Annons

Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar

Kanel är kryddan som både hyllas och hatas. Sägs vara blodsockerreglerande, inflammationshämmande och bra för matsmältningen samtidigt som den beskrivs som ett gift. Hur det ligger till svara Kureras näringsexpert Zarah Öberg på.

Redaktionen

23 mars, 2015
Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten svarar
Dela inlägget

Kanel är kryddan som just nu både hyllas och hatas. Kryddan hyllas bland annat för de hälsobringande egenskaperna av att vara blodsockerreglerande, inflammationshämmande och bra för matsmältningen och hatas då den påstås vara giftigt och kunna orsaka leverskador.

porträttbild på Zarah Öberg
Näringsexpert Zarah Öberg

Men hur ligger det egentligen till? Är kanel nyttigt eller giftigt? Vilken kanel ska man i så fall använda sig av – och vilken ska man undvika?
En läsare hörde av sig och ställde den frågan till Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Zarahs svar
Hej och tack för ditt mail. Kanel har en god effekt på kroppen, främst på blodsockret, men man vet också att stora mängder kanel kan påverka njurarna negativt, så precis som med allting annat så behöver man äta lagom mängd för att det ska bli en bra balans.
Kumarin är ett nervgift som finns i vissa typer av kanel, och den kanel som representeras när man talar om detta kallas för cassiakanel (den tjocka barken som du ser i kanelstänger och i matkanel).
Den kanel som innehåller mindre kumarin och således är skonsammare heter ceylonkanel. Dessa olika kanelsorter odlas på…

Här kan du läsa frågan och hela Zarah Öbergs svar

 

Läs även:
Kanel – både god och nyttig
8 anledningar att äta mer kanel

Annons

Av Redaktionen

Annons