Annons
Annons

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

Redaktionen

11 december, 2017
Kanel hjälper kroppen att bränna fett
Dela inlägget

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

Nu har nya studier gjorts för att bättre föstå hur det kommer sig och för att se om det har effekt även på människor. Studierna som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Metabolism, visade att ämnet kanelaldehyd i kanel har effekt på metabollismen genom att påverka fettcellerna direkt och få dem att förbruka mer energi.

Fett säkrade överlevnaden
Att kunna lagra in fett har historiskt sett varit gynnsamt för våra förfäder då tillgången till föda kunde variera stort. Lagrat fett kunde komma till användning vid kyla och när det helt enkel fanns mindre mat att tillgå, då kunde det lagrade fettet omvandlades till värme.

LÄS OCKSÅ: 13 vetenskapligt uppbackade sätt att gå ner i vikt

Programmerade att hushålla med energi
Det är bara på senare tid som lagrad energi kommit att utgöra ett problem säger en av forskarna bakom studien i Medicalxpress. Genom historien är det snarare brist på energi som varit problemet och vår energiförbrukning slås därför oftast av så fort kroppen inte behöver använda sig av energi.

LÄS OCKSÅ: Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Letar efter en lösning på fetma
Med det ökande problemet med övervikt världen över har nu vetenskapen börjat leta efter olika sätt att aktivera förbränningen och forskarna bakom studien tror att kanel kan bidra. De tror också att det faktum att kanel redan används i vår kost gör att det kan bli lättare att ta till sig än vanlig medicin. Dock menar de att det krävs fler studier för att bedöma hur man bäst tillför kanel utan att riskera biverkningar.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta mer kanel

Välj rätt kanel
Vissa ämnen i kanel kan vara skadliga för levern och det är viktigt att skilja på Ceylonkanel och Kassiakanel. Den sistnämnda är den vanligaste ute i livsmedelsbutikerna men det är också den med högst halt av ämnet kumarin som kan orsaka skador på levern, det är därför viktigt att välja kanel med omsorg och vara försiktig med vilka mängder man använder.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons