Alla kanske inte går igång på brunkål men prova att göra kålpudding av den som blev över efter jul. Eller satsa på att göra denna goda vegetariska variant från grunden som en rolig spinn på den klassiska julrätten. Det blir en mumsig och mustig gratäng som behåller lite av julens känsla i juldagarna utan att påminna alltför mycket om julbordets rätter.
Portioner: 6
Ingredienser
Brunkål
1 litet vitkålshuvud cirka 1½ kilo
2 matsked rapsolja
2 matsked tamari
2 matsked ljus sirap eller agavesirap
ca 5 deciliter vatten
salt
Färs
¼ rotselleri
2 gula lökar
5 skogschampinjoner
valfri olja
2 matsked tomatpuré
5 deciliter vatten
2½ deciliter linser (jag valde 1½ dl
gröna och 1 dl belugalinser)
1 matsked tamari
½ tesked malen kryddpeppar, salt och svartpeppar
2 matsked psylliumhusk
Till servering
kokt potatis
brunsås
lingonsylt
ättiksgurka eller pressgurka
Gör så här
Skär kålen tunt, lägg i en kastrull och fräs i lite olja tills kålen börjar mjukna och är glansig. Tillsätt tamari, sirap och vatten och koka under lock ca 1 timme. Smaka av
med salt. Är det sky kvar i botten är den perfekt att spara och använda till såskoket. Skala rotselleri och lök och skär i fina bitar. Rensa och finhacka champinjonerna.
Fräs rotselleri, lök och svamp i lite olja tills de mjuknat och börjar få färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vatten, linser, tamari och kryddor och koka under lock tills linserna mjuknat. Konsistensen på färsen ska nu vara som en linsfärssås. Tillsätt mer vatten om färsen är torr. Rör ner psylliumhusket lite i taget under omrörning. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.
Häll färsen i en smord ugnsform och toppa med kål. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter eller tills kålen fått fin färg. Servera kålpuddingen med till exempel potatis, brunsås, lingonsylt och ättiksgurka.
Klicka här för fler goda recept och andra artiklar på jultema.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!