Kvinan som äter ur en skål.

Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart

"Visste du att...

… 1 kilo nötkött orsakar 15-40 kilo växthusgaser, detta är ungefär tio gånger så mycket som 1 kilo kyckling?”

Källa: Livsmedelsverket

Idag pratas det mycket om miljön och hur den påverkas av vår livsstil. En stor del handlar om just kosten vi äter och vilka livsmedel vi väljer att köpa. Nyligen hörde vi om förslaget till köttskatten på grund utav köttets miljöpåverkan. Men hur påverkar andra livsmedel miljön? Här kommer lite tips på vad man kan tänka på i affären för att minska sin klimatpåverkan.

Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer ifrån det vi äter. Livsmedel tillhör ett av de mest miljöbelastade produktområdena, detta beror på en stor energianvändning samt höga utsläpp av koldioxid under hela livsmedelskedjan. En del mat har stor miljöpåverkan medan andra har mindre, därför är våra val av livsmedel mycket viktiga.

Frukt och grönt
Välj gärna svenskodlade frukter och grönsaker i förstahand eftersom dessa överlag odlas med mindre bekämpningsmedel än i de flesta andra länder. Vi slipper även långa transporter vilket är mycket bra ur miljösynpunkt. Frukt och grönt som har besprutats sparsamt eller inte alls, till exempel ekologiskt odlade livsmedel, är ett bra alternativ då detta bidrar till en giftfri miljö. Välj gärna frukt och grönt efter säsong och gärna grova grönsaker så som kål och rotfrukter, istället för mer ömtåliga grönsaker så som sallad, tomat och gurka. De grövre grönsakerna är väldigt tåliga och odlas ofta på friland istället för i växthus. Detta är positivt då växthusodling är mycket energikrävande. De grövre grönsaker klarar lagring längre vilket gör att vi kan minska svinn både hemma och i butiker. För de grönsaker som tål en längre lagring kan också mer miljövänliga transportmedel användas. Många importerade färska frukter och grönsaker transporteras nämligen med flyg för att de ska komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att klimatpåverkan blir mycket stor. Av de grönsaker som odlas i växthus, till exempel tomater, är det en fördel att välja svenskodlade när de är i säsong (april till oktober för svenska tomater). Svenska tomatväxthus värms till största del upp med förnybara bränslen. I till exempel Holland värms merparten av växthusen upp med fossila bränslen vilket bidrar till en stor klimatpåverkan. Under vintertiden är spanska frilandsodlade tomater ett alternativ då de ligger i nivå med svenska tomater som odlats med förnybara bränslen.

 

Baljväxter
Ärtor, bönor och andra baljväxter är väldigt klimatsmart mat. Utsläppen vid odling är låg, så överlag är det transporterna som står för den stora klimatpåverkan i den här livsmedelsgruppen. I första hand bör vi konsumera svenska baljväxter så som bruna bönor, gula ärtor med mera. Men även importerade baljväxter är resurssnåla, speciellt om det används som ett alternativ till köttet, som har en betydligt högre klimatpåverkan. Då baljväxter innehåller mycket protein kan de med fördel vara ett mer klimatsmart alternativ till kött. Välj svenska färska baljväxter när det går och torkade eller förpackade i glas och tetraförpackning den övriga tiden. Precis som för grönsaker transporteras färska importerade baljväxter så som sockerärtor och haricots verts ofta med flyg, vilket har stor klimatpåverkan. Torkade baljväxter klarar lagring mycket länge och kan importeras med mer resurssnåla transportmedel. Soja har blivit ett populärt livsmedel och används ofta som ersättare till animaliska produkter i till exempel korvar och färs. Ur miljösynpunkt är det viktigt att tänka på vart sojan kommer ifrån. Odlingar i Sydamerika har bidragit till att regnskog har skövlats för att ge plats åt odlingarna. Försök att välja sojaprodukter som är kravmärkta, då har sojan odlats på ett hållbart sätt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den ekologiska sojan bidrar inte heller till skövling av regnskog.  

Spannmål, ris och potatis
Jämfört med kött och fisk har potatis, ris och spannmålsprodukter så som bröd, gryn och pasta en relativt liten klimatpåverkan. Potatis är dock den gröda som besprutas mest i Sverige. Ekologiskt odlade produkter ett bra alternativ då de inte besprutas med kemiska bekämpningsmedel och då bidrar till en giftfri miljö. Riset har större klimatpåverkan än spannmål och potatis då det odlas på vattendränkta odlingar. Från de våta markerna frigörs metangas, som är en potentiell klimatgas. Då transporterna bidrar med en stor klimatpåverkan i den här gruppen är det bra att välja inhemskt odlade och närproducerade livsmedel i så stor utsträckning det går. I Sverige används överlag mindre konstgödsel samt bekämpningsmedel än i många andra länder vilket också är en fördel ut miljösynpunkt.

Kött
Kött är den enskilda livsmedelsgrupp som har störst klimatpåverkan. Det är dock skillnad på olika sorters kött. Nötkött är det kött som ger mest utsläpp och har störst klimatpåverkan, därefter kommer grisköttet och sedan kyckling som har minst klimatpåverkan. En anledning till att nötkött har mest klimatpåverkan är att nötkreatur är idisslande djur och deras matsmältningsprocess släpper ut metangas vilket är en potentiell klimatgas. Ur miljösynpunkt kan det därför vara en fördel att minska på mängden kött. När man väljer kött kan man tänka på att minska mängden nöt och istället välja mer kyckling. Välj också kött från djur som har betat på naturbetesmarker. Detta gör att landskapen håller sig öppna med ett hög biologisk mångfald. I ekologisk djuruppfödning föds djuren upp på foder som inte har besprutats vilket bidrar till en giftfri miljö.

Mejeriprodukter
Mjölk är relativt klimatpåverkande då det kommer ifrån nötkreatur som släpper ut metangas. Välj helst svensk mjölk. Den är mer klimatsmart då de svenska korna överlag är friska och producerar mycket mjölk. Mejeriprodukter så som till exempel ost har också en stor klimatpåverkan då det krävs en relativt stor mängd mjölk för att tillverka ett kilo ost. Kor från ekologisk mjölkproduktion går ute längre samt äter mer hö och gräs än konventionella kor. De utfodras även med ekologiskt foder vilket minskar användningen av bekämpningsmedel.

Fisk
Idag finns det två miljömärkningar för fisk i Sverige. Den ena är MSC (Marine Stewardship Council) och den andra är KRAV. Dessa märkningar tar hänsyn till att fisken kommer ifrån friska och starka bestånd samt att fisket sker på ett rätt och hållbart sätt utan att förstöra ekosystemet där fisken fångas. KRAV-märkningen innebär också att bland annat båtarna är miljöanpassade. Leta efter dessa märkningar när du är i affären. En del fiskarter är idag hotade av överfiskning. Om du vill veta vilka bestånd som är stabila kan du ta hjälp av WWF´s fiskguide. Fisk och skaldjursodling kan orsaka lokal övergödning och skada känsliga kustmiljöer. Detta gäller tillexempel odling av jätteräkor. Vid odling av lax och torsk krävs det stora mängder fisk till foder vilket i många fall fiskas på ett sätt som inte är hållbart. Musselodlingar kan tillskillnad ifrån många fiskodlingar faktiskt minska övergödning i haven, detta beror på att de tar sin näring direkt ifrån haven genom att sila plankton ur vattnet.

 


Snabba tips:

 • Välj svenska frukter och grönsaker efter säsong.
 • Köp mer lagringståliga och grova grönsaker istället för de mer känsliga.
 • Ät mer baljväxter, gärna närodlat när det går.
 • Välj potatis och spannmålsprodukter över ris. Gärna svenskodlat.
 • Välj ekologiska livsmedel
 • Minska konsumtionen av kött
 • Handla närodlat och närproducerat
 • Byt ut en del av nötköttet mot kyckling
 • Välj fisk märkt med KRAV eller MSC
 • Minska svinnet
 • Ät mindre godis, läsk och snacks – de påverkar miljön men bidrar inte med mycket vitaminer och mineraler.
 • Välj glas eller tetraförpackningar över konserver – det krävs mycket energi att återvinna metallen.

 


Källor: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Mat och klimat, KRAV, WWF
Bok: Livsmedelsvetenskap

 Av Maya Dilek


"Visste du att...

… 1 kilo nötkött orsakar 15-40 kilo växthusgaser, detta är ungefär tio gånger så mycket som 1 kilo kyckling?”

Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.