”Att jag älskar kål är ingen hemlighet. En dag stod jag hungrig och kollade i kylen, tog fram det jag hade och så blev den här rätten en av mina favoriter”, berättar Markiz Tainton som skapat detta recept, hämtat ur hennes bok ”Vardagsfavoriter med en twist”.
Ingredienser:
Kåldumplings (4 portioner)
200 g valfri svamp, hackad
3 dl purjolök, hackad
300 g valfritt protein
4 vitlöksklyftor, rivna
1 tumme ingefära, riven
2 röda chilifrukter, finhackade
1 knippe korianderstjälkar, finhackade
3 msk ljus soja
1 msk sesamolja
1 msk ostronsås
1 msk svartpeppar
1 salladskål eller savoykål
färsk koriander (blad) för garnering
Dippsås:
½ msk sesamolja
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk chiliflakes
2 msk sesamfrön
2 msk ljus soja
1 msk limesaft
2 msk vårlök (den vita delen), hackad
Gör så här:
Börja med fyllningen, som ska vara rå. Blanda svamp, purjolök, vald proteinkälla, vitlök, ingefära, röd chili, finhackade korianderstjälkar, soja, sesamolja, ostronsås och svartpeppar i en skål.
Lossa kålbladen. Tvätta bladen noga och torka dem med en handduk för att avlägsna överflödigt vatten.
Dela varje blad i två delar. Lägg ca 1 msk av den råa fyllningen på varje kålblad.
Rulla ihop kålbladen med den råa fyllningen.
Värm 2 msk olja i en stekpanna på medelvärme. Placera dina kåldumplings i pannan och stek i ca 2–3 minuter eller tills undersidan är gyllenbrun.
Tillsätt 1 dl vatten i pannan och täck med lock. Låt dina dumplings ånga i ytterligare ca 5 minuter eller tills de är genomkokta och har fin textur.
Hetta upp sesamolja och olivolja i en stekpanna. Tillsätt vitlök, chiliflakes och sesamfrön. Fräs tills det doftar. Häll i soja och limesaft. Rör om väl och låt såsen sjuda i några minuter. Tillsätt vårlök.
Toppa dina dumplings generöst med såsen (som är nyckeln till smakupplevelsen, enligt Markiz), sesamfrön och färsk koriander. Servera omedelbart.
Tips! Var noga med att fördela fyllningen jämnt på kålbladen så att du får en balanserad smak i varje tugga. Om du lägger på för mycket fyllning kan de bli svåra att rulla och går lättare sönder under tillagningen.
TESTA OCKSÅ: Markiz Taintons smakrika linsgryta med fänkål
Foto: Mattias Södermark