor oro för vad som händer i vår värld. Har ingen koppling till någon organisation eller företag.
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Ida Kjellin, Karin Wikander, Sofie Forsman och Jenny Öhman.
Följ Palmoljekalendern på Facebook