Annons
Annons

Experten om feng shui – och vikten av yin och yang i hemmet

Inom feng shui är hemmet ett hjälpmedel för att uppnå harmoni och balans och för att skapa sig det liv man vill ha. Ett sätt att se sitt hem ur ett feng shui-perspektiv är att analysera det med hjälp av yin och yang, ett begrepp som kommer från taoismen. Kurera bad Josefine Adde Dahl som studerar till feng shui-konsult vid Feng Shui Institute of America att berätta mer om detta för oss intressanta men främmande ämne.

Redaktionen

15 november, 2016
Experten om feng shui – och vikten av yin och yang i hemmet
Dela inlägget

Inom feng shui är hemmet ett hjälpmedel för att uppnå harmoni och balans och för att skapa sig det liv man vill ha.
Ett sätt att se sitt hem ur ett feng shui-perspektiv är att analysera det med hjälp av yin och yang, ett begrepp som kommer från taoismen.

Kurera bad Josefine Adde Dahl som studerar till feng shui-konsult vid Feng Shui Institute of America att berätta mer om detta för oss intressanta men främmande ämne.

Feng shui och yin och yang? Vi har säkert de flesta av oss hört termerna men vad handlar de om – egentligen?
– Yin står för tomhet, vila, receptivitet, mjukhet. Yang står för aktivitet, framåtanda, rörelse, målsättande. För att harmoni ska finnas behövs jämvikt mellan yin och yang. Yin kan inte existera utan yang och tvärtom, berättar Josefine Adde Dahl som blir färdig feng shui-konsult vid jul men redan börjat göra konsultationer med sitt nystartade företag Fengshuibyrån.se.

Läs också: Så inreder du miljösmart

Både tillgång till yin och yang ger en balanserad vardag
Så vad är då vad? Och hur får man till detta i sitt hem?
Jo, en plats som är yin bjuder in till lugn, avslappning och reflektion medan en plats som är yang uppmuntrar till aktivitet och interaktion, berättar Josefine Adde Dahl.
– För att kunna anpassa sig till sin dagsform är det fantastiskt att ha tillgång till både yin- och yang-platser. För att analysera sitt hem ur ett yin- och yang-perspektiv kan man fråga sig följande: Uppmuntrar mitt hem mig till att vara både passiv och aktiv?

Lite extra yang ger energi – och lite extra yin lugnar ner
Jag ber henne förklara lite närmare.
– Jo, säg att du är trött och låg. Det är vinter, kallt och mörkt varje dag när du kommer hem från jobbet. I en sådan situation kan lite extra yang göra susen för själen. Bra belysning, några extra färgklickar, växter och ett stort fat med apelsiner på en central plats i köket till exempel.
Känner man sig å andra sidan stressad och går och bär på en massa undertryckta känslor kanske man behöver mer yin hemma, berättar hon.
– Då mår man bra av att skapa sig en lugn och skön plats där man bara kan vara och som tillåter allt som finns inom dig. Använd mjuka material, lugnande dofter – som lavendel till exempel – och svala färger. Det bästa är om den är belägen lite avskilt så att du slipper påminnas om omvärldens stök och brus.

Läs också: Vad längden på fingrarna kan avslöja om din personlighet

Josefine Adde Dahl,
Josefine Adde Dahl, blivande feng shui-konsult.

Analysera rum efter dess syfte
En annan sak man kan tänka på, poängterar Josefine Adde Dahl, är om de olika rummen egentligen är anpassade för vad de är till för. Är de inte det är det dags att börja anpassa dem efter deras funktion.
– Ett badrum är ju en perfekt plats för att skapa en avslappnande, spa-lik miljö till exempel. Sovrummet får också gärna vara avslappnande, för mycket yang kan skapa sömnsvårigheter.
Allrum, vardagsrum och platser där man umgås får gärna ha mer värme, anser Josefine.
– Alltså behövs mer yang, för att uppmuntra till öppenhet och social aktivitet. Och om du bor litet så kan du anpassa olika delar av ett rum till att bli mer yin eller yang, berättar hon.

För mycket yang i samhället – något som speglas i vår arkitektur
Generellt kan man säga att det finns mycket yang i vårt samhälle, säger Josefine Adde Dahl.
– Fullbokade kalendrar, heltidsjobb och rika socialt liv. Det kan man se speglas i arkitekturen och i hur mycket som byggs i glas just nu.
Det är inget som går hem hos alla, menar hon.
– Om man är blyg eller i behov av mycket privatliv skulle det kunna bli lite av en miss-match att flytta in i ett sådant hus. Det kan leda till att det byggs upp stress, oro och spänningar av att ständigt vara i grannars och förbipasserandes blickfång. Men man kan alltid göra anpassningar och sätter du upp en gardin framför fönstret har du genast fixat så att det kan bli mer yin vid behov.

Läs också: Högkänsliga har hemliga superkrafter

Välbalanserat yin och yang = hemtrevligt och spännande
De hem Josefine Adde Dahl har besökt och som hon upplevt som mest hemtrevliga, intressanta och spännande har haft tydliga kvaliteter av både yin och yang, säger hon.
– Föreställ dig kojorna du byggde som barn där man kunde dra sig undan, gömma sig, göra hemliga saker, mysa. Och så lekplatsen fylld av fart, färg, aktivitet och lekkamrater. Som alltid är en bra balans att föredra. Ibland känner man sig mer yin och ibland mer yang.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Yin skapas med hjälp av
• Kalla färger (turkost, blått) och dämpade färgtoner
• Solida färger eller lugna mönster
• Avskärmade platser
• Rensa ut plåtter, ha rena ytor och rum
• Lugn ljudmiljö
• Tyger med tydlig struktur (tydlig känsla när du rör vid dem)
• Runda eller oregelbundna former
• Minska antalet intryck

Yang skapas med hjälp av
• Varma färger (gult, orange, magenta) och klara färger
• Intensiva mönster
• Möbler och detaljer som har en vertikal form
• Sådant som inbjuder till aktivitet (till exempel tidning, dator)
• Rum fyllda med möbler, människor, saker, husdjur
• Ljud
• Mer ljus
• Högt i tak och öppna planlösningar
• Reflekterande material (speglar, metall, fönster, kristaller)
Källa: Josefine Adde Dahl

Annons
Annons