Annons
Annons

5 tips hur du inreder relationsbyggande och minskar stress

Säg nej till vassa hörn, grälla färger och skarp belysning – och ge dig själv chansen att återhämta dig när du kommer hem! Här är neurodesignerns bästa knep hur du sänker stressen - och knyter starkare band till din omgivning- genom rätt inredning.

Redaktionen

8 november, 2020
5 tips hur du inreder relationsbyggande och minskar stress
Dela inlägget

Säg nej till vassa hörn, grälla färger och skarp belysning – och ge dig själv chansen att återhämta dig när du kommer hem!
Här är neurodesignerns bästa knep hur du sänker stressen – och knyter starkare band till din omgivning- genom rätt inredning.

Att komma hem och landa efter en lång arbetsdag och få varva ner och umgås med dina nära och kära är bland det bästa du kan

Neurodesignern Isabelle Sjövall
Neurodesignern Isabelle Sjövall Foto: Jenny Hammar

göra för att ladda dina batterier. Men för att få de bästa förutsättningarna för ”downtime” gäller det att tänka över inredningen hemma, enligt Isabelle Sjövall, neurodesigner som brinner för hälsofrämjande design och som är aktuell med boken ”Designfulness – så revolutionerar hjärnforskningen hur vi bor, arbetar och lever”.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas du av färgerna i ditt hem

Brist på återhämtning
För stress och utmattningssyndrom är ett massivt samhällsproblem där ofta bristen på återhämtning är den stora boven i dramat.
– Du kan påverka stressen genom alltifrån färgsättning och formen på möblerna till vilka ljuskällor och textilier du har hemma, säger hon.
Signalfärger och vassa hörn kan nämligen trigga det sympatiska nervsystemet som fungerar som kroppens gaspedal. Hjärnan kan tolka färger som rött eller vassa saker som farliga, vilket gör att systemet kickas igång – helt i onödan.
– De flesta har problem att komma ner i varv så ett tips är att inte använda designelement som driver på stressen ännu mer.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Grönt te minskar stresshormonet kortisol

Inte ha för stökigt
En varm och dämpad belysning med levande ljus eller andra element som påminner om eld kan istället göra oss mer trygga och avslappnade.
– Och se till att inte ha för stökigt då det kan driva på stress, eftersom vår hjärna hela tiden scannar av vår miljö och är gjord för att upptäcka hot.
Här är Isabelle Sjövalls bästa tips hur du inreder hemma – både för att sänka stress och för att öka gemenskapen.

    • MATERIAL
      Mjuka material, som plädar och kuddar, påminner om mjuk beröring och kan stimulera frisättning av lugn- och ro-hormonet oxytocin som hjälper oss att slappna av och knyta starkare band till varandra.
    • FÄRGSÄTTNING
      Det finns studier som visar att väggfärgen kan påverka hur avslappnade vi känner oss i en miljö. Några generella rekommendationer när det gäller färgval kopplat till hemmet är att välja mjuka, djupa och dova nyanser eftersom de upplevs som mer ombonade och avslappnande. Midnattsblå, jordnära varmgråa, sand eller mörka gröna nyanser är bra val.
      LÄS OCKSÅ: Stressexperten: “Steg ett för att minska ohälsosam stress”
    • BELYSNING
      Varm och dämpad mysbelysning (tänk lägereld) kan främja social interaktion mellan människor. Ett sätt att skapa en behaglig belysning är att använda flera olika ljuspunkter i ett rum – så kallad punktbelysning. Att variera så att ljuset kommer från olika höjder i rummet och kompletterar takbelysningen kan också vara ett sätt att öka mysfaktorn– tänk bords-, vägg- och golvlampor. Jag rekommenderar dimmerljus överallt och ljuskällor som inte har ett alltför kallt kelvintal. Att kunna dimra ljuset på kvällen hjälper kroppen att lättare komma ner i varv.
    • MÖBLERING
      Tänk på att möbleringen ska bidra till att rummet känns inbjudande och fungerar bra för umgänge. Undvik alltså konfrontativ möblering, till exempel att ställa alla möbler längs med en vägg och/eller direkt mittemot varandra. Hjärnan kan uppfatta det som utmanande och det kan skapa osäkerhet. En idé kan istället vara att placera möblerna lite på snedden eller diagonalt – det bidrar till en mer avslappnad känsla. Och när vi är avslappnade har vi lättare att umgås med varandra! Bokhyllor och böcker är en annan mysfaktor och kan även främja positiv interaktion mellan människor.
    • FORMER
      För att bidra till mer gemenskap kan det vara en god idé att välja möbler med mjukare, gärna organiska, former, exempelvis runda bord. Det beror på att hjärnan uppfattar runda former som mindre hotfulla – detta i kontrast till skarpa eller vassa hörn som kan trigga stress. På savannen kunde vassa föremål innebära livsfara, och detta finns fortfarande inprogrammerat i vår biologi. Att umgås kring ett runt bord försätter oss i en bekväm och avslappnad position i förhållande till våra medmänniskor och främjar social interaktion.
    • NATUREN
      Att komma närmare naturen är något som sänker stressen. Får vi inte en dos natur varje dag mår vi inte lika bra och har svårare att återhämta oss. Försök att efterlikna naturen hemma genom att inreda med mycket gröna växter, gröna och blåa nyanser som påminner om naturen, tavlor med naturmotiv, taktila material och organiska tapeter med gröna mönster.

Av Tina Harr

Annons
Annons