Ingredienser (ca 22 st kanelbullar)
75 g smält smör
0.75 dl grädde
6 ägg
7 1/2 msk sukrin
3 tsk bakpulver
2, 25 dl mandelmjöl
6 msk fiberhusk
Till fyllning: 25 g mjukt smör, 6 msk sukrin och några teskedar kanel
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser noga i en annan skål och rör ner det i äggblandningen.
Blanda grädden med det smälta smöret och rör ner det med det andra. Låt det svälla en stund.
Kavla ut degen mellan två väloljade balplåtspapper. Bre ut smöret på degen, sockra och strö över kanel.
Rulla ihop degen och skär i ca 22 bitar. Lägg bitarna i bullpapper. Pensla ev med ett uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Kuriosa
Apropå att 4 oktober är kanelbullens dag
I början av året gick man ut med att vetemjöl innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium och att barn som väger cirka tio kilo inte bör få i sig mer än 50-100g vetmjöl/ dagligen. Det låter alldeles för mycket i mina öron. Vare sig barn eller vuxna ska äta vetemjöl överhuvud taget tycker jag. Både socker och vetemjöl försurar våra kroppar och slammar igen blodkärlen som klister. Och vetemjöl kan orsaka skador på tarmen, ge så kallat läckande tarm och candida-svamp. Dessutom innehåller vetemjöl faktiskt mer kolhydrater än vitt socker. Skrämmande! Därför har jag slutat använda vetemjöl och socker. Men hur fasen ska man kunna göra en god kanelbulle utan vetemjöl? Jag vill ju också fira kanelbullens dag, trots att jag inte vill äta bröd med vetemjöl.
Jag testade att baka med mandelmjöl, och det funkade faktiskt bra. Lite joxigare att kavla ut, men använd två väloljade bakplåtspapper och kavla ut degen mellan dem så är det lätt som en plätt.
Ja de smakar inte som vanliga kanelbullar och är inte lika söta, men jag tyckte faktiskt att bullarna blev goda. Och det passar dessutom när man håller på med detox.
Fakta
Recept kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.