Kvinan som äter ur en skål.

Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart

"Visste du att...

… 1 kilo nötkött orsakar 15-40 kilo växthusgaser, detta är ungefär tio gånger så mycket som 1 kilo kyckling?”

Källa: Livsmedelsverket

Idag pratas det mycket om miljön och hur den påverkas av vår livsstil. En stor del handlar om just kosten vi äter och vilka livsmedel vi väljer att köpa. Nyligen hörde vi om förslaget till köttskatten på grund utav köttets miljöpåverkan. Men hur påverkar andra livsmedel miljön? Här kommer lite tips på vad man kan tänka på i affären för att minska sin klimatpåverkan.

Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer ifrån det vi äter. Livsmedel tillhör ett av de mest miljöbelastade produktområdena, detta beror på en stor energianvändning samt höga utsläpp av koldioxid under hela livsmedelskedjan. En del mat har stor miljöpåverkan medan andra har mindre, därför är våra val av livsmedel mycket viktiga.

Frukt och grönt
Välj gärna svenskodlade frukter och grönsaker i förstahand eftersom dessa överlag odlas med mindre bekämpningsmedel än i de flesta andra länder. Vi slipper även långa transporter vilket är mycket bra ur miljösynpunkt. Frukt och grönt som har besprutats sparsamt eller inte alls, till exempel ekologiskt odlade livsmedel, är ett bra alternativ då detta bidrar till en giftfri miljö. Välj gärna frukt och grönt efter säsong och gärna grova grönsaker så som kål och rotfrukter, istället för mer ömtåliga grönsaker så som sallad, tomat och gurka. De grövre grönsakerna är väldigt tåliga och odlas ofta på friland istället för i växthus. Detta är positivt då växthusodling är mycket energikrävande. De grövre grönsaker klarar lagring längre vilket gör att vi kan minska svinn både hemma och i butiker. För de grönsaker som tål en längre lagring kan också mer miljövänliga transportmedel användas. Många importerade färska frukter och grönsaker transporteras nämligen med flyg för att de ska komma fram medan de fortfarande är färska. Detta gör att klimatpåverkan blir mycket stor. Av de grönsaker som odlas i växthus, till exempel tomater, är det en fördel att välja svenskodlade när de är i säsong (april till oktober för svenska tomater). Svenska tomatväxthus värms till största del upp med förnybara bränslen. I till exempel Holland värms merparten av växthusen upp med fossila bränslen vilket bidrar till en stor klimatpåverkan. Under vintertiden är spanska frilandsodlade tomater ett alternativ då de ligger i nivå med svenska tomater som odlats med förnybara bränslen.

 

Baljväxter
Ärtor, bönor och andra baljväxter är väldigt klimatsmart mat. Utsläppen vid odling är låg, så överlag är det transporterna som står för den stora klimatpåverkan i den här livsmedelsgruppen. I första hand bör vi konsumera svenska baljväxter så som bruna bönor, gula ärtor med mera. Men även importerade baljväxter är resurssnåla, speciellt om det används som ett alternativ till köttet, som har en betydligt högre klimatpåverkan. Då baljväxter innehåller mycket protein kan de med fördel vara ett mer klimatsmart alternativ till kött. Välj svenska färska baljväxter när det går och torkade eller förpackade i glas och tetraförpackning den övriga tiden. Precis som för grönsaker transporteras färska importerade baljväxter så som sockerärtor och haricots verts ofta med flyg, vilket har stor klimatpåverkan. Torkade baljväxter klarar lagring mycket länge och kan importeras med mer resurssnåla transportmedel. Soja har blivit ett populärt livsmedel och används ofta som ersättare till animaliska produkter i till exempel korvar och färs. Ur miljösynpunkt är det viktigt att tänka på vart sojan kommer ifrån. Odlingar i Sydamerika har bidragit till att regnskog har skövlats för att ge plats åt odlingarna. Försök att välja sojaprodukter som är kravmärkta, då har sojan odlats på ett hållbart sätt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den ekologiska sojan bidrar inte heller till skövling av regnskog.  

Spannmål, ris och potatis
Jämfört med kött och fisk har potatis, ris och spannmålsprodukter så som bröd, gryn och pasta en relativt liten klimatpåverkan. Potatis är dock den gröda som besprutas mest i Sverige. Ekologiskt odlade produkter ett bra alternativ då de inte besprutas med kemiska bekämpningsmedel och då bidrar till en giftfri miljö. Riset har större klimatpåverkan än spannmål och potatis då det odlas på vattendränkta odlingar. Från de våta markerna frigörs metangas, som är en potentiell klimatgas. Då transporterna bidrar med en stor klimatpåverkan i den här gruppen är det bra att välja inhemskt odlade och närproducerade livsmedel i så stor utsträckning det går. I Sverige används överlag mindre konstgödsel samt bekämpningsmedel än i många andra länder vilket också är en fördel ut miljösynpunkt.

Kött
Kött är den enskilda livsmedelsgrupp som har störst klimatpåverkan. Det är dock skillnad på olika sorters kött. Nötkött är det kött som ger mest utsläpp och har störst klimatpåverkan, därefter kommer grisköttet och sedan kyckling som har minst klimatpåverkan. En anledning till att nötkött har mest klimatpåverkan är att nötkreatur är idisslande djur och deras matsmältningsprocess släpper ut metangas vilket är en potentiell klimatgas. Ur miljösynpunkt kan det därför vara en fördel att minska på mängden kött. När man väljer kött kan man tänka på att minska mängden nöt och istället välja mer kyckling. Välj också kött från djur som har betat på naturbetesmarker. Detta gör att landskapen håller sig öppna med ett hög biologisk mångfald. I ekologisk djuruppfödning föds djuren upp på foder som inte har besprutats vilket bidrar till en giftfri miljö.

Mejeriprodukter
Mjölk är relativt klimatpåverkande då det kommer ifrån nötkreatur som släpper ut metangas. Välj helst svensk mjölk. Den är mer klimatsmart då de svenska korna överlag är friska och producerar mycket mjölk. Mejeriprodukter så som till exempel ost har också en stor klimatpåverkan då det krävs en relativt stor mängd mjölk för att tillverka ett kilo ost. Kor från ekologisk mjölkproduktion går ute längre samt äter mer hö och gräs än konventionella kor. De utfodras även med ekologiskt foder vilket minskar användningen av bekämpningsmedel.

Fisk
Idag finns det två miljömärkningar för fisk i Sverige. Den ena är MSC (Marine Stewardship Council) och den andra är KRAV. Dessa märkningar tar hänsyn till att fisken kommer ifrån friska och starka bestånd samt att fisket sker på ett rätt och hållbart sätt utan att förstöra ekosystemet där fisken fångas. KRAV-märkningen innebär också att bland annat båtarna är miljöanpassade. Leta efter dessa märkningar när du är i affären. En del fiskarter är idag hotade av överfiskning. Om du vill veta vilka bestånd som är stabila kan du ta hjälp av WWF´s fiskguide. Fisk och skaldjursodling kan orsaka lokal övergödning och skada känsliga kustmiljöer. Detta gäller tillexempel odling av jätteräkor. Vid odling av lax och torsk krävs det stora mängder fisk till foder vilket i många fall fiskas på ett sätt som inte är hållbart. Musselodlingar kan tillskillnad ifrån många fiskodlingar faktiskt minska övergödning i haven, detta beror på att de tar sin näring direkt ifrån haven genom att sila plankton ur vattnet.


Snabba tips:

 • Välj svenska frukter och grönsaker efter säsong.
 • Köp mer lagringståliga och grova grönsaker istället för de mer känsliga.
 • Ät mer baljväxter, gärna närodlat när det går.
 • Välj potatis och spannmålsprodukter över ris. Gärna svenskodlat.
 • Välj ekologiska livsmedel
 • Minska konsumtionen av kött
 • Handla närodlat och närproducerat
 • Byt ut en del av nötköttet mot kyckling
 • Välj fisk märkt med KRAV eller MSC
 • Minska svinnet
 • Ät mindre godis, läsk och snacks – de påverkar miljön men bidrar inte med mycket vitaminer och mineraler.
 • Välj glas eller tetraförpackningar över konserver – det krävs mycket energi att återvinna metallen.

 


Källor: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Mat och klimat, KRAV, WWF
Bok: Livsmedelsvetenskap

 Av Maya Dilek

"Visste du att...

… 1 kilo nötkött orsakar 15-40 kilo växthusgaser, detta är ungefär tio gånger så mycket som 1 kilo kyckling?”

Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.